Aardbeienjam zonder suiker is helemaal niet moeilijk om te maken en kun je zelfs in de vriezer bewaren voor later!
Het seizoen van overdaad komt er weer aan! Nog even en je komt om in de aardbeien, kersen en ander mooi rood fruit. Het meeste verdwijnt hier direct in diverse (kinder-) monden, maar af en toe is het lekker om er iets anders mee te doen. Deze aardbeienjam bevat geen suiker en geen gelatine, maar is toch heerlijk zoet en stevig zoals je dat van jam gewend bent.
De truc met deze aardbeienjam zonder suiker is om fruit uit te kiezen dat van nature al lekker zoet is. Zure kas-aardbeien zullen dus geen succes opleveren. Wat ook goed werkt, is bevroren rood fruit. Dus als je vorig jaar helemaal los bent gegaan tijdens het bramenplukken en een deel hebt ingevroren, kun je daar nu ook mooie jam van maken.
Aardbeienjam zonder suiker
400 ml
2 doosjes aardbeien
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract
Snufje zout
Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen
- Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en roer voorzichtig door.
- Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe.
- Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe.
- Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur.
- Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen.
- Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is.
- Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast.
Tip: Vries in!
Tip 2: Erg lekker over ijs ๐
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Roel Eppink zegt
Geen water als je de aardbeien opzet? *verward*
Elly Geenjaar zegt
Hallo Heleen. ik heb op google gekeken en daar krijg je veel recepten die met marmello is gemaakt. Want als de jam maar 1 week houdbaar is dan begin ik niet aan de chiarazaadjes. Er komt nu zoveel van de tuin dat het niet aan te slepen is dus het blijft niet bij 1 potje jam.
Anonymous zegt
Wat fijn, was al een tjd op zoek naar mogelijkheden om fruit ‘in te maken’, dank je!
Anonymous zegt
bedankt voor dit recept.ik heb vanmiddag een kilo kersen gekocht,die ik niet vers mag eten vanwege allergie.daarom heb ik ze gezoet met agavesiroop.Nu ben ik toch al geen suiker meer gewend,dus vind het prima smaken zo,ik heb er wel een eetlepel chizaad meer gedaan.vanwege de hoeveelheid,Ik heb nu 2 potten van 450 gr en nog wat over,fijn dat ik lees dat ik alsnog kn invriezen,want voor mi jalleen is het wat veel.
Volgende keer ga ik de aarbeien proberen.
gr leny
Iris zegt
O, super zo’n recept ga ik zeker een keer proberen als er flink wat aardbeien van mijn tuin komen! Ik pin ‘m ff:-)
Minke Boxma zegt
Hoeveel aardbeien gaan er eigenlijk in een doosje? Ik heb ze in mijn tuin staan.
Anonymous zegt
Lopende aanbiedingen zodat we allemaal weten waar we scherp kunnen inkopen bijvoorbeeld.
Sacha zegt
Heerlijk en ik heb hier nog een doos aardbeien staan. Ga meteen aan de slag.
Hoeveel gram is jouw doosje aardbeien: 250 of 500 gram in verband met de chiazaden.
Anonymous zegt
hmmmm lekker lekker!
Heleen is het misschien leuk een pagina met lopende aanbieding te doen? het forum is er niet meer zie ik? of is facebook de plek om te posten?
Anonymous zegt
Als het kan hier, voor de niet Facebook’ers zoals ik ๐
Heleen Quantrill zegt
Aan wat voor aanbiedingen zit je te denken?
Sofie zegt
Heerlijk! Dat staat ook op mijn to-try lijstje! Alleen kreeg ik vorige keer een tintelende tong van chia, dus ik probeer het misschien nog met iets anders…