Iedereen heeft een solide basisrecept voor amandelmeel pannenkoekjes nodig. En vandaag deel ik het mijne met jullie! Dit recept is inmiddels bijna 10 jaar oud en één van de eerste dingen die ik geregeld maakte als vervanger voor brood.
Amandelmeel
Nog immer is amandelmeel een favoriet, hoewel niet meer zo alomvattend als 10 jaar geleden. Boekweitmeel en kokosmeel hebben ook hun intrede gedaan en geven andere smaak en textuur die belangrijk is om te kunnen blijven genieten van wat je eet. Altijd maar hetzelfde eten, daar wordt niemand blij van immers?
Als je om wat voor reden dan ook liever geen amandelmeel gebruikt, kun je het prima één op één vervangen door een ander notenmeel (als het om de smaak gaat) of door boekweit- of havermeel (als het om de noten gaat). Vervang het niet door kokosmeel, dat heeft een heel andere werking in recepten.
Amandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept
Zoals ik al zei, dit is een prima basisrecept waar je eindeloos mee kan variëren. Een aantal heerlijke smaken die ik in de jaren heb gemaakt zijn bijvoorbeeld:
- Kaneel – Gewoon een theelepel kaneelpoeder toevoegen!
- Appel, kaneel en rozijnen – Week de rozijnen kort in heet water zodat ze lekker zacht zijn.
- Cacao – Chocoladepannenkoekjes, iemand?
- Rood fruit – Een handje rood fruit door het beslag geeft een heerlijk frisse smaak, bevroren fruit werkt prima.
- Kaas – Vooral oude geitenkaas vind ik erg lekker!
- Spekjes – Blokjes spek kort bakken in de pan en een beetje bij elkaar schrapen, beetje beslag erover en hoppa: spekpannenkoekjes!
- Geraspte groenten – Wortel, courgette, ui, paprika werkt allemaal erg goed. Doe wat kerriepoeder er door voor extra smaak!
Je ziet het: amandelmeel pannenkoekjes zijn een perfecte en voedzame basis om leuk mee te spelen naar eigen smaak en net wat je in de koelkast hebt liggen.
Tips en Trucs
Waar je met amandelmeel op moet passen, is dat je het niet te heet bakt. Amandelmeel is gewoon gemalen noten en die verbranden erg makkelijk. Low en slow zijn de sleutelwoorden.
Ik bewaar amandelmeel altijd in de vriezer. Ik koop het in een grote hoeveelheid in en zet het in de vriezer. Zo blijft het lang goed. Ik denk dat ik er zo wel een half jaar mee toe kan.
Deze pannenkoekjes vriezen ook mooi in. Stapel ze op met een stukje bakpapier tussen elk pannenkoekje en bewaar ze in een ziploc zakje. Zo blijven ze wel een maand lang smakelijk. Even laten ontdooien of in de broodrooster en klaar! Perfect ook om zo mee te nemen in de lunchtrommel.
En nu jullie! Wie maakt er nog meer graag amandelmeel pannenkoekjes? Nog lekkere variaties die je wilt delen? Ik hoor het graag!
Amandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept
Ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl bicarbonaat
- 1 el appelcider azijn
- water of melk naar inzicht
- kokosolie om in te bakken
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve het water en de kokosolie, in een blender en maak een mooi beslag. Het beslag moet de consistentie van dun cakebeslag hebben. Voeg eventueel wat water of melk toe om het dunner te maken.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en met een juslepel of ijsschep maak je mooie hoopjes van ongeveer 5 cm doorsnee.
- Bak de pannenkoekjes op middel-laag vuur tot de onderkant gaar en goudbruin is. Draai ze om en bak nog even kort.
- Herhaal tot het beslag op is.
- Serveer direct of vries in voor later.
Rosa Zuurhout zegt
Vraagje, mijn amandelmeel pannekoeken vallen bij het omdraaien helemaal uiteen. Wat doe ik fout?