Maak je eigen Vanillepoeder

Maak je eigen vanillepoeder. Lees hier hoe eenvoudig het is om dit zelf thuis te maken.

Maak je eigen vanillepoederAls er één specerij in huis is dat ik echt veel gebruik, dan is het vanille. Ik koop vanillestokjes in bulk hier en bewaar ze vervolgens op een koele plek, luchtdicht afgesloten. Voor gebruik schraap ik de zaadjes uit een stokje en steek het stokje zelf in een flesje wodka om zo mijn eigen vanille-extract in huis te hebben. Maar soms is het niet handig om extra alcohol aan een gerecht of baksel toe te voegen. Marjanne duikt regelmatig de keuken in om cupcakes of koekjes te maken en dan wil ik niet dat ze alcohol toevoegt.

Vanillepoeder

Afgelopen kerst kreeg ik van mijn schoonmoeder een potje vanillepoeder cadeau. Uiteraard ben ik bekend met vanillepoeder maar vanwege de kosten heb ik het nooit gekocht. Als cadeau krijgen is dan wel erg leuk (tip!). Maar ik kwam erachter dat als je met vanillepoeder werkt, je met een half theelepeltje op een recept voor bijvoorbeeld een cake al toe kan. Vanillepoeder is erg geconcentreerd qua smaak en gaat daarom dus best een tijdje mee.

Na wat speuren op het internet kwam ik tot de conclusie dat zelf vanillepoeder maken erg eenvoudig is! Het enige dat je nodig hebt zijn vanillestokjes en een elektrische koffiemolen (sommigen gebruikten een keukenmachine maar dat leek mij te grof). Ik denk dat een Bullet ook wel zal werken.

Wat je doet, is je droogt de vanillestokjes eerst en daarna maal je ze fijn in de koffiemolen en voilà, je hebt vanillepoeder! Veel economischer dan steeds een vanillestokje uitschrapen, want je maalt dus alles.

Zo ga je te werk

Er zijn drie manieren om vanillestokjes te drogen:

  1. Laat de vanillestokjes 3 weken op een droge plek uitdrogen, bijvoorbeeld boven de verwarming. Dit geeft zgn. ‘raw’ vanillepoeder.
  2. Droog de vanillestokjes in een voedseldroger. Dit duurt ongeveer 1 -2  uur bij een temperatuur van 65 graden.
  3. Droog de vanillestokjes in een oven. Dit duurt dan ongeveer 4 – 5 minuten bij een temperatuur van 170 graden.

Ik ben ongeduldig, ik droogde ze in de oven.

Daarna snijd of knip je de stokjes in drieën of vieren en doe je ze (eventueel in batches) in de elektrische koffiemolen. Maal een aantal keer tot het redelijk fijn is. Schud over in een pot en bewaar op een koele plaats. Omdat je de vanillestokjes eerst droogt, is het redelijk lang houdbaar. Maar op een gegeven moment zul je merken dat de geurkracht wat afneemt. Tenzij je vaak vanille gebruikt, is mijn tip dus om dan steeds maar een paar stokjes te malen.

VanillepoederDus, zo maak je je eigen vanillepoeder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »