Basisrecept Noot en Dadelballetjes

Noot en dadelballetjes zijn mijn ‘go-to’ snack tegenwoordig. Toen ik meer dan tien jaar geleden mijn eetgewoontes omgooide en me meer bewust werd van de effecten van gluten en suiker op mijn buik en humeur, waren noot en dadelballetjes een uitkomst. Heerlijk zoet, voedzaam en lang houdbaar. Het recept er voor kreeg ik van mijn natuurkundig therapeut. Lekker simpel, zonder poespas of blonde, hippe meiden om het trendy te maken 😉 Gewoon een zoete snack voor bij de koffie.

noot en dadelballetjes

Smaken veranderen…

Maar na een tijdje raakte ze een beetje vergeten. Andere lekkertjes kwamen voorbij en ik werd meer en meer bekwaam in de keuken om fatsoenlijke koekjes, snoepjes en cakes te maken zonder flink te leunen op meel en suiker. En ik zal heel eerlijk zijn: de meeste noot en dadelballetjes smaken min of meer hetzelfde en hebben eenzelfde textuur. Verandering van spijs doet eten, dus de balletjes raakten wat op de achtergrond.

Tot een paar maanden terug! Ik had zin in iets lekkers, maar had geen zin om te bakken of om een hoop om te halen in mijn ienie-mienie keuken. Een keukenmachine het werk laten doen, vond ik meer dan genoeg moeite van mijn kant. En zo hervond ik mijn liefde voor deze balletjes weer.

Noot en Dadelballetjes simpel en gezond

Ongeacht hoe ik in het verleden over noot en dadelballetjes gedacht heb, zijn ze gewoon supergezond. Dadels leveren vezels, magnesium, mangaan en L-Tryptofaan en cashewnoten geven een romige smaak en snel een verzadigd gevoel. Combineer dit met wat extra’s als lijnzaad en cacao en je hebt een prima snack die erg makkelijk mee te nemen is.

Om te bewaren doe je ze simpelweg in een goed afsluitbare doos die je in de koelkast bewaard. Meestal weet ik niet precies hoe lang iets houdbaar is omdat het vrij snel opgaat 🙂 maar in dit geval kan ik jullie vertellen dat deze balletjes zeker twee maanden goed zijn in de koelkast. Daarna drogen ze uit en zijn ze niet heel erg smakelijk meer, hoewel niet beschimmeld of iets dergelijks. Ik zei toch dat ze op een bepaald moment wat in de vergetelheid raakten….

Hoe dan ook! Dit is mijn basisrecept. Gebruik het, pas het aan, deel uit aan vriendinnen, neem mee naar werk. Maar vooral: heb er veel plezier van!

noot en dadelballetjes

Basisrecept Noot en Dadelballetjes

Voedzame en simpele noot en dadelballetjes. Dit basisrecept kreeg ik van mijn therapeut nu ruim tien jaar geleden. Onlangs hervond ik de liefde hiervoor weer en daarom deel ik dit recept nu graag met jullie!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 12 balletjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram cashewnoten
  • 100 gram dadels ontpit
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kokosolie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen en maal even goed door.
  • Haal het mengsel uit de keukenmachine en rol met iets natte handen mooie balletjes.
  • Bewaar de noot en dadelballetjes in de koelkast. Na een dag opstijven zijn ze nog smakelijker.

Notities

Lekkere variaties:
  • 1 theelepel citrusrasp
  • een paar muntblaadjes
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • ¼ cayennepeper
  • rol de balletjes in kokosrasp

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »