Romige amandelmelk in de blender |
Waarom zou je voor amandelmelk kiezen?
Zoals je weet, is niet iedereen even goed in staat om zuivel te verteren. Misschien herken je dit bij jezelf of iemand in je omgeving. Amandelmelk is een uitstekend alternatief, vooral voor mensen met lactose-intolerantie. Het biedt een natuurlijke, gezonde oplossing zonder de nadelen van koemelk of sojamelk.
En het beste? Het zit bomvol voedingsstoffen. Amandelmelk is rijk aan vitaminen zoals B1, B2, B6 en E. Ook bevat het belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, en ijzer. Dit maakt het een voedzaam drankje dat bijdraagt aan je gezondheid én energie.
Wat maakt amandelmelk zo bijzonder?
Amandelmelk is meer dan alleen een alternatief voor gewone melk. Het is een bron van essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Zoals je weet, is het niet altijd makkelijk om een drank te vinden die én lekker is, én goed voor je lichaam. Amandelmelk biedt die balans.
Het bevat van nature geen lactose, waardoor het geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie. Bovendien heeft het geen negatieve invloed op het hormoonstelsel, iets waar bij sojamelk soms zorgen over bestaan. Hierdoor kun je het met een gerust hart drinken, zelfs dagelijks.
Echter, wat amandelmelk echt bijzonder maakt, is de veelzijdigheid. Het past perfect in smoothies, koffie, havermout, of zelfs als basis voor desserts. Het voegt een subtiele, nootachtige smaak toe zonder te overheersen. Ook is het laag in calorieën, wat het een slimme keuze maakt voor mensen die letten op hun gewicht.
Daarnaast biedt amandelmelk een rijke hoeveelheid vitaminen, zoals B1, B2, B6 en E. Ook bevat het mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer, die belangrijk zijn voor je botten en energiehuishouding. De goede vetten en eiwitten zorgen ervoor dat het niet alleen lekker is, maar ook voedzaam. Het kan zelfs een complete maaltijd vervangen in drukke momenten.
Of je nu zoekt naar een gezonder alternatief voor melk, een smaakvolle toevoeging aan je recepten, of een manier om je dieet te verrijken, amandelmelk is een veelzijdige en voedzame keuze. Heb jij het al geprobeerd?
Zelfgemaakte amandelmelk: eenvoudig en vers
Wil je het zelf proberen? Zelf amandelmelk maken is makkelijker dan je denkt. Hier is een simpel recept:
Ingrediënten voor 1 liter:
- 1 liter gezuiverd water
- 200 gram rauwe amandelen (zonder vlies)
Optioneel:
- 2 theelepels zoetstof (bijvoorbeeld honing, ahornsiroop of stevia)
- 1 vanilleboon (zaadjes)
- Specerijen zoals kaneel of cacao
Bereidingswijze:
- Doe de ingrediënten in een blender. Mix tot de amandelen fijn zijn.
- Giet het mengsel door een kaasdoek of fijne zeef.
- Knijp het vocht er goed uit. Bewaar de melk in een afgesloten fles in de koelkast.
De melk blijft ongeveer drie dagen vers.
Wat doe je met de overgebleven amandelpulp?
Gooi de pulp niet weg! Dit bevat nog veel voedingsstoffen. Gebruik het voor brownies, als gezichtsscrub, of maak er amandelpasta van. Er zijn zoveel mogelijkheden. Wat zou jij ermee doen?
Probeer het zelf!
Actie spreekt luider dan woorden. ontdek hoe eenvoudig én lekker het is. Laat weten hoe het is gelukt. Heb je een andere tip? Deel het!
27 reacties
BEDANKT amandelen zijn echt zo duur!!
Wat kan je nog meer met de pulp?
h. gr.
Ik ben allergisch voor amandelen vanwege blauwzuur die er in zit (vele mensen hebben dit). Ik neem rijstemelk of havermelk of zelfs speltmelk. Heerlijk!
Ik heb dat probleem enkel met verse hazelnootjes, maar niet meer als ze gedroogd worden(bv. in de oven) .Roosteren helpt wellicht ook.
Het schijnt dat de pulp ook tot heerlijke smaakjes verwerkt kan worden. Kijk ook eens bij Detoxinista: heerlijk allemaal! Overigens heb ik gisteren voor het eerst met amandelmelk gebakken: glutenvvrij cornbread maar dat was heeel bitter. Kan dat door de baktemp. van 180° veroorzaakt zijn?
Dat zou ik niet weten. Welke andere ingredienten heb je gebruikt en hoeveel?
Kan dit recept ook met amandelmeel worden gemaakt ipv verse amandelen? Zo ja welke verhouding meel tot water?
