Barolo wordt vaak beschreven als ‘de wijn voor koningen en de koning onder de wijnen’. Een terechte benaming want deze bijzondere wijn is niet voor de teerhartigen onder ons. Het is namelijk een krachtige, droge rode wijn die flink wat tannine bevat. Hierdoor kan het snel lijken alsof de wijn een wrange smaak heeft.
Maar laat je daar niet door weerhouden. Juist die complexe smaak van Barolo is wat hem zo bijzonder maakt. In dit artikel meer dus over deze aparte, majestueuze wijn.
Kleur en Smaak van Barolo
Een Barolo heeft een mooie heldere kleur die eerder oranje is, dan paars. Als je hem ruikt doet de geur je denken aan teer, leer, licht rokerig en specerijen als kaneel en kruidnagel. Qua smaak is het juist opvallend vol. Denk aan blauwe bessen of bramen, maar dan geconcentreerd van smaak.
Beoordeel hem dus vooral niet op zijn kleur omdat die bedrieglijk licht is.
Leuk weetje: Ben je geen fan van hele stevige wijnen, maar ben je wel geïntrigeerd? Probeer dan eens het broertje van de Barolo: de Barbaresco. Deze wordt ook van de nebbiolo druif gemaakt, maar komt uit een andere streek. Hierdoor komt het dat de Barbaresco lichter van smaak is.
Waar wordt Barolo van gemaakt?
De Barolo wordt alleen maar van Nebbiolo druif uit de Piemonte regio gemaakt. Dit is een oude druif. Al in de 13e eeuw wordt deze traag groeiende druif genoemd.
Leuk weetje: in de druivennaam zit het woord nebbia wat ‘mist’ betekent. Dit zou duiden op de late oogst van de nebbiolo druif. Die vindt plaats eind oktober en soms zelfs begin november waarbij de herfstmist over de wijngaard hangt.
Ja, wat een plaatje hè?
Waarom is deze wijn zo prijzig?
Online en in winkels zal het je opvallen dat een Barolo qua prijs duidelijk duurder is dan andere wijnen. Waarom dat is? Ten eerste omdat er meer vraag dan aanbod is. Ten tweede is het aantal hectare dat aangeplant is voor de Barolo beperkt. Er mogen geen hectares meer bijgeplant worden. Hierdoor kan het zijn dat als een oogst minder oplevert, de prijs nog verder omhoog gaat.
Waar drink je hem bij?
Barolo is een stevige wijn die je om te beginnen niet bij desserts of subtiele gerechten moet drinken. Het zoete van een dessert maakt dat de barolo wrang gaat smaken. En subtiele smaken van zeg zeevruchten, vallen weg omdat de wijn zo vol van smaak is.
Barolo komt tot zijn recht bij stevige vlees- en wildgerechten. Gerechten met paddestoelen en bijvoorbeeld een truffelrisotto zijn ook prima combinaties met deze wijn. Wil je toch een dessert bij de Barolo serveren? Kies dan voor een kaasplank!
Lees hier meer over deze bijzondere wijn!
Laat een reactie achter