Welkom bij Dag 1 van ‘Bespaar op je Boodschappen’! Deze hele maand staat in het teken van jawel, besparen op je boodschappen. We bevinden ons in een bijzondere situatie: meer en meer mensen worden zich bewust van de noodzaak van gezond en voedzaam eten en willen ook weten wí¡ar hun eten vandaan komt. Maar ook meer en meer mensen moeten de broekriem verder aanspannen omdat het financieel steeds krapper wordt. Toeslagen worden gekort, nieuw werk vinden is moeilijk en opvang wordt duurder. Het werkt allemaal niet mee naar een comfortabel geheel! Dus hoe pak je het aan?
Gooi je de kennis over gezonde voeding maar overboord en koop je zo goedkoop mogelijk? Of koop je geen huisplanten meer en gaat Fikkie de deur uit zodat er geld overblijft om toch biologisch te kunnen kopen? Ik ben onderhand overtuigd dat hier zeker een gulden middenweg in te vinden is. En daarom heb ik oktober omgedoopt tot ‘Bespaar op je Boodschappen’ maand. Samen met collega-bloggers en enthousiaste lezers van Eet Goed Voel je Goed zullen we je de komende maand alle aspecten van het boodschappen doen en keuzes maken laten zien.
Je krijgt een kijkje in de keuken van verschillende bloggers die ervoor kiezen om wél gezond te blijven eten, maar er niet voor in het rood willen staan. Zelf zal ik deze maand aangrijpen om wederom kritisch te kijken naar mijn boodschappen uitgaven, tips delen waarvan ik zeker weet dat ze je zullen helpen om te besparen en recepten delen voor minder dan à €5,- voor een gezin van 4 personen. Plus twee leuke Give-Aways deze maand om het leven iets aangenamer te maken. Want wie houdt er nou niet van gratis dingen?
Dus nogmaals welkom! Ik hoop dat iedereen deze maand als nuttig zal ervaren!
Dag #1: Winkel met een Boodschappenlijstje en Menuplan
Hoe simpel is het eigenlijk, winkelen met een boodschappenlijstje? Nou, enorm simpel. Maar heb je er ooit bij stil gestaan waaróm het zo belangrijk is om een lijstje te hebben?
Een boodschappenlijstje spoort je aan om minder uit te geven. Je hebt opgeschreven wat je nodig denkt te hebben, in plaats van op je geheugen te vertrouwen dat je wel weet wat je nodig hebt. Een boodschappenlijstje helpt je dus onnodige aankopen te voorkomen of tot een minimum te beperken.
Een boodschappenlijstje scheelt je tijd. In plaats van elke gang door te lopen en je proberen te herinneren of je iets uit deze gang nodig hebt, kun je gerichter boodschappen doen en blijf je niet onnodig lang hangen in een gang waardoor je sneller geneigd zult zijn om extra dingen in je kar te doen. Als je je lokale supermarkt goed kent, kun je je boodschappenlijstje op voorhand zo opschrijven dat hij synchroon loopt aan de route in de winkel. Op deze manier ben je nog sneller klaar!
Een boodschappenlijstje voorkomt extra ritjes naar de winkel. Een grote valkuil waar ik zelf erg snel in trap, is frequente ritjes naar de supermarkt maken. Door op voorhand na te denken over wat ik nodig heb voor de komende week of langer, bespaar ik mijzelf onnodige extra ritten waarbij de kans op extra dingen kopen alleen maar toeneemt.
De meesten van jullie zullen al regelmatig met een boodschappenlijst de winkel doorgaan, maar wat als je dat boodschappenlijstje nou eens naar het volgende niveau zou tillen? Wat als je zo gericht boodschappen doet, dat letterlijk alleen in huis haalt wat je voor de komende week of maand ingepland hebt? Winkelen met een menuplan gekoppeld aan de boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je niet ‘melk’ koopt, maar ‘8 melk’ omdat je twee keer pap wilt maken, per week 4 pakken melk opgaan en je twee zal gebruiken in baksels of als reserve. Op die manier haal je dus ruim voldoende melk in huis voor de komende week. Geen giswerk!
En je hoeft er echt geen ingewikkelde formulieren voor uit te printen en op te hangen. Ik heb een tijdje geleden een aantal spotgoedkope schriftjes gehaald en schrijf daarin op wat ik de komende week zal eten en wat ik daarvoor nog in huis moet halen. Dit schriftje heb ik bij me in de winkel zodat ik af kan strepen en eventueel iets kan aanpassen.
Ik weet uit reacties dat niet iedereen het nut van een menuplan ziet en je moet ook gewoon doen wat voor jou werkt, maar als je merkt dat je steeds weer teruggaat naar de winkel of misgrijpt omdat je graag een visschotel wilt maken, maar de wortels daarvoor de dag ervoor al gebruikt hebt in hutspot, kan het een idee zijn om dit eens te proberen. En menuplannen is net zoiets als de avond ervoor je kleren klaarleggen en die ook gewoon de volgende dag aantrekken in plaats van opnieuw gaan bedenken of deze set je nou wel aanstaat: als jij op zondag denkt dat op donderdag fajita’s lekker zullen zijn, is dat op donderdag nog steeds een goed idee 😉
Hoe ziet jouw boodschappenlijstje er uit? Wat is jouw strategie om de supermarkt naar je hand te zetten?
