Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade

zongedroogde tomaat en walnoot tapenade

Ik ben gek op dips. Zondagavond is meestal een avond waarop koken en lang in de keuken staan bepaald niet mijn meest favoriete activiteiten zijn, dus dan is een soort tapas aangelegenheid een perfecte manier om toch lekker wat te eten zonder al te veel moeite!

En het is een perfect moment om de koelkast en kasten even na te lopen om te zien wat er van onze gading tussen zit. Overgebleven groenten kunnen dienen als vehikel voor dips of als salade. Potjes met zelfgemaakte hummus en roomkaas worden weer even opgeleukt met wat olijfolie en verse kruiden. En ja, die halfvolle fles wijn maken we ook scheep 😉

Samen in de keuken

De kinderen kunnen hier ook perfect bij helpen. En het nodigt uit tot eten: een dienblad vol groenten, olijven en dips ziet er gewoon feestelijk uit. Pyjama’s aan vervolgens en een leuke film op Netflix uitkiezen. Heerlijke afsluiter van het weekend!

Dips, Tapenades en Spreads

Wat ik net al zei: veel dips maak ik gewoon zelf gedurende de week. De kinderen krijgen ze ook mee naar school op brood en sla of met losse groenten en zelf eet ik het ook graag. Omdat ik bijna elke werkdag alleen lunch en we geen afwasser hebben, heb ik geen zin in uitgebreide toestanden. Snel wat soep opwarmen of dus zo’n kommetje dip met groenten en noten en ik ben al heel erg blij.

Deze tapenade ontstond afgelopen week omdat er wat in de koelkast was gemorst. Ja, hoe gebeuren dat soort dingen? Nou, gewoon door een pak kokoswater niet goed dicht te draaien en toch op z’n kant in de koelkast te leggen. En nee, dat was niet mijn schuld. Maar toch dat ik moest helpen… Dus toen meteen de hele koelkast maar even leeghalen en schoonmaken. Als je dan toch bezig bent! En toen vond ik nog een pot zongedroogde tomaten! Tijd om op te maken. Plus, de schaal met walnoten werd zoetjes aan vergeten, dus ook daar moest wat mee gedaan worden. Lekker wat knoflook en flink wat basilicum en ik had een heerlijke tapenade waar we de vingers bij opaten!

Tapenade Bewaren

Voor dit soort dips en tapenade, als er rauwe knoflook en/ of ui in zit, gebruik ik glazen kommetjes met een deksel die luchtdicht is. Bij de Ikea heb ik er een paar gehaald, gewoon van ongeveer 250 ml inhoud, niet al te groot dus. Maar glas houdt geurtjes niet vast en zo’n deksel zorgt ervoor dat de koelkast niet alleen maar naar knoflook ruikt (en dus ook de boter, gekookte eieren en m’n broodje dat ik daar bewaar). Glazen jampotten werkt ook erg goed trouwens!

Al met al had ik dus een productief weekje: én de koelkast schoongemaakt én wat dingen opgemaakt én een heerlijke tapenade waar we gisteravond dus ook nog van konden smullen. En o zo simpel om te maken. Kijk maar:

Zongedroogde tomaten tapenade

Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade

Heerlijke tapenade op basis van walnoten en zongedroogde tomaten. Weinig poespas, maximale smaak. Bewaar in een glazen, afsluitbare pot tot ongeveer twee weken in de koelkast.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram walnoten licht geroosterd
  • klein bosje verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie extra vergiene
  • zeezout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Rooster de walnoten kort in een hete koekenpan. Blijf er bij en draai het vuur uit zodra de walnoten beginnen te geuren. Zet apart.
  • Doe zongedroogde tomaten, basilicum en knoflook in een food processor en maal fijn.
  • Voeg de walnoten en wat olijfolie toe en pulseer nog even tot het de gewenste consistentie heeft.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de tapenade in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Na een dag is de tapenade nog smakelijker!

Notities

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »