De Gezondheidsvoordelen van Levertraan

Levertraan

De ouderwetse levertraan …

Wie kent hem nog? De smaak van levertraan. Zo’n lepel vettige iets, de naar vet en vis smakende olie. Wij kregen er vroeger een lepeltje suiker achteraan. Hele generaties zijn opgevoed met levertraan, sommige mensen moeten nog gruwelen bij het idee.

Wat is Levertraan?

Levertraan is de olie die gewonnen wordt uit de lever van vis. Het is belangrijk om je er van te verzekeren dat die vis dus 1. duurzaam gevangen wordt en 2. gevangen wordt in open zee of oceaan waar de kans op vervuiling minimaal is.

Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gebruikt als voedingssupplement voor jonge kinderen. Nadat deze vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk toegevoegd, is het nemen van levertraan echter sterk verminderd. Levertraan is ook gebruikt als geneesmiddel tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Vitamines in Levertraan

Welke vitamines zitten er in levertraan? Om precies te zijn: 2000 microgram vitamine A en 16 microgram vitamine D. Met één dessertlepel! Goed voor de afweer, goed tegen ontstekingen. Vooral de vitamine D lijkt een wondermiddel. Het is ontzettend belangrijk voor heel veel verschillende aspecten van je gezondheid van botten en zicht tot immuunsysteem en celvernieuwing. De belangrijkste bron van vitamine D is echter niet levertraan maar de zon. Als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht (vooral de UV-B straling) maken we vitamine D aan. Helaas is ongeveer van september tot mei in Nederland het zonlicht niet krachtig genoeg om een tekort aan vitamine D aan te vullen.

Jodium en Fosfor

Hebben jullie mijn artikel over jodium ook al gelezen? Levertraan bevat ook veel jodium. Eet je niet veel vlees of vis, maar ben je niet vegetarisch? Dan is het een prima bron van jodium! Ook is het rijk aan fosfor. Dit is een stof dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten.

Omega-3

Levertraan is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren (PUFA’s). PUFA’s zijn verbindingen die van levensbelang zijn voor onze gezondheid. De PUFA’s in deze olie en bepaalde andere visoliën worden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) genoemd, en staan bekend als omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn van wezenlijk belang in de voeding, omdat het menselijk lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Tekorten Omega-3

Door ons dieet krijgen we naar verhouding meer Omega-6 dan Omega-3 binnen. Een teveel aan Omega-6 vetzuren werkt ontstekingen in de hand. Een tekort aan Omega-3 vetzuren uit zich in:

  • Zachte nagels
  • Broze nagels
  • Allergieën
  • Hyperactiviteit
  • Droge ogen
  • Geïrriteerdheid
  • Droge huid
  • Roos
  • Langzaam helen van wonden
  • Regelmatig terugkerende infecties
  • Leerproblemen
  • Lage weerstand
  • Vermoeidheid
  • Droog haar
  • Gescheurde huid op hielen en vingertoppen

Levertraan is een prima bron voor Omega-3 vetten. Groene bladgroenten en diverse zaden en noten bevatten ook Omega-3 vetten. Maar dit is een ander soort Omega-3, de ALA. Om dit om te zetten naar EPA is een omzettingsproces nodig en dit verloopt moeizaam en kan door veel invloeden verstoord worden. Een voedingssupplement met krillolie is dan aan te raden.

Zuivere Levertraan

Extra Virgin Cod Liver Oil

Om optimaal te profiteren van de kwaliteiten van levertraan is het zaak om een zo zuiver mogelijke olie te verkrijgen. Het probleem met veel merken is dat de olie teveel verwerkt wordt en/ of teveel blootgesteld wordt aan lucht en licht. Dit werkt ranzigheid in de hand.

Rosita Real Foods heeft het proces van productie en verzenden zodanig onder controle dat iedere order op bestelling gemaakt wordt! Bij de productie van EVCLO worden er nooit geïmporteerde levers gebruikt. De enige kwaliteit die voldoet is verse, duurzame en wildgevangen kabeljauw (de “Gadus Morhua” soort) uit de Atlantische oceaan. Om specifiek te zijn uit de diepe, schone en ongerepte wateren voor de kust van Lofoten in Noorwegen. Echt zuivere levertraan dus. Klik hier om de voedingswaardes te bekijken. 

Nemen jullie ook levertraan? Welk merk/ soort bevalt jullie het beste?

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »