Paleo Bananenbrood

Update: Klik hier voor een aangepast recept van dit brood!

Tsja, Paleo, GAPS, Weston Price, Raw Food… Ik ben van mening dat one size bijna niemand past, en zeker niet als het neerkomt op voedingspatroon. Er zijn zoveel variabelen om rekening mee te houden dat het schier onmogelijk is om een bepaald eetpatroon of dieet tot de letter nauwkeurig te kunnen volgen. Wel is het zo dat veel van deze denkwijzen voortkomen uit goeie ontdekkingen en denkwijzen en daar moeten wij ons voordeel mee doen.

Dus momenteel zit ik wat te sjansen met Paleo. Hoe at men pre-agricultuur? Welke voedingsmiddelen waren er toen volop voorradig en hoe lag de balans in de macro-nutriënten (vet, eiwit, koolhydraat)? Ik ben van mening dat die balans tegenwoordig uit balans is. Dat ons Westerse dieet doorslaat naar de koolhydraten en dan met name de geraffineerde (dus overbewerkte) koolhydraten als suiker en tarwe.

De kunst vind ik dan om dit te vertalen naar het nu. Want we hebben tegenwoordig veel meer verschillende soorten voedingsmiddelen tot onze beschikking. Denk bijvoorbeeld aan papaja en ananas. Deze bevatten hele goeie enzymen die helpen vetten beter te verteren. En wat denk je van wilde Sock-eye zalm? Die zwemt niet hier bij ons in het kanaal.

Bananen vind ik ook zoiets. Rijk aan kalium (alkalisch), serotonine opwekkend (als je moeilijk in slaap komt), maar ook rijk aan magnesium en calcium. Beide zijn nodig voor de spanning-ontspanning balans in ons lichaam. En weet je wat nog leuker is dan dit? Dat ik de rijpe bananen voor de helft van de prijs bij onze lokale supermarkt kan meenemen! Ja, dat had je niet gedacht, he? Gewoon een superfruit, dus! 😉

Maar alle gekheid… Ik eet niet veel fruit, ik heb er geen behoefte aan en zoek het ook niet op. Als het er is, ben ik geneigd het merendeel aan de kinderen te geven of er een smoothie van te maken zodat het maar op is. Dan kan het ook niet bederven. Maar bananen zijn favoriet. Zeker met kokos. Het vult lekker, smaakt lekker en is nog goed voor je ook. Perfecte snack dus op het moment dat zoet Echt Moet. En door er een brood van te maken met kokosmeel en lijnzaad breng je broodnodig variatie toe aan je ontbijt, tussendoortje, lunch, toetje, lekkers bij de koffie, hapje onderweg…

Paleo Bananenbrood
3 rijpe bananen
3 biologische eieren
1 el vanille extract
1/4 tl Keltisch zeezout
200 gram kokosmeel
50 gram gebroken lijnzaad (zelf breken!)
1 el rijstemeel om te binden

  • Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen, eieren, vanille en zout in.
  • Pulseer dit fijn.
  • Voeg de twee melen toe en laat de machine het goed mengen.
  • Als het beslag dun lijkt, als pannenkoekenbeslag, doe je er een eetlepel rijstemeel door.
  • Laat nog even draaien en check de consistentie. Deze moet cakebeslag-achtig zijn.
  • Stort in een ingevet bakblik, rond of rechthoekig, net hoe je stemming is.
  • Bak op 180 graden in 30 minuten gaar. Een mes moet er schoon uitkomen.
  • Laat even afkoelen en snij in puntjes of plakjes.
  • Bewaar in een luchtdichte doos.

Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Welk vlees is lekker voor op de BBQ?
Give-Away & Reviews

Welk vlees is lekker voor op de BBQ?

Het ligt misschien voor de hand om te denken dat elk stukje vlees prima op de barbecue kan, maar de realiteit is iets genuanceerder. De barbecue is een culinaire speeltuin en de keuze van het vlees kan een wereld van verschil maken in je uiteindelijke smaakervaring. Of je nu een

Lees verder »
Give-Away & Reviews

Ontdek de oeroude kracht van Shilajit

In een wereld vol prikkels en uitdagingen is het belangrijk om ons lichaam en onze geest te voeden met essentiële voedingsstoffen. Veel mensen ervaren een gebrek aan energie, een verlaagde weerstand of mentale onrust door een tekort aan gezonde stoffen in hun dagelijkse voeding. Gelukkig biedt de natuur een krachtig

Lees verder »