Aardbeienjam zonder suiker – Paleo&Vegan

Aardbeienjam zonder suiker is helemaal niet moeilijk om te maken en kun je zelfs in de vriezer bewaren voor later!

Het seizoen van overdaad komt er weer aan! Nog even en je komt om in de aardbeien, kersen en ander mooi rood fruit. Vaak heb je ook een overvloed aan druiven, mocht je zo een mooie struik hebben staan. Hier kun je een heerlijke zelfgemaakte druivenjam van maken! Het meeste verdwijnt hier direct in diverse (kinder-) monden, maar af en toe is het lekker om er iets anders mee te doen. Deze aardbeienjam bevat geen suiker en geen gelatine, maar is toch heerlijk zoet en stevig zoals je dat van jam gewend bent.

De truc met deze aardbeienjam zonder suiker is om fruit uit te kiezen dat van nature al lekker zoet is. Zure kas-aardbeien zullen dus geen succes opleveren. Wat ook goed werkt, is bevroren rood fruit. Dus als je vorig jaar helemaal los bent gegaan tijdens het bramenplukken en een deel hebt ingevroren, kun je daar nu ook mooie jam van maken.

Bekijk hier of aardbeien wel gezond voor je zijn!

Aardbeienjam zonder suiker

400 ml

2 doosjes aardbeien
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract
Snufje zout
Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen

  1. Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en roer voorzichtig door.
  3. Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe.
  4. Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe.
  5. Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur.
  6. Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen.
  7. Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is.
  8. Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast.

Tip: Vries in!
Tip 2: Erg lekker over ijs 😉

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »