Hass Avocado |
Deze week zijn bij Appie de avocado’s in de aanbieding: 2 halen, 1 betalen. Leek me een leuk idee om deze supergroente even in de schijnwerpers te zetten. Mede omdat ik zelf nogal wat moeite heb met de structuur en smaak ervan. Maar als je je een beetje verdiept hierin, kom je erachter dat dit naast vette vis, verplichte wekelijkse kost zou moeten zijn!
Wat zit er allemaal in?
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-caroteen, biotine, calcium, koper, jodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, enkelvoudige verzadigde vetten.
Verder stimuleert het de aanmaak van Dopamine in de hersenen. Dit hormoon is nodig om ‘op gang te komen’. ’s Nachts maak je o.a. prolactine aan om lekker te kunnen slapen, overdag onder invloed van licht maak je als het goed is dopamine aan. Hierdoor voel je je energiek, heb je zin om iets te ondernemen, kun je sneller beslissingen (durven) nemen en heb je een algeheel gevoel van plezier. Caffeine, suiker en nicotine onderdrukken dopamine. Bron
Ik denk dat de goeie vetten die in avocado’s zitten al volop aan het licht gekomen zijn, maar wat waarschijnlijk minder bekend is, is dat het een krachtig anti-oxidant is. Het beschermt dus je lichaam tegen giftige (oxiderende) invloeden. Deze kennen wij onder de noemer vrije radicalen. Dit komt door de vitamine E die het bevat.
Het is door de vetten ook echt ‘hersenvoer’. Kleine kinderen hebben er dus zeer baat bij om in plaats van een granenpapje als eerste hapje, lekker een hapje avocado te krijgen! Projecteer je eigen smaak niet op je kind en probeer het eens uit! Ik ken iemand die een avocado zo leeglepelt (ja echt!) en dit zelfs erg lekker vindt. Het is maar net wat je gewend bent!
Wat kun je er mee?
Het meest bekende is de guacamole. Lekker bij Mexicaans eten (niet uit een zakje!) en om groenten in de dippen.
Je prakt twee rijpe Hass avocado’s fijn, roert er vervolgens een half teentje uitgeperste knoflook, 1/2 tl chilipoeder, zout en peper naar smaak, citroensap (halve citroen) en olijfolie door. Je kunt er ook kleine stukjes paprika en tomaat doorroeren.
Iets minder bekend, maar wel erg geliefd bij Raw Food aanhangers, is de chocolademousse.
Pureer een rijpe avocado samen met een rijpe banaan, een eetlepel goeie kwaliteit cacaopoeder, beetje agave naar smaak tot er een mooie massa ontstaat. Verdeel het over een paar kommetjes en laat in de koelkast opstijven.
Een variant hierop is een avocado met een rijpe mango pureren. Verder niks. Heel erg lekker over zelfgemaakt kokosijs.
Ook heel bijzonder is een groene Gazpacho (met dank aan Allrecipes voor het recept)
- 1 grote groene paprika, in kleine stukjes gesneden
- 1 komkommer, ook in kleine stukjes gesneden. Als hij biologisch is, kun je de schil laten zitten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rijpe avocado
- 1 teentje knoflook
- 25 gram bladpeterselie
- 6 dl groentebouillon (Biologisch)
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Pureer alles goed en voeg zout of peper toe naar smaak. Zet het afgedekt in de koelkast om op temperatuur en smaak te laten komen. Maak dit bijvoorbeeld vroeg in de middag om het ’s avonds te serveren.
Wat ook erg lekker is, is de avocado gewoon in stukjes te snijden en bij een hamburger of bbq vlees te serveren. Goeie tegenhanger van het zout (kaliumrijk) en de smaken gaan erg goed samen.
Mijn moeder maakt van avocado altijd een dikke saladesaus: Avocado in de kom fijnprakken, mayonaise, zout, peper en eventueel olijfolie en citroensap toevoegen. Even goed doorroeren. Sla erdoor scheppen tot deze helemaal bedekt is. Klaar!
Ik weet zeker dat er nog heel veel meer andere heerlijke recepten met avocado te vinden en te bedenken zijn, maar dit is zo een greep van de dingen die ik er mee heb gedaan en die ik erg lekker vond.
Hoe eten jullie avocado? Heb je het í¼berhaupt al wel eens geproefd?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Maria zegt
Zie jullie allemaal smullen, maar snap niet dat jullie het allemaal lekker vinden… Diverse manieren al geprobeerd, maar ik ga er gewoon van over mijn nek. Als ik maar iets proef, kokhals ik al. En de structuur vind ik ook niet lekker in mijn mond. En dat terwijl ik een echte alleseter ben, alles uitprobeer tot insecten aan toe! Geroosterde sprinkhanen vind ik zelfs echt lekker. Dus het is geen aanstellerij, het zit niet tussen mijn oren. Ik wilde dat ik het wel lustte want het is echt heel gezond!
