Amandelmeel pannenkoekjes
Dit recept is genoeg voor 12 pannenkoekjes.
3 biologische eieren
1 el rauwe honing
1 el vanille extract
3 el water
1/2 tl Keltisch zeezout
1/2 tl bakpoeder
150 gram amandelmeel
Kokosolie om in te bakken
Neem een goeie koekenpan, zet het op een middelhoog vuur en doe hier de kokosolie in. Laat dit Zachtjes smelten.
Kluts in de tussentijd drie eieren, de honing, vanille en het water door elkaar.
Doe het zout en bakpoeder er bij en kluts het tot de eieren schuimig zijn.
Voeg de amandelmeel toe en roer goed door.
Het beslag moet dik zijn, maar moet niet blijven plakken aan je garde.
Neem een juslepel en schep drie of meer kleine hoopjes beslag in de pan.
Draai het vuur laag.
Als de onderkant van de pannenkoekjes goudbruin zijn, draai je ze voorzichtig om.
Nog even laten bakken tot ook de andere kant een mooie kleur heeft
En klaar! Lekker direct opeten, of bewaren in een luchtdichte doos.
Tips
- Hou het vuur ten alle tijden laag, zoals je al gemerkt hebt, verbrandt amandelmeel heel snel.
- Laag vuur zorgt er ook voor dat ze echt gaar worden. Op een te hoog vuur zul je sneller geneigd zijn de pannenkoekjes uit de pan te halen, om erachter te komen dat ze eigenlijk nog niet gaar zijn. Je wilt dat ze mooi droog zijn vanbinnen.
- Zorg voor meer dan voldoende vet in de pan. Als je denkt dat het wel genoeg is, doe je er nog een beetje bij. Blijf vet toevoegen tussen bakbeurten door. Dit voorkomt dat de pannenkoekjes gaan plakken.
- Omdat het glutenvrij is, ‘plakt’ het beslag niet. Wees dus voorzichtig met omkeren, het valt zomaar uit elkaar. Vooral als ze nog niet gaar zijn.
- Om die reden kun je ook geen grote pannenkoeken maken. Het houdt het niet bij elkaar. Kleine beetjes per keer, dus!
- Bewaar de pannenkoekjes in een luchtdichte doos. Liever niet in de koelkast omdat ik gemerkt heb dat het erg makkelijk de geuren van andere etenswaren overneemt.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Jes zegt
Recept gevolgd dacht ik, maar beslag veel te dik en vast…:( wat doe ik fout? Hoe lang klop ke de eieren en kan dat ook met een mixer?
Trijn zegt
Heerlijk! Wat een leuk en fijn recept! Ik maak ze s avonds en eet ze sochtends bij mn ontbijt, met blauwe besjes en een beetje maple syrup. Leuke afwisseling van de havermout die ik anders eet!
Anonymous zegt
Van het weekend gemaakt en ze waren heerlijk, heb er nog 2 dagen mee kunnen ontbijten! En dankzij je heldere uitleg helemaal gelukt 🙂
Margriet zegt
Ze zijn super! Bedankt voor de heldere uitleg!
Christine zegt
Net gemaakt en ze zijn verrukkelijk!
Josette zegt
Ik heb ze al vaak gemaakt! Ze blijven lekker! Compliment voor je uitleg zo kunnen ze niet mislukken zoals bij mij de eerste keer!
Anonymous zegt
Hoi Heleen, dank je wel voor je geweldige recepten!!!! Mijn “pannenkoekjes” zijn geweldig gelukt:
[img]http://img.photobucket.com/albums/v230/paulinekimmels/DSCF4607_zps7f982abc.jpg[/img]
Anonymous zegt
Heerlijk!
Jan Luesink zegt
Heerlijk recept. Vandaag een variant gemaakt waarbij ik een gedeelte van de amandelmeel heb vervangen met Quinoa meel en kokos meel (15% + 15%). Wat blauwebessen erdoor en heel kort door de blender.
Marianne Hoogendoorn zegt
Ik eet meer dan een jaar koolhydraat arm eiwitrijk. Voel me prima en ben 15 kilo afgevallen en blijf nu op gewicht. Jouw blog is een aanvulling om eens iets anders te eten.
Maar wat is er mis met gluten als je er niet alergisch voor bent het zijn proteïnen .Gluten is opgebouwd uit de proteïnen gliadine en glutenine. Deze geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe meer gluten het meel bevat, hoe steviger het product wordt.
Dus ik voeg een schep gluten aan de bakprducten toe het resultaat is stukken beter.
Ik koop tarwe gluten bij mijn warme bakker.
