Pittige Zoete Aardappel Patat uit de Oven

Gisteren trok ik de la van de koelkast open en vond ik nog twee zoete aardappelen. Wat zou ik daar nou ‘ers mee doen? Even neuzen op Pinterest en ik vond een recept voor zoete aardappel patat uit de oven. Dat moest ‘m worden! Het was tien uur ’s ochtends en ik heb direct de oven aangedaan! Twee zoete aardappels levert genoeg patat op om met z’n drietjes van te eten, dus dat zou onze lunch worden. Lekker met wat andere rauwkost er bij en een gezonde dipsaus.

Zoete aardappel patat is niet moeilijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een hete oven en een uurtje de tijd. De meeste recepten zeggen dat zoete aardappels met een kwartiertje of 20 minuten wel gaar zijn in de oven. Nou, niet dus. Reken maar op 45 minuten, dan zit je veel meer in de buurt! Probeer de patat ook redelijk gelijkmatig te snijden, zodat ze min of meer gelijk gaar worden. Anders heb je kans dat je über zachte stukjes hebt en patatten die eigenlijk nog net rauw zijn.

Zoete Aardappel gezond

Zoete aardappel is een geweldige bron van bèta-caroteen. Het stofje dat zo goed is voor onze ogen en de huid. Bèta-caroteen helpt de huid beschermen in de zon op een natuurlijke manier. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van bèta-caroteen kan al behaald worden door 100 gram zoete aardappel te consumeren.

Zoete aardappel is slechts in de verte gerelateerd aan de reguliere witte aardappel en behoort niet tot de nachtschade familie. Mensen met reumatische klachten die profijt ondervinden van het weglaten van nachtschades, kunnen dus wel zoete aardappel eten.

De smaak heeft iets weg van wortel, maar ik vind ‘m zoeter en door de zachte structuur wanneer het gekookt wordt, doet het me ook denken aan pompoen. Je kunt zoete aardappel zowel zoet als hartig eten. Met een beetje boter en kaneel is een puree erg lekker als zoet bijgerecht bijvoorbeeld.

Hoe dan ook, terug naar het recept. Wat erg lekker is, is de patat met kruiden en specerijen een pittig smaakje te geven. Door de patat met een klein beetje olie in te wrijven en er daarna je favoriete kruidenmengsel overheen te strooien, krijg je erg lekkere patat! Ik gebruikte voor dit recept iets bijzonders: De Fruity Curry Bite van Smaakmakkers. Dit is een vloeibare, biologische kruidenmix zonder rommel die je kunt gebruiken als marinade, om een dipsaus mee te verrijken of om je patat dus een lekkere smaak mee te geven. Deze Fruity Curry Bite bevat o.a. ook limoen- en sinaasappelolie waardoor hij een lekkere friszure bite heeft. De smaak is erg geconcentreerd dus je hebt er maar heel weinig van nodig om maximale smaak te krijgen. Ik gebruikte op twee zoete aardappelen al met al een dessertlepeltje van deze kruidenmix en dat was ruim voldoende! Bewaar deze kruidenmix na opening wel in de koelkast. Er zitten geen conserveringsmiddelen in en dan kun je het beter koel bewaren.

Zoete Aardappel Patat 2

Pittige Zoete Aardappel Patat uit de Oven

Heleen Quantrill
Deze zoete aardappel patat is zo ontzettend lekker en de dipsaus past er perfect bij. Gebruik een heerlijke kruidenmix om de patat een pittige smaak te geven.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Groenten, Lunch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 dessertlepel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Snijd de zoete aardappelen in patatten van ongeveer gelijke grootte.
  • Hussel de patat om met de kruidenmix en verdeel ze over een bakplaat.
  • Bak de zoete aardappel patat in ongeveer 45 minuten gaar en knapperig.
  • Maak een dipsaus van een avocado met een lepeltje mayonaise en een paar drupjes van de kruidenmix voor extra bite.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »
een glaasje rivella op en tafel
Gezond eten

Is Rivella gezond?

Rivella is voor veel mensen een geliefde dorstlesser. Het heeft een lichte, frisse smaak en staat bekend als een “gezondere frisdrank”. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? In dit artikel leg ik je uit wat Rivella precies is, welke ingrediënten erin zitten, en of het echt zo gezond is als

Lees verder »