Noot en dadelballetjes zijn mijn ‘go-to’ snack tegenwoordig. Toen ik meer dan tien jaar geleden mijn eetgewoontes omgooide en me meer bewust werd van de effecten van gluten en suiker op mijn buik en humeur, waren noot en dadelballetjes een uitkomst. Heerlijk zoet, voedzaam en lang houdbaar. Het recept er voor kreeg ik van mijn natuurkundig therapeut. Lekker simpel, zonder poespas of blonde, hippe meiden om het trendy te maken 😉 Gewoon een zoete snack voor bij de koffie.
Smaken veranderen…
Maar na een tijdje raakte ze een beetje vergeten. Andere lekkertjes kwamen voorbij en ik werd meer en meer bekwaam in de keuken om fatsoenlijke koekjes, snoepjes en cakes te maken zonder flink te leunen op meel en suiker. En ik zal heel eerlijk zijn: de meeste noot en dadelballetjes smaken min of meer hetzelfde en hebben eenzelfde textuur. Verandering van spijs doet eten, dus de balletjes raakten wat op de achtergrond.
Tot een paar maanden terug! Ik had zin in iets lekkers, maar had geen zin om te bakken of om een hoop om te halen in mijn ienie-mienie keuken. Een keukenmachine het werk laten doen, vond ik meer dan genoeg moeite van mijn kant. En zo hervond ik mijn liefde voor deze balletjes weer.
Noot en Dadelballetjes simpel en gezond
Ongeacht hoe ik in het verleden over noot en dadelballetjes gedacht heb, zijn ze gewoon supergezond. Dadels leveren vezels, magnesium, mangaan en L-Tryptofaan en cashewnoten geven een romige smaak en snel een verzadigd gevoel. Combineer dit met wat extra’s als lijnzaad en cacao en je hebt een prima snack die erg makkelijk mee te nemen is.
Om te bewaren doe je ze simpelweg in een goed afsluitbare doos die je in de koelkast bewaard. Meestal weet ik niet precies hoe lang iets houdbaar is omdat het vrij snel opgaat 🙂 maar in dit geval kan ik jullie vertellen dat deze balletjes zeker twee maanden goed zijn in de koelkast. Daarna drogen ze uit en zijn ze niet heel erg smakelijk meer, hoewel niet beschimmeld of iets dergelijks. Ik zei toch dat ze op een bepaald moment wat in de vergetelheid raakten….
Hoe dan ook! Dit is mijn basisrecept. Gebruik het, pas het aan, deel uit aan vriendinnen, neem mee naar werk. Maar vooral: heb er veel plezier van!
Basisrecept Noot en Dadelballetjes
Ingrediënten
- 100 gram cashewnoten
- 100 gram dadels ontpit
- 1 el cacaopoeder
- 1 el lijnzaad
- 1 el kokosolie
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen en maal even goed door.
- Haal het mengsel uit de keukenmachine en rol met iets natte handen mooie balletjes.
- Bewaar de noot en dadelballetjes in de koelkast. Na een dag opstijven zijn ze nog smakelijker.
Notities
- 1 theelepel citrusrasp
- een paar muntblaadjes
- ½ theelepel kaneelpoeder
- ¼ cayennepeper
- rol de balletjes in kokosrasp