Heerlijke biscotti met amandel en pure chocolade. Biscotti betekent ’twee keer gebakken’ en dat is precies de truc met deze koekjes. Zelfs met amandelmeel worden ze heerlijk knapperig en iets droog waardoor je ze bijvoorbeeld in je kopje koffie kunt dopen. Hmmmmmm
Simon is echt gek op biscotti. Toen we verkering hadden gingen we een keer ergens koffie drinken en ik bestelde er een biscotti bij. Uiteraard gewoon gemaakt van meel en veel suiker, maar toen was ik jong en onschuldig 😉 Simon was geïntrigeerd en bestelde er ook één. Sindsdien is hij er gek op.
Toen we overstapten op een glutenvrij dieet, leek het dat biscotti niet meer mogelijk zouden zijn. Totdat ze op een bepaald moment toch weer op mijn horizon verschenen gemaakt van amandelmeel. Vaak worden er noten gebruikt in biscotti, dus die combi was dan ook heel logisch. Reden genoeg voor mij om het eens uit te proberen en te gaan spelen met de hoeveelheid zoet die gebruikt wordt. Vanwege de sinaasappel en chocolade in dit koekje, heb je namelijk maar minimaal zoet nodig. Ideaal!
Amandel, Sinaasappel en Pure Chocolade Biscotti
De combinatie van sinaasappel en pure chocola is klassiek en in dit recept is dat ruim voldoende voor een heerlijk smakelijk koekje. Als ik deze koekjes echt alleen voor mijzelf maak kies ik chocola met 90% cacao. Als ik het ook voor Simon en de kids maak, gebruik ik 70% cacao. Zij waarderen die krachtige smaak niet zoals ik 😉
Naast het amandelmeel gebruik ik ook hele amandelen die ik kort rooster voordat ik ze verwerk. Dit geeft een heerlijke smaak en brengt dit koekje op een hoger niveau. Het enige is dat je het dus twee keer moeten bakken en de koekjes moeten even de tijd krijgen om wat af te koelen. Dit geeft dan uiteindelijk die knapperige textuur die je graag wilt 🙂
Amandel, Sinaasappel en Pure Chocolade Biscotti - Glutenvrij
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 1 eiwit
- 1/8 tl zeezout
- 1/8 tl bicarbonaat
- 1 el sinaasappelrasp
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el zoet naar keuze ahorn of honing bijvoorbeeld
- 1/2 tl vanille extract
- 25 gram hele amandelen kort geroosterd in een droge pan
- 25 gram pure chocola in stukjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een kom de droge ingrediënten.
- Roer hier het eiwit, sinaasappelsap, vanille en zoet door tot je een deeg hebt. Voeg daarna de amandelen en chocolade toe en kneed even door.
- Vorm van het deeg twee worsten van ongeveer 12 x 5 cm die je vervolgens wat plat drukt tot ongeveer 3 cm.
- Leg dit op een bakplaat met bakpapier en bak in 18 - 22 minuten gaar tot de onderkant goudbruin is.
- Laat de koeken afkoelen en zodra je ze kunt aanraken, snijd je er biscotti van met een dikte van ongeveer 1,5 cm.
- Leg deze biscotti plat op de bakplaat en bak nog 5 - 7 minuten.
- Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel bewaart.
Laat een reactie achter