De feestdagen is een periode waarin we onszelf trakteren en regelmatig laten gaan. We eten de heerlijkste dingen tijdens het kerstmaal en beweren geen enkele hap meer naar binnen te kunnen krijgen, om vervolgens twee keer op te scheppen met het toetje en de After Eights niet voorbij laten gaan. Vreemd dat.
Het sociale aspect van de feestdagen helpt ook niet. Er komen gasten, je gaat uit en bezoekt gelegenheden waar de festiviteiten nog eens dunnetjes over worden gedaan. Inclusief alle snacks en traktaties die daar bij horen. En de keuken is al helemaal geen veilige plek meer. Koekjes, zelfgemaakte fudge om ‘als cadeau weg te geven’ en andere zoetigheden die nu eenmaal bij Kerst horen. Het draagt allemaal bij aan een ‘over load’ aan suiker.
En zelfs als je probeert zoveel mogelijk met natuurlijke suikers te werken, kan het allemaal te veel worden. Ik weet dat ik mezelf daar ook schuldig aan heb gemaakt. Het is te verslavend en te makkelijk om je hand in een blik chocolaatjes of koekjes te steken. En de meesten van ons zullen dit ondervinden, ondanks dat we weten wat suiker allemaal met je doet.
Wat zijn de gevolgen van suiker?
Allereerst een kort overzicht weer van wat suiker allemaal doet. Door dit weer voor ogen te hebben zal het ons nog meer motiveren om een suiker-pauze vol te houden!
- Het compromitteert het immuunsysteem
- Het voedt ongewenste bacterie-groei. Candida en andere nadelige bacteriën krijgen weer volop kans door suikerconsumptie.
- Het tast tandglazuur aan en werkt gaatjes in de hand
- Het veroorzaakt puistjes en een slechte huid
- Het veroorzaakt sterke schommelingen in je bloedsuikerniveau. Gevolg hiervan zijn de bekende pieken en dalen in energie.
- Het put je vitamine- en mineraalvoorraden uit. Het zorgt er ook voor dat vitaminen en mineralen minder goed worden opgenomen tijdens een maaltijd.
- Het is ‘verslavend’. Hoe meer je er van eet, des te meer Wil je er van eten.
Misschien heb je gemerkt dat je energie te wensen over laat. Of dat je weer erg afhankelijk bent geworden van suiker. Misschien ben je gedurende de feestdagen sneller verkouden geworden of lijkt het alsof je continu met iets onder de leden rondloopt.
Dan is het nu de tijd om jezelf een suiker-pauze te geven!
Neem een Suiker-Pauze!
Om heel eerlijk te zijn, schrijf ik dit omdat ik er zelf ook behoefte aan heb. Ik heb teveel gesnoept en ik weet dat ik me een stuk beter zal voelen als ik alle zoet een tijdje laat voor wat het is.
Voor diegenen die nog nooit eerder echt alle suiker en zoet hebben laten staan, zal het zowel een uitdaging als een nieuw inzicht zijn. De eerste paar dagen kunnen moeilijk zijn omdat je te maken kan krijgen met sterkere zoet-behoeften en lichte afkick symptomen zoals:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Stijve en pijnlijke spieren
Maar hou het vol en al na drie dagen zul je verschil merken in minder trek in zoet en meer energie. Na een week zul je helderder en nagenoeg hoofdpijn-vrij zijn. Wellicht dat anders vage en ongerelateerde klachten zullen verminderen of verdwijnen. Denk aan gewrichtspijn, eczeem, menstruatieklachten of jicht.
Hoe neem je een suiker-pauze?
Om het beste effect te bereiken is het een goed idee om werkelijk alle suikers te laten staan voor een bepaald periode. Dus witte suiker, rietsuiker, basterdsuiker, glucose-fructosestroop, maar ook: ruwe rietsuiker, honing, ahorn, agave, kokosbloesemsuiker, rijststroop, dadelstroop en tarwemoutstroop. Uiteraard zijn chemische zoetmiddelen als aspartaam, maltitol en acesulfaam-k sowieso uit den boze.
Nu weet ik dat ik hier suikers noem die in de regel niet zo schadelijk zijn als de geraffineerde suikers. Maar gezien de suiker boost van de afgelopen weken, is het een goed idee om echt even pas op de plaats te nemen en alle zoet te mijden.
