Update: Klik hier voor een aangepast recept van dit brood!
Tsja, Paleo, GAPS, Weston Price, Raw Food… Ik ben van mening dat one size bijna niemand past, en zeker niet als het neerkomt op voedingspatroon. Er zijn zoveel variabelen om rekening mee te houden dat het schier onmogelijk is om een bepaald eetpatroon of dieet tot de letter nauwkeurig te kunnen volgen. Wel is het zo dat veel van deze denkwijzen voortkomen uit goeie ontdekkingen en denkwijzen en daar moeten wij ons voordeel mee doen.
Dus momenteel zit ik wat te sjansen met Paleo. Hoe at men pre-agricultuur? Welke voedingsmiddelen waren er toen volop voorradig en hoe lag de balans in de macro-nutriënten (vet, eiwit, koolhydraat)? Ik ben van mening dat die balans tegenwoordig uit balans is. Dat ons Westerse dieet doorslaat naar de koolhydraten en dan met name de geraffineerde (dus overbewerkte) koolhydraten als suiker en tarwe.
De kunst vind ik dan om dit te vertalen naar het nu. Want we hebben tegenwoordig veel meer verschillende soorten voedingsmiddelen tot onze beschikking. Denk bijvoorbeeld aan papaja en ananas. Deze bevatten hele goeie enzymen die helpen vetten beter te verteren. En wat denk je van wilde Sock-eye zalm? Die zwemt niet hier bij ons in het kanaal.
Bananen vind ik ook zoiets. Rijk aan kalium (alkalisch), serotonine opwekkend (als je moeilijk in slaap komt), maar ook rijk aan magnesium en calcium. Beide zijn nodig voor de spanning-ontspanning balans in ons lichaam. En weet je wat nog leuker is dan dit? Dat ik de rijpe bananen voor de helft van de prijs bij onze lokale supermarkt kan meenemen! Ja, dat had je niet gedacht, he? Gewoon een superfruit, dus! 😉
Maar alle gekheid… Ik eet niet veel fruit, ik heb er geen behoefte aan en zoek het ook niet op. Als het er is, ben ik geneigd het merendeel aan de kinderen te geven of er een smoothie van te maken zodat het maar op is. Dan kan het ook niet bederven. Maar bananen zijn favoriet. Zeker met kokos. Het vult lekker, smaakt lekker en is nog goed voor je ook. Perfecte snack dus op het moment dat zoet Echt Moet. En door er een brood van te maken met kokosmeel en lijnzaad breng je broodnodig variatie toe aan je ontbijt, tussendoortje, lunch, toetje, lekkers bij de koffie, hapje onderweg…
Paleo Bananenbrood
3 rijpe bananen
3 biologische eieren
1 el vanille extract
1/4 tl Keltisch zeezout
200 gram kokosmeel
50 gram gebroken lijnzaad (zelf breken!)
1 el rijstemeel om te binden
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen, eieren, vanille en zout in.
- Pulseer dit fijn.
- Voeg de twee melen toe en laat de machine het goed mengen.
- Als het beslag dun lijkt, als pannenkoekenbeslag, doe je er een eetlepel rijstemeel door.
- Laat nog even draaien en check de consistentie. Deze moet cakebeslag-achtig zijn.
- Stort in een ingevet bakblik, rond of rechthoekig, net hoe je stemming is.
- Bak op 180 graden in 30 minuten gaar. Een mes moet er schoon uitkomen.
- Laat even afkoelen en snij in puntjes of plakjes.
- Bewaar in een luchtdichte doos.
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Anneke van Ruiten zegt
Het recept klopt niet volgens mij. Ik denk als er 100 gram kokosmeel ingaat is dat genoeg. Ik heb het nu gemaakt maar er was nietdoorheen te komen en mijn blender was roodgloeiend. Ik heb er nog een ei, een flinke scheut amandelmelk, olie en een restje magere kwark in gedaan.
Hij staat nu in de oven en ik ben benieuwd.
Ik heb eerder een ontbijtkoek gemaakt van kokosmeel en die was perfect maar met100 gram ipv 200 gram
Francine zegt
Beste Heleen,
Haha, weer een vraag van mij.. Ben van plan flink wat van jullie recepten te gaan maken..!
Mijn vraag:
Vanochtend heb ik kokosmeel in de Tuinen gekocht.
Ik lees overal dat het heel droge meel is, heel vezelrijk.
Alleen is de meel die ik nu heb van voedingswaarden precies hetzelfde als geraspte kokos. Even vet en dus helemaal niet droog. Klopt dit wel? Is dit dan wel echte kokosmeel?
Want dan zijn de bakverhoudingen toch gelijk weer heel anders?
Groetjes, Francine
Heleen Quantrill zegt
Haa Francine,
Je komt maar hoor! Geen probleem 😉 En goeie vraag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zo 123 geen antwoord op weet, ik zou dan ook zelf de verpakking willen zien. Of mag ik je vraag morgen op Facebook zetten?
Groetjes
Heleen
Francine zegt
Ja, dat mag!
Heleen Quantrill,
Bibiane zegt
Hallo,
Ik heb deze nu ook meerdere keren geprobeerd te maken. Maar het blijft tegenvallen.
Maakt niks uit verder, de rest van de recepten zijn top
mvg
Iris Maier zegt
Dat is jammer, Bibiane! Ik ken het recept niet, nooit geprobeerd althans. Het is van Heleen die niet meer voor EGVG schrijft… Ik heb wel andere recepten voor bananenbrood geprobeerd in het verleden, maar moet zeggen dat ik dat ook nooit zo’n succes vond…
rik zegt
Bij mij word een grote harde massa volgens klopt dit recept niet helemaal
Inge kortekaas zegt
Deze versie blijft bij mij heel erg droog, paar keer geprobeerd maar hij is niet echt top. Enig idee hoe dat kan
Anonymous zegt
Hai Heleen,
Ik heb hem ook gemaakt. Was heerlijk en lekker smeuïg. Ik heb er zelfs een el extra rijstemeel bij gedaan. Was bij mij geen ‘klei’. Zag net dat je nog een bananenbrood met amandelmeel hebt g epost. Ben benieuwd of die ook zo lekker zal zijn.
