Speculaas… geurig, knapperig, kruidig en typisch voor deze tijd. Of Sinterklaas nou in het land is of niet, de winter kenmerkt zich door intense bakgeuren en smaken en speculaas hoort gewoon in dat rijtje thuis.
Ik ben een tijdje bezig geweest met amandelmeel om te kijken of ik er speculaas van kon maken. Want hoewel de smaak vrij eenvoudig te behalen is, de potjes met kruiderijen daarvoor vind ik erg goed, wordt amandelmeel niet per definitie knapperig na het bakken. Het blijft mooi smeuïg, zacht en een broodachtige consistentie behouden. Perfect dus voor brood of cake. Maar ik wil knapperige brok, pepernoten, gevulde brok! Hoe krijg je dat voor elkaar met amandelmeel? Heel simpel! Twee keer bakken.
Kijk maar:
Amandelmeel Speculaas
225 gram amandelmeel
1 el rijstemeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda of bakpoeder
50ml agavenectar
1 tl citroenrasp
2 el (of meer) speculaaskruiden zonder zout
1 klein ei
- Neem een keukenmachine met messen en pulseer hier de amandelmeel, rijstemeel, zout en baking soda door elkaar.
- Voeg de agave, citroenrasp, specerijen en het ei toe.
- Laat de machine even draaien tot er zich een taai deeg vormt.
- Neem een stuk plastic folie, doe hier het deeg in en rol er een worst van. Verwijder daarna het plastic folie.
- Leg deze worst op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Bak deze in ongeveer 20 minuten op 180 graden gaar of tot het goudbruin is.
- Laat de ‘worst’ minstens een uur afkoelen.
- Snij mooie, dunne plakjes van de koek. Hoe dunner hoe knapperiger.
- Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, bak je ze nogmaals op 180 graden, nu zo’n 15 minuten.
- Laat weer helemaal afkoelen. Ze zullen nu lekker knapperig worden.
Deze speculaasjes zijn heerlijk bij een kop warme chocomelk of Echt Lekkere Koffie.
Je kunt dit mengsel ook heel goed gebruiken om pepernoten van te maken. Draai er dan kleine knikkertjes van of gebruik de kleinste ijsschep om er grotere pepernoten van te maken. (Deze vraag ik voor Sinterklaas!). Deze kun je dan weer in gesmolten chocola dopen om die o zo gevaarlijke choco-pepernoten te maken (portie geharde vetten, iemand?). Het is even wat meer werk uiteraard dan naar de winkel lopen en daar een zak van 500 gram voor twee euro mee te nemen, maar met Sint Maarten, Sinterklaas en straks Kerst in aantocht zijn dit twee hele slechte maanden voor iedereen die of op de lijn wil letten of met een voedselintolerantie of -allergie zit! Op deze manier ondervang je een deel van die ellende, al maak je ze alleen voor jezelf, en ik vind het best gezellig al die geuren in huis. Kaarsjes aan, pot thee op tafel en lekkere zelfgebakken speculaas er bij. Kneuterig, maar perfect voor deze tijd van het jaar!
Veel plezier!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Yolanda Elizabet Heuzen zegt
plastic folie in de oven op 180 graden? echt waar? Volgens mij klopt je recept niet en moet je de worst eerst een nachtje in de koelkast bewaren en daarna in plakjes snijden en bakken. En wellicht voor extra crunch nog eens bakken.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Yolanda,
Bedankt voor je opmerkzaamheid! Uiteraard moet het plastic folie eerst verwijderd worden, ik heb het aangepast. Je hoeft het deeg overigens niet eerst een nacht in de koelkast te laten liggen. Het dubbele bakken geeft de lekkere crunch. Dit staat al in het recept beschreven.
Groetjes
Heleen
Marloes Leijzer zegt
Volgens mij krijg je met kokosmeel knapperige koeken! Daar wilde ik het eens mee gaan proberen, nadat mijn allereerste paleobrood té knapperig werd om als boterham te eten.
Marjolet zegt
Goedemorgen,
Waarschijnlijk heb ik het niet goed begrepen, maar bij bovenstaan recept. Voor het in de oven gaat moet dan het plastic folie verwijderd worden???
mvg
Marjolet
Heleen Quantrill zegt
Hey Anita,
Ik heb een pepermolen bij de Ikea vandaan gehaald (zie ouder bericht) en daar doe ik mijn zeezout in. En ja dat gebruik ik 100% in plaats van regulier zout. Ik strooi het zo grof in het kookwater en maal het fijn boven crackers met boter en door beslag en deeg.
Dat sole heb ik ook staan, maar daar doe ik het momenteel rustig aan mee omdat ik het zout dus al dagelijks gebruik in vanalles en nog wat! In warm weer neem ik dat er nog bij voor extra mineralen.
Ik hoop dat je er zo een beetje wijzer van geworden bent en bedankt voor je lieve opmerking!
Succes en fijn weekend!
Heleen
Anonymous zegt
Is het de bedoeling om het beslag met plastic folie in de oven te stoppen?
mvg, Priscilla
Anonymous zegt
hoi ,
Een vraag die zeezout , gebruik jij hem zo als ‘wij’gewone zout gebruiken door als het eten wat je op smaak breng.
Want als ik ga zoeken op die K.zeezout dan maken ze er een drankje van .
Ik ben benieuwd naar je reactie .
vr gr Anita
Ps ik bewonder je livestyle, hier probeer ik het ook een beetje……