1. Prik een datum en hou je er aan!
Het beste is om ‘cold turkey’ te gaan oftewel om direct alle suikers te laten staan en ze volledig te vermijden. Als je jezelf toch hier en daar laat verleiden is het erg makkelijk om terug te vallen in je oude gewoontes en zul je niet alle voordelen ervaren van het volledig uitsluiten van suiker. En een ander voordeel is dat het de dingen erg zwart-wit maakt. Er is dus geen ruimte voor compromis. Als je geconfronteerd wordt met verleiding is het enige antwoord: “Nee, bedankt!”
Plan het ook. Prik een datum niet al te ver in de datum en werk er naar toe. Bedenk wat je nog moet doen om op die datum goed te kunnen beginnen. Het is ook een goed idee om van te voren te besluiten hoe lang je suiker-pauze zal duren. Als dit de eerste keer is dat je 100% suikervrij gaat, is 3 tot 7 dagen een goed begin. Je zult vrij snel verschil merken en mogelijk dat het je motiveert om langer vol te houden!
Als je eerder een periode zonder suiker hebt gedaan of heel erg gemotiveerd bent, is het interessant om een periode van 1 tot 4 weken te doen. Je zult hier nog meer voordeel van hebben en beter kunnen ontgiften.
2. Blijf uit de buurt!
Voordat je begint loop je je koelkast en voorraadkast na om alles waar suiker in zit of weg te gooien, of op te ruimen. Lees etiketten, wees kritisch en vraag desnoods hulp van je moeder, vriendin of echtgenoot om bepaalde dingen tijdelijk uit het zicht te ruimen.
Maar vermijd ook plekken en desnoods mensen, die je in de verleiding kunnen brengen. Als je weet dat je bij die-en-die altijd geconfronteerd wordt met zoetigheid en dat dit erg moeilijk voor je is, of dat je bij een bepaald koffiehuis geen weerstand kan bieden aan de zelfgemaakte appeltaart met slagroom: vermijd het! Het is maar voor een korte periode, dus je hoeft niet bang te wezen dat het je een vriendschap zal kosten!
Pas ook op met verpakte en bewerkte producten. Denk aan ontbijtgranen, sauzen, brood en bolletjes en zelfs sommige koffiepads met een smaakje! Blijf dus etiketten lezen!
3. Zorg voor lekkere alternatieven
Het hele plan zal een stuk eenvoudiger zijn als je op voorhand al wat snacks in huis hebt die je erg lekker vindt. Lees dit artikel over afkicken van suiker voor meer handvaten over hoe je hiermee om kan gaan.
Zelf vind ik notenpasta’s erg lekker. Zelf geroosterde noten met wat kaneel er over zijn ook favoriet. Wat ook erg goed kan helpen is je vetinname te verhogen. Zorg voor extra boter en kokosolie in je dieet om je honger te stillen en een langer verzadigd gevoel te houden. Dit helpt je om suiker te kunnen vermijden. Je bent immers nog lekker vol van je laatste maal!
Stevia is ook een goed alternatief voor de zoete smaak. Het is erg zoet en zal je yoghurt, havermoutpap, thee of koffie en zelfgebakken koekjes die zoete smaak geven die zo aangenaam is, zonder de bijwerkingen op je bloedsuikerspiegel. De vloeibare vorm is het meest eenvoudig te doseren en er zijn verpakkingen te koop met individuele zakjes stevia die erg makkelijk zijn om mee te nemen als je ergens naartoe moet.
Doe je mee?
Heb ik je kunnen overtuigen om je suikerbehoefte een halt toe te roepen, of op zijn minst stevig terug te dringen?
Ikzelf ga vanaf 6 januari een aantal weken volledig suikervrij eten en ben van plan om na de tijd drastisch te minderen met het gebruik van zoet. Ik zou het geweldig vinden als jij ook mee doet. Samen komen we er wel door en zo leren we van elkaar en kunnen we elkaar een steuntje in de rug geven.
Wil jij ook graag weten hoe het is om niet meer afhankelijk te zijn van suiker? Doe je mee om voor een bepaalde periode helemaal geen suikers meer te eten?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.