Al een tijdje stond er een dure pot tahin in mijn kast. Het schijnt goed voor je te zijn, maar na de eerste hap van de pure sesampasta moest ik toegeven: de smaak was niet echt mijn ding. Maar omdat het zo gezond is en duur was, wilde ik het niet weggooien. Toen kreeg ik een geweldige ingeving: sesamkoekjes! In plaats van notenpasta gebruik ik nu tahin, gecombineerd met amandelmeel, en voilà: een supergezond koekje!
Ingrediënten glutenvrije sesam koekjes
- 175 gram amandelmeel
- 1/2 tl zeezout
- 1/2 tl bakpoeder
- 100 gram zoetmiddel naar keuze (of equivalent in stevia)
- 100 ml tahin (sesampasta)
- 1 el kokosolie
- 1 ei
- 1 el vanille-extract
- Sesamzaadjes
Bereiding van glutenvrije sesam koekjes
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Klop de natte ingrediënten in een grotere kom door elkaar, inclusief de tahin.
- Voeg het amandelmeel toe en roer alles goed door. Als het te nat lijkt, voeg dan een eetlepel amandelmeel per keer toe.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine hoopjes van het deeg, bijvoorbeeld met twee dessertlepels.
- Strooi sesamzaadjes over de koekjes.
- Bak ze 20 minuten op 170 graden, totdat ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze aanraakt. Amandelmeel is breekbaar, dus wees voorzichtig!
Deze koekjes zijn heerlijk voedzaam en perfect voor bij een kop koffie of thee. Ze zijn ook ideaal voor als je ’s avonds laat nog iets lekkers wilt zonder dat het te zwaar is. Ze zijn onweerstaanbaar lekker en worden met respect voor de ingrediënten gemaakt!
Heb je nog wat Tahin over bekijk dan deze recept
18 reacties
CBD gummies are a close at hand and in shreds scheme to charge out of the hidden benefits of cannabidiol (CBD). Made from hemp extracts, they put on the market a prudent and pre-measured dosage of CBD to promote relaxation, reduce stress, and control pain or inflammation. These gummies are non-psychoactive, containing no to no THC, and happen in various flavors and strengths to adjust dissimilar needs. They’re ideal repayment for beginners and seasoned users in the same manner, providing an easy, enjoyable wellness boost.
Blue Techker Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.
Blue Techker I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.
Zojuist deze koekjes gemaakt, ik ben restjes aan het opmaken en vond nog exact de hoeveelheid tahin (vorig jaar gebruikt voor overigens zeer geslaagde houmous). En oh, wat zijn ze lekker! Helemaal geïnspireerd ook nog hetzelfde recept gebruikt maar dan met pompoenpitpasta en pompoenpitten bovenop. Die zijn weer heel anders, zoeter bijna. Maar ook om je vingers bij af te likken. Jummie!!
🙂 Toppie!
Hoi!
ik ben dit recept aan het uitproberen, maar ik heb stevia gebruikt (poeder) en het blijft daardoor (je mist natuurlijk 100 ml vocht) heel droog. Wat voor vocht kan ik toevoegen om toch een deegsubstantie te krijgen? Nu zijn het nog steeds korrels zeg maar…
groetjes
Damaris
Hoi Damaris,
Je kunt wat water of wat (plantaardige) melk toevoegen, steeds een beetje, tot je een mooi deeg krijgt.
Succes!
Heleen
Hoi heleen,
ik heb kokosmelk, meer boter en nog wat sesampasta toegevoegd. Ze deden me qua structuur niet denken aan eierkoeken, maar waren wel lekker!
groetjes
Damaris
😀 Leuk om te horen!
Houden jullie van humous? Kekererwtenpasta. ik maak dat zelf (heel makkelijk in de blender) en daar gaat (lichte) Tahinpasta in ! Heerlijk en gezond!
Ze zijn heerlijk! alleen bij mij bleven het geen mooie halfronde bolletjes, maar zijn ze tijdens het bakken uitgelopen tegen elkaar aan, tot een grote plaat koek haha, dus ik heb ze met een pizza snijder van elkaar gesneden. Manlief en stiefdochter van 8 vonden ze ook erg lekker en die zijn soms nog wel eens wat zinnig! 😉 dus complimenten en bedankt voor het recept!
groeten Nine
Ben heel benieuwd, ze staan nu in de oven 🙂 Ik heb ook een fles/pot lichte tahin bij de turk gekocht, inderdaad nog geen 3 euro 😛 Ik had alleen geen agave siroop, dus heb er acia-honing in gedaan. Binnenkort toch maar eens aanschaffen.
groetjes Nine
Nee jammer he, van de groenten daar. Ik heb een vriendin die in Schiedam heeft gewoond, zij is vegan en heeft juist hele goeie ervaringen met ‘haar’ turk. Tot een paar jaar terug was het nog wel te doen, maar tegenwoordig ga ik er alleen heen voor sporadisch lamsvlees.
En bedankt voor de tip! Wat is het verschil tussen de lichte en donkere tahin? Behalve de kleur uiteraard 😉
Bij de Turkse winkels verkopen ze lichte tahin. Die vind ik meer passen bij hartige gerechten dan de bruine tahin. Die past beter bij zoet.
Ik lust ze trouwens allebei. Ik kom ook niet zo vaak bij de Turkse winkels in Emmeloord. Eigenlijk vooral voor de tahin en kruiden. Groente heb ik ook niet zulke goede ervaringen mee.
Groetjes, VeggieMo
Probeer het eens uit en laat me weten hoe het ging!
Ik denk dat ik weet welke pot jij bedoelt. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik daar nooit meer aan gedacht heb. Wij hebben een Turkse winkel hier in de buurt, maar ik ben er wat op afgeknapt na slechte ervaring met groente daar. Jammer. Misschien toch maar weer eens kijken!
Een paar weken geleden heb ik een pot gekocht bij een buitenlandse winkel waar we wel vaker komen. Durf het haast niet te zeggen, maar het kostte nog geen 3 euro en het is een beste pot. Ik heb het nog niet gebruikt, maar dit sesam koekje klinkt wel als een lekker recept.
Hey Annette,
Bedankt voor je post! Het recept van de Baba Ganoosh is erg lekker! Ik kreeg gisteren wat aubergines van een vriendin en heb dit direct geprobeerd.
Tahin is duur, maar het gaat per eetlepel. Het is geen pindakaas 😉 en het is erg gezond, dus wat dat betreft het geld wel waard!
Groetjes
Heleen
Leuk! Ziet er lekker en anders uit. Ik heb het al uitgeprint en hoop ze vandaag te maken.
Misschien ook leuk: ik heb een grote (en dure!) pot tahini gekocht voor onderstaande dip:
http://allrecipes.com/recipe/baba-ghanoush-2/
Erg lekker!