Misschien een domme vraag hoor, maar ik heb niet zo’n verstand van vanille: doe je nou het merg door de melk heen, of doe je de boon zonder merg in de melk? En dan moet de boon er toch weer uit voor je gaat blenderen?
Kirsten
Ook ik laat de amandelen eerst een paar uur in gezuiverd water weken en spoel ze tussendoor een paar keer af. Dat maakt het ook makkelijker om de amandelen met het water te malen. Een lekker (raw food) recept voor het gebruik van de overgebleven amandelpulp is: meng de pulp (ongeveer een kop) met een geprakte, rijpe banaan, 2 eetlepels zoetmiddel (agave, honing, ahornsiroop), 2 eetlepels gehakte hazelnoten, 2 eetlepels kokosrasp en een snuf kaneel. Maak er balletjes van, druk die plat en leg ze op een bakplaat en dan in de oven. Volgens de rawfoodies gaan de koekjes nu 12 uur in een oven die niet warmer is dan 40 graden om geen voedingsstoffen verloren te laten gaan. Ik zet de oven meestal laag (100 graden) met de deur op een kiertje, dan duurt het iets minder lang… heerlijk!
Hoe lang op 100 graden? Ik ben overdag meestal niet thuis dus kan het niet in de gaten houden!
Tip…….beter is het nog door de amandelen eerst een aantal uur te laten weken in water alvorens ze te blenderen!
Ik maak ook zelf amandelmelk door 100 gram blanke amandelen te malen in de keukenmachine en er daarna 500 ml water bij te doen. Lees nu dat er dus wel een liter water bij mag… Zal volgende keer wel gekookt water gebruiken, gebruikte tot nu toe gewoon kraanwater (maar maak het ook altijd direct op).
Ik kook de quinoa of havermout erin als we het eten als ontbijt en de pulp die ik overhoud gaat ook voor een deel door de pap of smeer ik op een broodje met wat appelstroop. Zonde om weg te gooien inderdaad!
maar zij gebruikt ook 200 gram amandelen en jij 100 dus dan klopt t precies 😉
In de magnetron warm je dingen op dmv straling. De moleculen worden veranderd en daardoor gaan ze hitte produceren. Dit heeft tot gevolg dat elk voedingsmiddel dat opgewarmd wordt in de magnetron in feite kapot gemaakt wordt. Bewezen is dat het hierdoor bijna alle voedingswaarde verliest. Zonde dus van je heerlijke en gezonde melk!
Er is ook onderzocht dat je lichaam kankercellen aan gaat maken als het voeding tot zich krijgt die bereid is in de magnetron.
http://www.rudolfdewit.com/md_magnetron.html
waarom niet opwarmen in de magnetron?
Ik maakt vroeger ook graag amandelmelk omdat ik het zo lekker vind.
Ik maakte het van amandelen met vlies die ik dan liet weken en daarna verwijderde ik de velletjes.
Helaas verdroeg ik het niet goed. Ik kreeg dezelfde klachten als met gluten. Kortgeleden las ik dat noten gemakkelijk besmet kunnen zijn met gluten omdat het vaak bij elkaar op de boot vervoerd wordt.
Als ik het weer eens wil maken dan probeer ik het door de gevliesde amandelen een paar keer extra te spoelen.
ik doe een handje amandelen zonder vel in de blender.
Nadat het fijn is gemalen doe ik er een kop gekookte gefilterde water bij met naar smaak theelepel rietsuiker en dan mixen en het word dan een mooie glade pasta lekker als dessert zelf drink ik het inde ochtend lekker en gezond begin van de dag! ohw ja dan nog even koken dus opassen dat het niet overkookt of aanbrndt went het is een dik papje maar heerlijk en energie gevend, graag laten horen als iemand dit probeert wat je ervan vind suc6
Met de keukenmachine maak ik zelf het amandelschaafsel fijn. Ik vind het jammer steeds na het zeven zoveel kostbare amandel “prut” weg te moeten gooien. Wie heeft er een tip voor gebruik van dit overschot?
Verony
amandel pulp kun je gebruiken om koekjes-brood-muffins of je eigen crackers te maken, kijk op you tube
Op roosgoesgreen.nl vind je een recept voor amandelkaas….
Gr Annelien
amandelpulp is heerlijk in cake, samen met stukjes appel! lijkt op frangipane koek…
😉 Ik moet wel zeggen dat mijn persoonlijke ervaring is dat biologische amandelmeel beter werkt en lekkerder smaakt dan de amandelmeel bij de Hanos vandaan. Maar sommigen hebben beter toegang tot een Hanos dan een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel! Succes ermee!
Te snel geweest, Hanos dus. Ideaal, daar kom ik af en toe 🙂
Leuk! Waar haal ik amandelmeel? Ik wil dit zeker eens proberen. Een van mijn 20 onbekende recepten dit jaar 🙂