We zijn weer thuis! Twee weken doorgebracht bij mijn schoonfam en dat was knoertgezellig, maar na twee weken niet heel erg streng zijn voor mezelf, ben ik er nu ook aan toe om de bezem er door te halen. Figuurlijk gesproken dan. En nee, dat is geen goed voornemen. Ik hoop dat niemand er in getrapt is om goede voornemens te maken die niet haalbaar zijn, want er is niets ergers dan halverwege januari (als het echt nog pikkedonker is) te falen in datgene dat je jezelf tot doel gesteld had. Voer voor een winterdip!
Wat je wel kan doen, is meedoen met de Suiker-Pauze! Geef jezelf minstens drie dagen een break van alle suikers en voel hoe het kan zijn om zonder suikerverslaving te leven. Drie dagen is het allerminst, omdat ik denk dat de meesten in die periode net aan verschil ten goede zullen merken. Beter is het om een week vol te houden. Na drie dagen zul je je namelijk al aanmerkelijk beter voelen, maar dit wordt alleen maar beter naarmate je het langer volhoudt! Hou er wel rekening mee dat je voor de tijd afkickverschijnselen zult hebben! Maar hou vol! Geen paracetamol of koffie. Drink veel water, eet veel groenten en neem je levertraan. Voor je het weet is die fase voorbij.
Hoe doe je mee?
Lees mijn vorige artikel nog even door over het hoe en waarom van een suiker-pauze. Als je mee wilt doen is het een goed idee om eerst je koelkast en voorraadkast op te ruimen. Zorg dat je geen producten in huis hebt (tijdelijk desnoods) waar suiker in welke vorm dan ook in zit. Alleen stevia is toegestaan omdat dat geen effect heeft op verslaving of bloedsuiker.
Ga vervolgens naar de supermarkt en zorg voor voldoende gezonde snacks in huis. Denk groenten, vis, noten, vlees, kaas, boter, volkoren of rijst crackers (zonder suiker of glucose-fructosestroop!), zuurdesembrood als je granen eet, eieren en fruit. Zorg dat je het lijstje van ‘verboden’ suikers bij je hebt zodat je niet met iets thuiskomt waar je eigenlijk niks mee kan. Zorg ook voor lekkere (kruiden-)thee en koffie, maar houd er rekening mee dat je deze zonder zoet zult drinken. Lukt dit niet, drink dan liever melk of water.
Ruim alles in en zorg dat het goed voor handen is. Een volle fruitschaal en een kom noten met notenkraker erbij zullen eerder uitnodigen om niet af te wijken dan wanneer je ten tijden van een zoet-aanval nog eens het wiel moet gaan uitvinden voor wat betreft snacks!
Three square meals
Om zoet-aanvallen goed aan te kunnen, is het van belang dat je hoofdmaaltijden zo uitgebalanceerd zijn dat ze je bloedsuikerspiegel met rust laten. Denk dus laag GI, low-carb, paleo of high fat. Net waar je het meest wat mee hebt. Om kort te gaan: proteine, goeie vetten, groenten. Dus een lekker stuk vlees in boter gebakken met flink veel groene groenten in een botersausje. Of: in boter gebakken vis met broccoli en spinazie in een botersausje. Of: zelfgemaakte kipsate in kokosolie gebakken met een flinke salade en (zelfgemaakte) mayonaise.
Ik denk dat je ‘m wel snapt.
Zoete trek?
Zit hier dan misschien iets tussen dat je eigenlijk ook best wel lekker of fijn vindt?
- Walnoten of pecans of amandelen in de oven geroosterd met kokosolie en kaneel
- Stukjes kaas en komkommer (welke kaas dan ook)
- Gevulde eitjes
- Paprika, wortel en komkommer met een hummus dip
- Zuurdesembrood met dikke boter
- Rijstwafel met dikke boter of kokosolie
- Komkommer met een tapenade van zongedroogde tomaten, pijnboompitten en knoflook
- Fruit, wellicht als salade met slagroom zonder zoet (lekker!)
- Smoothie van kokosmelk, yoghurt, gebroken lijnzaad, ananas en banaan
- Een wandeling in de frisse buitenlucht. Lekker diep ademhalen!
- Mooie muziek luisteren of even gekdoen met je kinderen.
- Mij mailen ;-).
Recepten die je van te voren kan klaarmaken
Hummus
Deze dip is erg lekker met rauwe groenten, op geroosterd zuurdesem brood of gewoon zo. Voeg chilipoeder toe voor een extra kick!
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 1 teentje knoflook
- 1 el tahin (sesampasta, te verkrijgen bij de Turk of natuurwinkel)
- Olijfolie
- Keltisch zeezout naar smaak
- Staafmixer of keukenmachine met messen
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de mengkom en maal tot alles fijn is. Voeg extra olijfolie toe als het wat droog is. Proeven en eventueel zout toevoegen. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.
Tapenade
Dit recept staat ook in mijn tweede kookboekje ‘Lekker gluten- en suikervrij’.
- 1 pot zongedroogde tomaten, olie weggegooid
- 1 teentje knoflook
- 1 zakje pijnboompitten
- Olijfolie
- Staafmixer
Doe alles in de kom van de staafmixer en maal het tot alles zeer fijn is. Je kunt de olie waar de tomaten inzaten beter weggooien omdat het hoogstwaarschijnlijk ranzig is geworden (vaak is het zonnebloemolie en dit is erg gevoelige olie). Gebruik in plaats daarvan olijfolie naar behoefte. Extra zout is niet nodig. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.
En nog even dit…
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus ik vind het leuk als je een bericht achterlaat als je mee doet. Ik zal de komende weken regelmatig een update plaatsen over mijn voortgang, tips en recepten en ik zal dan steeds iedereen vragen om dan ook zijn/ haar ervaringen, tips of recepten te delen. Ook als het niet gaat of erg tegenvalt is het waardevol om te reageren. Wellicht dat iemand anders tegen een zelfde soort problemen aanloopt!
Ik begin op 6 januari. Op die dag beginnen de scholen bij ons weer en ik wil dan graag fris en uitgerust het nieuwe jaar inluiden! Dit lijkt mij een heel gezond en haalbaar voornemen!
Wie doet er nog meer mee? Wat zijn jullie aan het doen om je voor te bereiden?