Heleen Quantrill zegt
Weet je, als jij insecten zonder problemen opeet, denk ik dat je avocado’s best wel vies mag vinden 😉
Rowena zegt
Toen ik eerste keer guacamole maakte improviseerde ik behoorlijk. Wilde t als avondeten maar had geen flauw idee wat ik erbij moest eten. Uiteindelijk spaghetti/pasta erbij gedaan. Was echt super lekker en aanrader! Ik had nog wel veel over maar dat ging ook op met nacho’s.
Hier het recept:
Benodigdheden:
2 advocado’s
1pak heinz tomatenblokjes
Peper
Zout
Citroensap.
Bereiding:
Snijdt de advocado’s door de helft en haal de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees in een schaaltje met een vork of pureer het met een keukenmachine.
Doe er naar smaak peper, zout en citroensap bij en prak of pureer het nog een keer goed door. Gooi de inhoud van het pak Heinz tomatenblokjes bij de advocado’s en schep dit door elkaar. Nu heb je lekkere guacamole!
Anonymous zegt
Avocadosalade met haring:
1 avocado, 2 haringen, 1 rode ui, verse peterselie. Alles fijn snijden, avocado groof, en mengen.
Naar smaak 1el olijfolie (lijnzaadolie etc.), 1el (reform)mayo, sap van 1/2 verse citroen, zout/peper. Soms nog chilisaus doorheen. Alles goed mengen. Klaar! Gewoon zo eten, of op een snee (geroosterd) brood, of met een pluk rucola etc.
Niet bang zijn voor een “vreemde” combinatie met haring! Het smaakt ZO lekker! Ik eet het bijna dagelijks in de week wanneer ik vroeger altijd naar chocola greep 😉 nu heb ik veel minder behoefte aan :))
Gewoon proberen, is echt de moeite waard.
Anonymous zegt
Een idee is ook: avocado prakken met een gekookt ei, een gesnipperde ui, citroensap, peper en zout. Heerlijk op de boterham en op een toastje.
anita terwindt zegt
Prolactine, zoals in je beginverhaaltje, is een hormoon dat zorgt voor de melkproductie in de borsten. Het wordt aangemaakt door de hypofyse, een klein orgaan in de hersenen. Prolactine is vooral aanwezig bij vrouwen, maar ook mannen produceren een kleine hoeveelheid.
Dit hormoon maak je niet aan om te slapen. 😉
Maaike zegt
ik doe altijd een avocado door de fruit-smoothie. Banaan, appel, sinaasappel en avocado. In de keukenmachine en je hebt een heerlijke smoothie! Ook nog een appeltje persen en het sap erbij doen, want anders wordt het te dik.
De avocado maat het heerlijk romig, geen melk of yoghurt nodig!
Anonymous zegt
Die enkele keer dat ik een boterham eet, is het in een avocado-tosti: dun laagje kaas op een boterham raspen, halve avocado erop prakken met een vork, beetje Texels kruidenzout, nog zo’n dun laagje kaas, volgende boterham. Boter aan de beide buitenkanten en ook daar een klein beetje geraspte kaas in duwen. Dan zachtjes bakken in een koekenpan. Zó ontzettend lekker.
En dan een kom dikke wortel-/pompoen-/tomatensoep naar keuze ernaast zodat je maaltijd nog ergens op lijkt. 😉
Anonymous zegt
Een halve avocado op een boterham. Beetje knoflooksaus erop en een flinke pluk alfalfa of andere kiemgroente. Heerlijk en erg gezond!
Janneke
Anonymous zegt
ja ik snap ook niet dat je avocado NIET lekker kunt vinden…lepel er ook weleens een leeg…dat recept van tonijnsalade met avocado ipv mayo klinkt trouwens heel goed!! die houden we erin 🙂 Je kunt ook heerlijk avocado eten met hollandse garnaaltjes en een beetje peper, zout en citroen 🙂 Mijn zus geeft haar kinderen ook weleens een halve avocado die ze dan mogen uitlepelen. De jongste was nog geen jaar toen ie dat al deed! Ik kan me van vroeger ook herinneren dat avocado een echte delicatesse was (ben nu 35). Als mijn moeder er 1 of 2 had werd er om die dingen gevochten hahahaha
marlies056 zegt
gewoon, lekkere speltboterham met bio geitenkaas en avocado, beetje peper en zout erop, jammie!!!
Anonymous zegt
ik doe de avocado door m’n groene smoothie, makkelijk, en je merkt niet zoveel van de smaak…
Marja
Anonymous zegt
Mijn favo:
zelfgemaakte spelt brood sneetjes
hummus
avocado in dunne plakken
beetje limoensap
zout/peper
dunne ringetjes rode ui
zwarte olijven
mmm 🙂
Anonymous zegt
vandaag een salade gegeten met grapefruit, avocado, dressing van olie + beetje grapefruitsap + fijn gesneden pepertje + klein beetje zoet + klein beetje zout, gemengde sla en geroerbakte knoflook garnalen. Echt smullen! heerlijk ’s zomers, ook al zou je het aan het weer niet zeggen. gr. adrielle
Aukje zegt
Ik maak heel vaak guacamole en gebruik ipv citroen een limoen en doe er nog verse koriander door, voor mijn kinderen is dit een ware traktatie als ik er dan quesedillas (twee torilla’s met cheddar ertussen om en om in kokosolie in de koekenpan) in taartpuntjes bijgeef waarmee ze het kunnen oplepelen.