Suz
Lot zegt
Late reactie maar misschien heeft iemand er nog wat aan. Ik doe bananen die al wat bruin aan het worden zijn en waar ik niet aantoe kom om te eten in de diepvriezer. Ontdooit zijn ze heel zacht en makkelijk te prakken.
Wat zonde dat Anoniem haar “klei” weggooit, je kan er toch altijd melk/water aan teovoegen en bv pannekoeken mee bakken.
Eva - maarallerminstsaai zegt
Je kan kokos inderdaad bij de toko krijgen, ontdekte ik! Ik heb het vervolgens in de blender gedaan om er kokosmeel van te maken. Het resultaat mag er zijn!
Heleen, kan je aangeven waarom de lijnzaad “zelf gebroken” moet worden?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Eva,
Lijnzaad is zeer schimmelgevoelig wanneer je het gebroken koopt. De onverzadigde vetten veroorzaken dit. Door ze ongebroken te kopen, blijven deze vetten intact en is er minimaal kans op schimmelvorming. Als je het dan thuis maalt, vermijd je dit en heb je een supergezond zaad in huis!
Groeten
Heleen
Heleen Quantrill zegt
Wat jammer zeg! Het enige dat ik kan bedenken zijn eventueel de bananen. Waren die idd lekker rijp, tegen het bruin aan? Zo zijn ze een stuk zachter. Wat je ook kunt proberen is als je de bananen en de eieren gemixt hebt in de keukenmachine, begint met 100 gram kokosmeel. Even laten draaien en kijken hoe dan de consistentie is.
Als het weer erg droog uitvalt, kun je er een melk naar voorkeur aan toevoegen. Klein beetje per keer om in te schatten hoeveel nodig is.
Succes er mee!
Heleen
Laura Overbeek zegt
Bij mij werd het ook een grote korrelige massa, ik heb er vervolgens een glas melk aan toegevoegd, toen bleef het nog steeds een droge onsamenhangende massa, vervolgens nog een glas melk, 3 eieren en 3 bananen aan toegevoegd …toen begon het iets meer op een gladde massa te lijken, inmiddels staan de 2 broden (ja het is nu echt een hele grote massa geworden) in de oven ik hoop dat het nog ”iets” wordt. Anders is het wel heel zonde van mijn ingrediënten 🙁 Ik denk dat er een verschil zit in soorten kokosmeel, dat het meel wat ik heb gebruikt gewoon veel meer vocht opneemt dan het kokosmeel wat jij hebt gebruikt.
Anonymous zegt
ik probeerde dit recept te maken maar zat na het mengen met een soort klei. niets mee te beginnen. zo dik en droog dat ik er wel een liter water aan had kunnen toevoegen om het cakebeslag te laten lijken.
ik gebruikte nog geen 200 gram aman prana kokosmeel, 3 eieren, 3 bananen. de lijnzaad was ik nog niet eens aan toegekomen.
het “beslag” ligt inmiddels in de prullenbak. enig idee wat ik fout deed?
Heleen Quantrill zegt
Volgens mij is het bij een toko te krijgen. Zelf heb ik niet direct een toko in de buurt, dus ik weet het niet 100% zeker.
Dus als dat wel het geval is, laat het dan even weten. Handig voor anderen wellicht.
Petrouchka zegt
Kokosmeel ..is dat heel fijne kokos ?? dat vraagt ik me ineens af.
Zou ik dat ook bij de Chinese supermarkt kunnen vinden ?
Anonymous zegt
Beste Heleen,
Ik lees al een tijdje met plezier je blog. Sinds kort eet ik zelf ook glutenvrij en suikervrij. Dat vergt wel wat creativiteit en ik ben dan ook erg benieuwd naar wat jij nu eet als ontbijt en lunch.
Groetjes,
Simone
Dzoli zegt
Ik moet zeggen ik vindt het recept wel intrigerend in positieve zin.Het is bijzonder leuk als iemand iets nieuws probeert en erover vertelt:)
Heleen Quantrill zegt
Hey Loes,
Ja dat kan, dan zorg je dat de bananen heel rijp zijn. Leg ze in de oven op 200 graden tot de schil zwart is. Dan kun je namelijk met een vork of handmixer de zaak door elkaar klutsen.
En voor Sint maak ik kleine balletjes van amandelmeel en wat zoet en heeeel veeel speculaas kruiden. Spijs maak je ook van amandelen met wat kleefzoet als honing of agave. Tzt zal ik hier waarschijnlijk nog wel wat van op mijn blog zetten.
Groetjes!
Heleen
Anonymous zegt
klinkt lekker! Kun je dit ook met een “gewone” mixer maken? Heb namelijk geen keukenmachine met messen..alleen een blender en een gewone mixer met kom.
groetjes Loes
PS Lees al een tijdje mee..fijne blog!
Heb jij toevallig ook receptjes voor de komende sint tijd? Wil zo graag ook mee snoepen, met lekkere kruidnootjes of speculaas maar geen suiker en dergelijke gebruiken
izerina zegt
Dat lijkt me heerlijk. IK eet ook regelmatig een banaan of mandarijn. En voel me soms wat schuldig over de kilometers,die dat fruit aflegt. Groeten Izerina