Bij Beef&Steak kun je naast dagelijks vlees en gourmetvlees ook kiezen voor een zogenaamde Chef’s Deal waarbij een heerlijk recept met een mooi stuk vlees, gevogelte of vis in de hoofdrol staat. Alles voor het recept wordt er bij geleverd en vaak is het daarom ook iets voordeliger. Ik had wel zin in een heerlijke bavette rollade, dus ik bestelde zo’n pakket en ging er mee aan de slag!
Bavette Rollade met Pesto en Pancetta
Een bavette – ook wel vinkenlap genoemd – is een langgerekt stuk vlees met een grove structuur. De truc is om dit vlees tegen de draad te snijden. Je bakt of grilt het snel, net al biefstuk. Een bavette rollade is met een uur echt wel gaar en klaar om te aan te snijden. Bavette werd lang gezien als een stukje ‘vergeten vlees‘ maar komt steeds meer in zwang. Het idee om niet alleen de mooie stukjes vlees te eten, maar meer en meer van kop tot staart te eten past heel goed in bewust en duurzaam omgaan met vlees.
Bavette Recept
Bavette heeft dus een lekkere structuur en een stevige, maar niet overheersende smaak. Zelf vind ik bavette het lekkerst zonder zout of peper, gegrild op de barbecue. Een bavette rollade is een echt klapstuk en leuk voor een etentje met vrinden. Lekker glaasje (zelfgebrouwen) bier erbij en de avond kan echt niet meer stuk! Een andere heerlijk toepassing van bavette, is in plaats van biefstuk met een klassieke pepersaus (met een scheutje whisky voor de fijnproever). Ik vind dit stukje vlees dus wel iets voor een bijzonder moment of om eens uit te pakken. Qua prijs is het iets goedkoper dan biefstuk en vanwege de vorm kun je er dus best leuke dingen mee doen. Ik zou zeggen: koop een goed stuk vlees, organiseer een gezellig avondje met wat fijne mensen en maak eens een bavette rollade (of steek de bbq aan!).
Bavette Rollade met Pesto en Pancetta
Equipment
- 1 Ovenschaal
Ingrediënten
- 1 bavette van 500 gram
- 25 gram pancetta of rauwe ham
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 3 el basilicumpesto zelfgemaakt of uit een potje
- zout en peper
- olijfolie
- roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚ en vet de bodem van een bakblik in. Zet apart.
- Leg de bavette plat op een snijplank en besmeer met de pesto. Verdeel de pancetta hierover en daarna de Parmezaanse kaas.
- Rol de bavette op en bind vast met slagerstouw.
- Verhit wat olijfolie met een klont roomboter in een braadpan en braad de bavette rondom aan.
- Leg de bavette rollade in de ovenschaal en braad hem in 40 – 50 minuten gaar voor medium gebakken.
- Haal de bavette uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
- Snijd de rollade in mooie plakjes en leg die op de borden.
- Serveer met aardappeltjes, gekookte broccoli en een lekkere, bittere salade.
Laat een reactie achter