Heleen Quantrill zegt
Goeie tip! Er zullen meer mensen zijn die gruwen van avocado’s, maar wel beseffen hoe goed ze zijn voor je.
Anonymous zegt
als je het echt vies vind en toch wilt eten omdat t zo goed voor je is.
prakken door de yoghurt scheutje limonade.
Heleen Quantrill zegt
Heerlijke suggesties Xanne, zo ontdek je nog eens wat! En avocado’s zijn prima hapjes voor je kleine. Ik zou willen dat ik dat geweten had met mijn kinderen!
♥Xanne zegt
Mijn man kwam er mee thuis omdat er geen mango’s waren voor onze kleine meid van 7 maand. Ik boos wat moet ik daar nou mee en wat smaakt het raar is het wel goed. Blijkt inderdaad heel gezond te zijn voor baby’s ook.Ik pureer het met appel en ze eet het hoor. Smaakt naar noten en het schijnt de boter van de groenten te zijn. Ik vind het best lekker door een salade. En ik eet zuurdesembrood dat is al lekker en daar gaat een heerlijke geprakte avocado op met een tomaatje en druppeltje olijf olie nou is best smullen hoor.
groetjes Xanne
Anja zegt
Favorie van mijn 13 jarige zoon:
Advocado uitlepelen en in kleine stukjes snijden, roma tomaatjes doormidden, balsamico, olijflie, zout en peper.
Ook lekker met wat kappertjes en zwarte oliven
Op een speltbroodje met geitenkaas.
jammie…
Anonymous zegt
Avocado’s bevatten veel goeds inderdaad, en daarom zocht ik ook naar recepten om ze vaker te eten. Leuke ideeën hebben de anderen trouwens! Ik maak er zelf tonijnsalade van; de avocado vervangt de mayo zeg maar. Dus een avocado fijnprakken, blikje tonijn (op water bijv.), fijn gesneden uitje, wat mosterd erdoorheen mengen… Erg lekker op volkorentoast! Je kunt natuurlijk naar eigen smaak peper, curcuma (doe ik ook vaak, heeft ook zeer goede eigenschappen!) of andere kruiden toevoegen.
P.S.: ik kwam op je blog terecht nadat ik googelde op ‘recept muffins amandelmeel’, nou, ik kan m’n hart ophalen, haha! Hartstikke leuke blog heb je!
Groetjes,
Laura
K zegt
Heerlijk recept. Alleen heb ik hem zo gemaakt: avocado ei ui augurk en tonijn. Thx voor de tip!
mevrouw Jee zegt
Ik vind avocado lekker met rucola, zoete tomaatjes en een hele oude balsamico (niet teveel), soms wat dun gesneden uiringetjes en evt wat uitgebakken rauwe ham. Prima voorgerecht.
Nilou zegt
Ik maak zelf altijd vegan chocolate cake met avocado :O
Zie: http://tastynilous.blogspot.com/2011/07/veganistische-cupcakes.html
Ik volg je blog trouwens met bloglovin, keep up the good work! 😀
Heleen zegt
Ik ben jaloers, Heidi! Ik kan me voorstellen dat dat een echte afknapper is voor je. Mijn man heeft het ook nog altijd over de citroenen van de Amalfi kust in Italie en dat is onder hand ook al bijna 15 jaar geleden!
En @Aritha: Voor welke vruchten ben je nog meer allergisch dan?
Groetjes en fijne dag!
Heleen
Heidi zegt
Doormidden snijden, beetje zout en peper op strooien en leeglepelen, heerlijk! Tenminste, dat vond ik toen ik een tijdje in Zuid-Afrika woonde en ze van m’n schoonzus kreeg bij wie ze zo van de boom kwamen rollen. Tegenwoordig koop ik ze bijna nooit meet (te duur voor een gezin van 9 personen), ze halen het ook niet bij de natuurgerijpte exemplaren, helaas.
Aritha zegt
Dit is één van de vruchten waar ik echt jeuk in mijn mond van krijg!
Het Thuisproject zegt
Ik doe het wel eens gewoon in stukjes tussen een slaatje of als voorgerechtje de avocado in de helft snijden, pit verwijderen en het grootste deel van het vlees. Het vlees mengen met pijnboompitten, kerstomaatjes en fijngesneden rucola en dan serveren in de avocadohelft. Of vullen met guacamole en serveren met dipgroenten/broodstengels/ euh hoe heten die driehoekige chips?
Kniepertie zegt
‘k Maak regelmatig als hoofdgerecht (ipv vlees)’n gevulde avocado.
Vruchtvlees uitlepelen en besprenkelen met citroensap mengen met knoflook, gehakte noten, tomaat, paprikapoeder, verse peterselie en kaas. Avocadoschil vullen met dit mengsel en 25 minuten op 200 graden in de oven.
Eet smakelijk