Jet zegt
Oeps, badplaats moet natuurlijk BAKPLAAT zijn ;))
Jet zegt
Ik heb de pannenkoeken gebakken op de badplaats. Structuur à la eierkoeken. Besmeerd met appelmoes en belegd met plakjes banaan… Mmmmmm smullen maar.
marja zegt
Heerlijke pannekoekjes! En met een beetje agavesiroop nog lekkerder!
Anonymous zegt
Eerst: wat een leuke en interessante site!
Vraag: Wat is het voordeel van bakken in kokosolie? Kan het ook in gewone bak en braad olijfolie?
Anonymous zegt
In je boek staat bij dit recept helaas niet hoeveel water er bij moet… Maar gelukkig kon ik het online vinden!
Anonymous zegt
Heel leuk! en lekker! en wat vullen ze goed, poehee! Thanx! ik heb er idd ook een beetje kaneel doorheen gedaan en ipv water wat amandelmelk gebruikt. ook goed te doen! heb laatst een luxe pan gekregen en daar worden ze prachtig egaal bruin in en kon ik ze heel makkelijk in omdraaien.
Anonymous zegt
Heb ze net gemaakt als ontbijt… Heerlijk met wat pure bosbessenjam! Dank voor je fijne recepten, ik geniet van je site en heb hem bij mn favorieten staan! Groet, BELLA
Anonymous zegt
Heerlijk!! Heb ze net gemaakt, en met een beetje palmsuiker erop, zeer smakelijk!
Bedankt voor het recept! 🙂
Angela
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Heleen, we hebben ze net gegeten, het unanieme oordeel was: schofterig lekker!!!!!!!
Ik had ze besmeerd met suikervrije jam en er verse aardbeien en banaan opgedaan en bestrooid met kokos. Net een taartje!!
Er at hier een vriendje van Zoon, lust niks, alles is vreemd maar die likte zijn bord leeg….
Heleen Quantrill zegt
Toppie! Wij hebben gisteren ook weer pannenkoekjes gegeten en ze blijven lekker!
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ik ben ze nu aan het maken, ben benieuwd! Het ruikt heerlijk. Bij gebrek aan vanille heb ik er kaneel doorgedaan, is vast ook lekker. Ik kom alleen niet goed uit met de verhoudingen: met 300 gram amandelmeel en 3 eieren en 3 el water kreeg ik een heel erg dik beslag wat vast zat in de garde en wat ik heb moeten verdunnen met aardig wat water. In het eerder geplaatste recept van deze pannenkoekjes heb je het over 150 gram amandelmeel en 3 eieren.
Ze bakken nu overigens prima met dat extra water….
Jady Nin zegt
Bedankt voor het recept. Dochterlief wil ze morgen weer eten, zo lekker waren ze ;->>
Anonymous zegt
Ze zijn KEI-lekker!!! Dank je wel!! We want more 🙂
Caro
Jeroen zegt
Als je meer eieren gebruikt dat vallen ze niet uit elkaar.
Ik doe het als volgt:
125 gr amandelmeel
175 ml kokosmelk
2 eieren
beetje zeezout
3 ml stevia
20 gr proteinepoeder (maar dat is persoonlijk)
Alles mixen en bakken maar.
Bij mij vallen ze dan niet uit elkaar.
Eef zegt
Heb de pannenkoekjes vandaag meegenomen voor de lunch, erg lekker!
Met suikervrije jam, jammie!
Heleen Quantrill zegt
Je kan echt elke kant op met deze pannenkoekjes. Toen ik een dag aan de schrijf moest met mijn moeder heb ik deze ook gemaakt, maar toen met wat stukjes pure chocola erdoor. Erg lekker bij de koffie! Dus ja, mogelijkheden te over!
dorine zegt
ik maak deze ook regelmatig en voeg ook nog wat kokosrasp, rozijnen en kaneel toe en soms ook wat kikkererwtenmeel,
ook erg lekker en weer eens wat anders
Heleen Quantrill zegt
Hoi Manon,
Mijn e-mailadres is voedingstherapie (at) gmail.com
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Hallo,
Al enige tijd lees en geniet ik mee van al je schrijfsels.
Ik heb een paar persoonlijke vragen maar kon je e-mailadres niet vinden op de website vandaar dat ik het zo probeer.
Zou je contact met me willen opnemen?
Groetjes Manon
Anonymous zegt
Dit ga ik zeker ook proberen, ziet er erg lekker uit 🙂 Groetjes Bianca
izerina zegt
Dit ga ik proberen.Ik maak ongeveer zoiets maar dan van gemalen gierst(in oude koffiemolen). Omdat ik wel gluten eet,doe ik er een beetje speltmeel bij. Dat verbetert de consistentie.Groeten Izerina