Bananenbrood met Havermeel Recept

Als je op zoek bent naar een voedzaam en lekker tussendoortje, dan is dit bananenbrood met havermeel recept een uitstekende keuze. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. En het mooiste? Er komt geen geraffineerde suiker aan te pas. De rijpe bananen zorgen voor een natuurlijke zoetheid, waardoor je zonder schuldgevoel kunt genieten.

Waarom bakken met havermeel?

Havermeel is een fantastisch alternatief voor tarwemeel. Zoals je weet, is het rijk aan vezels en bevat het waardevolle voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. Het helpt om je langer verzadigd te voelen en is ook nog eens glutenvrij – mits je gecertificeerd glutenvrij havermeel gebruikt.

Wat ik vooral fijn vind aan bakken met havermeel, is dat het een luchtige en zachte structuur geeft. Wel moet je rekening houden met een paar belangrijke verschillen ten opzichte van tarwemeel. Havermeel neemt namelijk meer vocht op, waardoor je extra vloeistof moet toevoegen. Ook zorgt het voor een iets brozere structuur, dus eieren zijn essentieel om het brood bij elkaar te houden.

Wil je experimenteren? Voeg eens gehakte noten of specerijen toe voor een extra smaakdimensie.

Tips voor bakken met havermeel

  • Zorg voor voldoende vocht om uitdroging te voorkomen.
  • Gebruik eieren om de structuur steviger en luchtiger te maken.
  • Combineer havermeel met amandelmeel voor een andere textuur en smaak.
  • Voeg kruiden zoals kaneel of speculaaskruiden toe voor extra smaak.

Langzaam bakken voor het beste resultaat

Dit bananenbrood heeft wat geduld nodig. Bij mij duurde het ruim 1 uur en 10 minuten voordat het perfect gaar was. Een hogere temperatuur is mogelijk, maar het brood wordt dan te snel bruin. “Low en slow” werkt hier het beste.

Welke vorm kies jij?

Dit recept is voldoende voor een groot cakeblik van 30 cm bij 10 cm. Liever kleinere porties? Dan kun je het verdelen over twee kleine bakvormen. Waterkefir goed invriezen? Geen probleem. Dit bananenbrood blijft minstens een maand goed in de vriezer. Na die tijd kan de structuur iets veranderen, maar de smaak blijft prima.

Buiten de koelkast blijft het brood drie tot vier dagen vers. In de koelkast zelfs tot een week. Even roosteren en met een lik boter erbij is het nog lekkerder.

Wil je extra smaak?

Ben je dol op kruidige baksels? Voeg dan een eetlepel speculaaskruiden toe of een handvol gehakte walnoten. Dit suikervrije bananenbrood is ook heerlijk als ontbijt met vers fruit. Een kop thee erbij en je dag kan niet beter beginnen.

Heb jij al eens gebakken met havermeel? Wat is jouw favoriete variatie?

Bananenbrood met Havermeel

Bananenbrood met Havermeel

Heleen Quantrill
Dit bananenbrood op basis van havermeel is geïnspireerd op een Amish recept, maar bevat totaal geen toegevoegde suiker en is dus een stuk gezonder!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Brood
Porties 14

Ingrediënten
  

  • 4 hele rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 200 gram havermeel
  • 1,5 tl bicarbonaat
  • 1 tl zeezout
  • 50 gram boter
  • 3 el karnemelk of yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op160 graden.
  • Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen en eieren in en maal goed door.
  • Voeg nu de overige ingrediënten behalve de karnemelk toe en maal tot er een glad beslag ontstaat.
  • Als het beslag al vrij nat is, doe dan 1 el karnemelk er bij, anders kun je de 3 el zoals aangegeven gebruiken.
  • Maal nog even kort en schenk dan het beslag dat lijkt op cakebeslag, in een ingevet cakeblik.
  • Bak in 60 - 70 minuten gaar en goudbruin. Check of het bananenbrood gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Een schonen tandenstoker betekent een gaar bananenbrood.
  • Laat even afkoelen in de vorm voordat je het brood er uit haalt.

Notities

Het zuur van de karnemelk reageert met de bicarbonaat en werkt als bakpoeder. Door deze reactie wordt je baksel heerlijk luchtig. Geen karnemelk in huis? Gebruik dan 3 el melk naar keuze met een scheut citroensap er in.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »