Een tulband is een heel feestelijke cake. Maar als je geen gluten eet en liever ook niet teveel zoet, dan is zelf maken een hele goeie optie. Maak dan eens deze amandelmeel tulband met feestelijke cranberries en sinaasappel!
Vandaag, speciaal met het oog op de feestdagen, een leuk recept van een lezeres. Zij vroeg aan me of ik een recept voor een tulband had, maar moest haar het antwoord schuldig blijven. Wel gaf ik haar de tip om het recept van de Vanille Cupcakes eens te bekijken en eventueel aan te vullen met gedroogd fruit. Zo gezegd, zo gedaan. En afgelopen maandag stuurde ze mij een ontzettend mooie foto en heerlijk recept van haar tulband toe.
En daarom, met haar toestemming, bij deze het recept voor tulband van amandelmeel. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben als ik!
Amandelmeel Tulband
1 Middelgrote tulband
250 gram amandelmeel
1 el wijnsteen bakpoeder (is te vervangen door 1/2 tl baking soda en 1/2 el appelcider azijn)
0,5 tl zeezout
150 gram boter
100 gram kokosbloesemsuiker of honing
1 tl vanillepoeder
3 eieren, gesplitst
70 gram pecannoten
70 gram cranberries
1 Sinaasappel, rasp en sap
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Neem een ruime kom en doe hier het amandelmeel, je bakpoeder, zout, boter, zoet, eidooiers, sinaasappelrasp en vanille in. Roer goed door.
- Kluts in een andere kom de eiwitten tot deze bijna stijf geslagen zijn.
- Spatel dit beetje bij beetje door het beslag heen en voeg het gedroogde fruit, sinaasappelsap en noten toe. Roer nog even voorzichtig door.
- Vet een tulband vorm goed in en schenk het beslag hier in.
- Bak in 50 minuten gaar. De cake moet terugspringen als je er voorzichtig op drukt.
- Laat afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt en bewaar op een koele plaats.
Goed weekend!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Tessa zegt
Net de tulband geprobeerd, en hij is niet gelukt. Ik vond de omschrijving niet gedetailleerd genoeg, teleurgesteld, ik heb nog nooit een baksel geprobeerd dat mislukte. Ook de smaak met het amandelmeel is zeker geen aanrader!
carolina zegt
als ik de boter wil vervangen door kokosolie bv..hoeveel heb ik dan nodig?? of kan ik iets anders inplaats van boter gebruiken of krijg je dan hem niet goed?
Laura zegt
Ik heb deze tulband geprobeerd met half kokosmeel half boekweitmeel en kokosolie ipv boter maar hij is niet compact geworden. Bleven kruimels. Jammer want wel lekkere smaak. Iemand advies of tip hoe dit beter kan. Zoon is nl allergisch voor amandelen vandaar dat amandelmeel geen optie was.
Willem zegt
Banaan erin prakken, prima bindmidd7 dat hij n niet gaat kruimelen
zeeuws knoopje zegt
Gisteren deze tulband gemaakt. Hij is prima gelukt, ziet er mooi uit. Ik kon vanmorgen vroeg niet wachten om een klein stukje te proeven. Wat mij betreft een blijvertje. Heerlijk. Dank voor het recept!
Anonymous zegt
De tulband staat op de planning voor morgen; zometeen ga ik me wagen aan de kokos ontbijtcake!
Bedankt voor de mooie recepten.
Ps hebben jullie nog een tip waar ik de noten het beste kan kopen?
Groet, Femke
Anonymous zegt
Even afwachten of ik me er morgen nog toe kan zettten, maar dit wil ik echt binnenkort gaan uitproberen.
Bedankt voor de vele recepten en gezonde tips die ik van jou dit jaar kreeg, ik ga er mee aan de slag in 2013.
Hele fijne dagen toegewenst, Marjolijn.
Helma32 zegt
Vandaag deze tulband gemaakt, en hij is heerlijk. Wel een klein snufje kaneel toegevoegd. Ik ben bang dat de kerst dit jaar te laat komt 🙂 een echte aanrader voor de feestdagen.
Lorrie zegt
I just want to tell you that I am just new to blogs and really loved your web page. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You actually have inlrdeibce article content. Cheers for sharing with us your website page.
Anonymous zegt
Ik ga morgen experimenteren voor een kerststol van voedzo. Ben heel benieuwd. Deze tulband ziet er goed! Komt ook op het To make-lijstje! Gr. Adrielle
Anonymous zegt
Hoi Adrielle,
Dat recept van de kerststol stak bij mij ook al enige tijd de ogen uit. Hij was zalig. Ben gewaarschuwd, stoppen met eten is dan erg moeilijk.
Ik ga dit recept in een rustigere periode ook proberen.
Groeten
Elke
Anonymous zegt
Ik ga me deze maand nog even tegoed doen aan “gezonde” suikers. De kerststol, brownie, sticky toffee pudding met caramelsaus, experimenteren met carrot cake (die van de coffee company is ongelooflijk lekker), ijs maken enz. In januari als de kids weer naar school gaan, dan gaat de knop om en ga ik zoveel mogelijk suikervrij. Dus ik ga gewoon smullen van die stol! Fijn dat je laat weten dat het een goed recept is. De limoentaart van Voedzo is ook heerlijk. Thanks, Adrielle