Lekkere recepten met Gelatine

Eerder deze week hebben jullie kunnen lezen over de gezondheidsvoordelen van gelatine. Deze keer wil ik jullie een paar ideetjes geven van wat je er mee kunt doen.

Gelatinepudding

Gelatine KokospuddingHeel bekend natuurlijk en heel eenvoudig om te maken. Wat denken jullie van deze heerlijke kokospudding? In plaats van gelatineblaadjes, kan ik de gelatinepoeder van Great Lakes aanbevelen. Je hebt dan 2 el gelatinepoeder nodig.

Bulletproof Koffie of Thee

bulletproof-koffieVast al wel eens van gehoord inmiddels. Je combineert het hete drankje met kokosolie, boter en gelatine (of collageen) voor een boost aan gezonde vetten en specifieke aminozuren. Het vult aardig en als je koffie gebruikt, geeft de cafeïne je een beetje een kick. Je kunt dit ook goed maken met thee overigens!

Gelatine Gummies

Lekkere fruitgummies maak je zelf en je laat je kids helpen. Gebruik je favoriete fruit (behalve ananas of papaya, die enzymen werken niet met gelatine), pureer het en meng het met de gelatine en wat water. Op laten stijven en leuke vormpjes uit snijden. Heerlijk en natuurlijk suikervrij! Klik hier voor een recept.

Zelfgemaakte Marshmallows

MarshmallowsMijn kinderen zijn helemaal lyrisch van marshmallows. En ik kan ze geen ongelijk geven. De luchtige, zoete structuur en het ‘melt in the mouth’ gevoel is best aangenaam!

Deze zelfgemaakte marshmallows staan al een tijdje op mijn to do lijstje. Vaak stelde ik het uit of af omdat het mij teveel werk leek. Je hebt tenslotte een thermometer nodig. En voor mij betekent dat al teveel werk 😉 Ja mensen, aards luiaard, komt dat zien!

Maar de meeste recepten voor zelfgemaakte marshmallows zijn op basis van suikerstroop of glucosestroop of in ieder geval op mega hoeveelheden suiker. En dan haak ik af. Want als ik iets zelf ga maken, dan wil ik er ook echt plezier van hebben en lekker van kunnen genieten, wat jullie?

Marshmallows met Honing

Marshmallows gelatineDit recept vond ik op een Amerikaanse blog en is op basis van honing. Dus hoewel dit recept verre van suikervrij is, is het een lekker en duidelijk minder zoet alternatief voor de reguliere marshmallows. En het is ontzettend leuk om te maken! Het proces van het weken van de gelatine en dan in de mengkom kijken hoe het mengsel van gelatine en hete honing steeds luchtiger en groter wordt, is bijzonder plezierig en rustgevend zal ik je zeggen!

Opgelet: Jaag kleintjes en huisdieren de keuken uit als je de hete honing in de mengkom laat lopen!

De kids (en Simon) konden er maar niet over uit dat deze marshmallows dezelfde textuur en mondgevoel hadden als reguliere marshmallows. Ze waren er wel over eens dat ze een stuk minder zoet waren, maar dan zijn marshmallows uit de supermarkt ook wel gruwelijk zoet!

Gebruik deze marshmallows net als gewone marshmallows. Uiteraard lekker om zo te eten, maar wat denk je van in je warme chocolademelk, in s’mores of gesmolten als frosting op cupcakes.

Marshmallows gelatine

Marshmallows

Heleen Quantrill
Luchtige, zelfgemaakte marshmallows zijn een echte traktatie en opvallend eenvoudig om te maken. Bewaar ze in een luchtdichte doos om er langer plezier van te hebben.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Zoetigheid
Keuken Nederlands
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 3 el gelatine poeder
  • 250 ml in tweeën gedeeld
  • 250 ml honing
  • Snufje zout
  • Vanille extract
  • Kokosolie
  • Eventuele toppings als geroosterde kokosrasp gesmolten chocola of cacaopoeder

Instructies
 

  • Bekleed een vierkant bakblik met een vel bakpapier dat aan alle kanten over de rand heen hangt.
  • Neem de helft van het water en los hier de gelatine in op.
  • Doe de andere helft van het water met de honing, zout en vanille in een pannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook.
  • Gebruik een kookthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.
  • Zodra de honing 240 graden of 'soft ball' is, draai je het vuur uit en neem je de pan ook van het vuur.
  • Doe de gelatine in een keukenmachine met een mixer en zet het aan.
  • Laat de hete honing langzaam in de kom lopen terwijl de machine draait.
  • Laat de keukenmachine 10 minuten draaien. Je krijgt dan marshmallow fluff.
  • Smeer wat kokosolie op het bakpapier en strooi hier eventueel wat geroosterde kokosrasp in.
  • Laat de marshmallow in de bakvorm lopen.
  • Spreid wat uit met een natte spatel en laat opstijven.
  • Na ongeveer 4 - 6 uur zijn de marshmallows opgesteven en kun je er blokjes van snijden.

Notities

Smelt wat goeie chocolade om je marshmallows in te dippen!

In hartige gerechten

Niet alles hoeft zoet te zijn. Gelatine lost goed op in hete vloeistof, dus je kunt een eetlepel toevoegen aan je soep of saus. Hierdoor wordt het ook wat dikker. Of wat denk je van jus? Lekkere jus maak je het beste gewoon zelf en als je er op het laatst een eetlepel gelatine doorheen roert, wordt hij ook lekker dik! Klik hier voor een recept van erg lekkere jus!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »