Amandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept

Iedereen heeft een solide basisrecept voor amandelmeel pannenkoekjes nodig. En vandaag deel ik het mijne met jullie! Dit recept is inmiddels bijna 10 jaar oud en één van de eerste dingen die ik geregeld maakte als vervanger voor brood.

Amandelmeel

Nog immer is amandelmeel een favoriet, hoewel niet meer zo alomvattend als 10 jaar geleden. Boekweitmeel en kokosmeel hebben ook hun intrede gedaan en geven andere smaak en textuur die belangrijk is om te kunnen blijven genieten van wat je eet. Altijd maar hetzelfde eten, daar wordt niemand blij van immers?

Als je om wat voor reden dan ook liever geen amandelmeel gebruikt, kun je het prima één op één vervangen door een ander notenmeel (als het om de smaak gaat) of door boekweit- of havermeel (als het om de noten gaat). Vervang het niet door kokosmeel, dat heeft een heel andere werking in recepten.

Amandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept

Zoals ik al zei, dit is een prima basisrecept waar je eindeloos mee kan variëren. Een aantal heerlijke smaken die ik in de jaren heb gemaakt zijn bijvoorbeeld:

  • Kaneel – Gewoon een theelepel kaneelpoeder toevoegen!
  • Appel, kaneel en rozijnen – Week de rozijnen kort in heet water zodat ze lekker zacht zijn.
  • Cacao – Chocoladepannenkoekjes, iemand?
  • Rood fruit – Een handje rood fruit door het beslag geeft een heerlijk frisse smaak, bevroren fruit werkt prima.
  • Kaas – Vooral oude geitenkaas vind ik erg lekker!
  • Spekjes – Blokjes spek kort bakken in de pan en een beetje bij elkaar schrapen, beetje beslag erover en hoppa: spekpannenkoekjes!
  • Geraspte groenten – Wortel, courgette, ui, paprika werkt allemaal erg goed. Doe wat kerriepoeder er door voor extra smaak!

Je ziet het: amandelmeel pannenkoekjes zijn een perfecte en voedzame basis om leuk mee te spelen naar eigen smaak en net wat je in de koelkast hebt liggen.

Tips en Trucs

Waar je met amandelmeel op moet passen, is dat je het niet te heet bakt. Amandelmeel is gewoon gemalen noten en die verbranden erg makkelijk. Low en slow zijn de sleutelwoorden.

Ik bewaar amandelmeel altijd in de vriezer. Ik koop het in een grote hoeveelheid in en zet het in de vriezer. Zo blijft het lang goed. Ik denk dat ik er zo wel een half jaar mee toe kan.

Deze pannenkoekjes vriezen ook mooi in. Stapel ze op met een stukje bakpapier tussen elk pannenkoekje en bewaar ze in een ziploc zakje. Zo blijven ze wel een maand lang smakelijk. Even laten ontdooien of in de broodrooster en klaar! Perfect ook om zo mee te nemen in de lunchtrommel.

En nu jullie! Wie maakt er nog meer graag amandelmeel pannenkoekjes? Nog lekkere variaties die je wilt delen? Ik hoor het graag!

amandelmeel pannenkoekjes

Amandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept

Dit basisrecept voor amandelmeel pannenkoekjes is perfect om eindeloos mee te variëren - zowel zoet als hartig. Door het amandelmeel zijn ze voedzaam en glutenvrij. Maak ze op voorhand en bewaar in de vriezer, zo heb je altijd een voorraadje!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 12 pannenkoekjes

Ingrediënten
  

  • 150 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl bicarbonaat
  • 1 el appelcider azijn
  • water of melk naar inzicht
  • kokosolie om in te bakken

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve het water en de kokosolie, in een blender en maak een mooi beslag. Het beslag moet de consistentie van dun cakebeslag hebben. Voeg eventueel wat water of melk toe om het dunner te maken.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en met een juslepel of ijsschep maak je mooie hoopjes van ongeveer 5 cm doorsnee.
  • Bak de pannenkoekjes op middel-laag vuur tot de onderkant gaar en goudbruin is. Draai ze om en bak nog even kort.
  • Herhaal tot het beslag op is.
  • Serveer direct of vries in voor later.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »