Wat zijn de Gevolgen van B12 tekort

vitamine B12-bronnen

Veel is al geschreven over B12 tekort, dus ik wil hier ook niet al te uitgebreid op de specifieke klachten en oorzaken ingaan. De reden waarom ik het toch aansnijd, is omdat Echtgenoot hier heel erg last van heeft. Hij eet al sinds zijn jong-volwassen jaren geen rood vlees en orgaanvlees meer en is in de 20 jaar erna een paar keer flink ziek geweest en heeft een waardeloos dieet gevolgd. Nu is hij er sinds drie jaar veel meer mee bezig en zich bewust van de gevolgen, maar als je 20 jaar lang beroerd eet, teveel drinkt en eigenlijk met flinke darmproblemen rondloopt, is dat niet zomaar met 3 jaar opgelost! En ondanks dat hij veel van zijn oude klachten voor wat betreft directe fysieke ongemakken op heeft kunnen lossen, blijft het B12 tekort stevig overeind staan.

Symptomen B12 tekort

– Snel geprikkeld zijn
– ’s morgens al moe zijn en hele dag lopen te geeuwen
– Geheugenverlies
– Omdraaien van woorden
– Zenuwtrekjes en trillen
– Het erg koud hebben
– Niet herstellen na sport

Als ik dit zie, denk ik aan mijn geliefde. Ook kampt hij met chronische depressieve gevoelens en heeft een continue negatieve insteek in dingen. Nu is dat ook de aard van het beestje en wees niet bang: we zijn samen heel gelukkig en ik focus nu alleen op de kenmerken van het B12 tekort, niet op hem als persoon in het algemeen!


Maar het is evident dat hij hier last van heeft. Het probleem echter hiermee is, is dat dit op latere leeftijd ernstiger aandoeningen kan opleveren. Een B12 tekort kan een hoop kwalijke ouderdomsziekten in de hand werken. Ziekten die, als dit tekort aangepakt en opgelost zou zijn, zich niet per se hoeven te manifesteren! Alzheimer is de nummer 1 aandoening die met een tekort aan B12 gelinkt wordt. Verder zijn o.a. depressie, dementie, incontinentie, afasie (niet uit de woorden kunnen komen), verwardheid en het continu koud hebben hier ook mee in verband gebracht. 
Hoeveel mensen zullen oudere geliefden hierin herkennen? Ikzelf zo al een aantal en je ziet ze alleen maar achteruit gaan. 
Nu wil ik niet beweren dat als iedereen maar stevig aan de vitamine B12 gaat, men dan fris en fruitig blijft tot aan het sterfbed. Wat ik wel wil en durf te stellen is dat men een hoop ongemak en verdriet kan besparen door op tijd symptomen te herkennen en aan te pakken. 


Wat kun je doen?
Het probleem met een B12 tekort begint vaak met het dieet. Veganisten hebben over het algemeen een tekort omdat zij geen vlees, melk en eieren nuttigen. Deze producten bevatten veel B12. Het probleem hiervan is, dat dit tekort pas op veel latere termijn ontdekt wordt. Waar het eerst als ijzertekort aangemerkt zal worden, blijkt later pas (als men scherp is) dat het om een B12 tekort gaat. Pas hier dus mee op! Als je geen vlees eet, zijn er tegenwoordig goeie preparaten te krijgen, om dit tekort enigszins op te vangen. En laat je door de huisarts niet afschepen met ijzerpillen! Die maskeren het tekort alleen maar, maar lossen het niet op. Vraag ook naar B12!


Wat ook een factor kan zijn, zijn maagzuurremmers. Deze veranderen de maag zodanig dat er bepaalde stoffen niet opgenomen worden, waaronder B12. Dit is de intrinsieke factor van de maag. Men kan dan wel lekker vlees eten en pillen ervoor innemen, maar het wordt toch niet opgenomen. In zo’n geval moet je eerst naar je dieet kijken (waarom neem je maagzuurremmers, let op je koolhydraten!!) en later kun je met je huisarts aan injecties beginnen. Deze krijg je om de zes a acht weken en zullen je een boost geven. Ook mensen met de ziekte van Crohn zullen hier aan moeten geloven omdat hun dunne darm niet in staat is deze vitamine op te nemen. Let ook in dit geval op je dieet! 


Ik ben van mening dat de gevolgen van een B12 tekort desastreus kunnen zijn, maar nog altijd niet of nauwelijks onderkent worden. Men zal symptomen bestrijden, maar niet de eigenlijke oorzaak aanpakken. En dit vind ik heel triest. Om mijzelf meer te informeren over dit onderwerp heb ik bij Emryss boeken (leuke naam, de Keltische naam van Merlijn) een Amerikaans boek over dit onderwerp besteld. Ook met de intentie om het aan Echtgenoot te laten lezen uiteraard. Ik heb meer over dit boek gehoord en ik vind het opvallend dat er helemaal niet zo veel boeken over dit onderwerp geschreven zijn… 


Conclusie
Als je dus met onverklaarbare vermoeidheid, nervositeit, kou en dipjes rondloopt, zou het zomaar kunnen zijn dat je eigenlijk een tekort hebt. Ga dit na! Luister naar je eigen lichaam en onderneem actie, want een ander doet het niet voor je. Er zijn genoeg bronnen om na te gaan wat het inhoudt als je een tekort hebt en wat je er aan kan doen. Je moet er alleen zelf wel achteraan en ik denk dat je jezelf daarmee een hoop ellende en ongemak kan besparen!
En let altijd eerst op je dieet. Als je geen veganist bent, eet dan regelmatig een lekker biologisch eitje en een stukje vlees. Als je het lust, is lever een hele goeie bron van B12. En pas natuurlijk op met geraffineerde producten en pakjes en zakjes. Deze roven je lichaam van alle vitaminen en mineralen, dus als je al een tekort hebt, zal het daardoor erger worden. Preparaten slikken of spuiten zal in zo’n geval ook niks uitmaken, omdat je steeds een ’tekort eet’ en je lichaam continu van zijn reserves afhelpt.

Als je twijfels hebt of met ernstigere klachten rondloopt, zoek dan altijd de hulp van een specialist. Hetzij een huisarts die luistert of een natuurgeneeskundige. Zij hebben toegang tot laboratoria en hulpmiddelen om dingen goed uit te zoeken voor je. Blijf er niet mee rondlopen en ga niet in het luchtledige wat uitproberen!

Wie heeft er nog meer ervaring met B12 tekort? Hoe kwam je erachter?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »