Amandelmeel is een superproduct. Ik heb dit al eerder geschreven en blijf het zeggen. Als ik een amandelkoekje neem bij een kop thee zit ik eigenlijk al vol. Eet ik roggecrackers, dan zit ik na vier nog niet vol. Zo’n verschil maakt het! En omdat ik het gisteren beloofd heb, bij deze een recept voor amandelkoekjes. En het leek me leuk om hier een stap voor stap foto recept van te maken.
Dit heb je nodig:
250 gram amandelmeel
1/2 tl zeezout
1/4 tl bakpoeder
1 tl kaneel
50 gram kokosolie
5 el agavenectar of 1/2 tl steviadruppels
1 el vanille extract
1 ei
Meng de droge ingredienten in een ruime kom. Laat in een andere kom de kokosolie iets smelten (bijv. au bain marie) en voeg de vanille, het ei en het zoet toe. Roer dit door de amandelmeel en maak er een mooie bal van. Laat deze bal een uur in de koelkast rusten. Als je geen plek hebt in de koelkast zoals ik, bedek je het en zet je het een half uurtje buiten!
Rol deze bal vervolgens tussen twee vellen bakpapier tot ongeveer een halve centimeter dik uit. Verwijder het bovenste vel en steek hier met een vorm de koekjes uit. Nu kun je twee dingen doen: Omdat amandelmeeldeeg erg breekbaar is, kun je met een dunne metalen spatel de koekjes proberen over te hevelen op de bakplaat, of je rolt het deeg al uit op de bakplaat en verwijderd het overgebleven deeg nadat je de koekjes hebt uitgestoken.
Bak de koekjes vervolgens op 180 graden in 7 tot 10 minuten gaar of tot de randjes bruin beginnen te kleuren.
Laat de koekjes Volledig afkoelen voordat je ze in een trommel of op een bord legt. Warme amandelkoekjes breken erg makkelijk. Ik laat de deur van de oven open totdat ze koel zijn.
Serveer de koekjes zo bij een kop thee of koffie of besmeer ze met iets roomkaas (of mascarpone!). Je kunt de kaneel achterwege laten om zo vanillekoekjes te krijgen, of je vervangt het door een andere smaak naar eigen idee!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
M. Noel zegt
mjum, vervang de kaneel eens door speculaaskruiden. Geweldig succes
Anonymous zegt
Hoi wat een heerlijke recepten heeft u .
Maar mijn vraag kan je kan je de kokosolie ook vervangen voor boter
en is het dan dezelfde hoeveelheid. Hoor graag van u.
Anonymous zegt
Wat een leuk recept. Ik ga ze eens met mijn kinderen maken.
Anonymous zegt
Vandaag de koekjes gemaakt, beetje te weinig Stevia gebruikt, ik had poeder ipv druppels…:-)
Eindelijk een koekje dat niet zoet en vet is….Ga dit recept zeker vaker doen met variatie…..(Hartig, met cirtoen, koekkruiden, gember, chocolade?)
Dank!