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
ikkenormaal zegt
Ik werk met een weekmenu en ga 1x per week winkelen. Is tijdbesparend, goedkoper en gezonder (anders zouden we al sneller frietjes gaan eten ofzo). Ik voorzie elke week minstens 1 dag vis en 1 dag vegetarisch. Wat ik ook doe bij het plannen is rekening houden met verpakkingen. Als je een halve bloemkool nodig hebt moet je wel een hele kopen. Ik zorg dan dat ik de andere helft opneem in mijn weekmenu. Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor gerookte vis of groenteen fruit in sommige winkels. Voor ik inkopen doe heb ik voor elke 100gr al een bestemming.
Anonymous zegt
Hallo,wij zijn met 7.mijn man ia alleenverdiener.Ik heb een boodschappenlijst,waar elke supermarkt op staat waar ik heen ga.Dus met die artikelen, die ik daar haal en met de prijs erachter.Het komt vaak voor dat ik een artikel ergens anders zie en dan goedkoper is nou ja dan haal ik het daar. Ik haal meerdere keren,maar wel van mijn lijst,tenzij ik een goeie aanbieding zie dan sla ik in. Mijn boodschappenlijst,print ik meerdere malen,zodat ik weer een paar weken vooruit kan.Ik koop niks kant en klaar en maak waar ik kan,wij eten echter weinig vllees en weinig zuivel.Verse groente en fruit vind ik belangrijk.Nu in de herfst bak ik vaak weer lekkere koeken enzo,en iets voor de kinderen om 1x per week mee naar school te nemen.Ik kan prima met geld omgaan(al zeg ik het zelf,hahaha)
Als de basis maar goed is,kun je de rest met luxe aanvullen,en we gaan ook altijd naar het buitenland op vakantie en een weekje in Nederland.Mensen laat je niet gek maken door de “Crisis”we hebben het goed,dit was de preek van de week…Groetjes Sylvia
monique zegt
Hoi,
tip ; http://www.foldercheck.nl
ik kijk “eerst” naar de aanbiedingen en daar pas ik m`n weekmunu op aan , dan kom ik op veel menu idee-tjes , bijv. bio-rundgehakt in de aanbieding ? dat wordt extra inslaan voor gehaktballen maar ook voor gehaktbrood , soepballen , diepvries voorraadje
broccoli in de aanbieding ? broccoli soep , broccoli stamppot enz,
ik krijg via m`n mail de aanbiedingen van AH – dirk vd broek – coop enz.
groetjes Monique
Annelies van Kooij zegt
Leuke blog! Ook ik winkel verantwoord, met een lijstje en menuplan. Ik merk alleen dat ik een beetje blijf hangen in dezelfde goedkope (verantwoorde, dat wel) recepten. Dat wordt een beetje saai en voorspelbaar. Leuk als we elkaar hierin ook kunnen inspireren!
Jenna zegt
Geweldig onderwerp. Ik hoop iets te leren. Probleem hier is het onregelmatige werken. Er moet dan iets gekooktw worden war makkelijk opgewarmt kan worden. Ik vind het dan lastig een goed weekmenu te maken. Daarnaast eet ik oergondisch en mijn partner alles wat hij lekker vindt. Is elke keer weer een puzzel:-)
Groet,
Jenne
Anonymous zegt
Ik loop al jaren met een boodschappenlijstje in de winkels omdat ik heel veel bij de eko winkel haal.
Groente is geen probleem hier, we hebben een volkstuin en eten nu wat van het land afkomt.
Wij eten wat het seizoen ons bied en vooral wat in onze tuin groeit!
En al die zakjes wat een winkel verkoopt heb je echt niet nodig met zoveel verse groenten.
Anonymous zegt
Wij hebben een standaard-boodschappenlijst (in volgorde van de winkel) met de boodschappen die we altijd in voorraad willen hebben. Deze lijst printen we uit en vervolgens kijken we in de voorraad wat ontbreekt en kruisen dat aan op die lijst. Verder ligt er een bloknoot in de keuken waar ik dingen op schrijf die net op gaan of die me te binnen schieten. Onze groentetuin bepaald vaak wat we eten.
Leuk onderwerp! Janneke
Natasja Pruimboom zegt
he wat leuk, net gister zelf geblogd over dit onderwerp 😉 ga lekker mee lezen 😉
Ik werk zelf ook zoals al eerder genoemd is, zondag of maandag de folders doornemen, kast nakijken boodschappenlijstje maken, dinsdag de markt op om te kijken of het daar goedkoper is en dan boodschappen doen en week menu maken.
gr natasja
Isis zegt
Wij doen 1 keer per week boodschappen, met boodschappenlijst en weekmenu. We hanteren ook een wekelijks budget voor voeding en de uitdaging is om daar niet over heen te gaan. Voorraad voeding (zoals noten, peulvruchten, gedroogde vruchten, …) kopen we ongeveer vier keer per jaar online in bij een online biowinkel. We proberen altijd in het seizoen te kopen, dat scheelt heel vaak ook in de prijs. Aanbiedingen daar laten we ons niet snel door verleiden, behalve als het producten betreft die we vaak gebruiken.
Ik ben erg benieuwd naar de posts met budget-recepten!
Anonymous zegt
Hallo allemaal,
Ik ben een alleenstaande, werkende moeder van 3 kinderen. Hoe meer ik plan en hoe meer ik voorbereid hoe prettiger de dagen verlopen. Daar komt nog eens bij dat ik inderdaad mijn kinderen met een beperkt budget gezonde voeding wil geven. Dat valt niet mee. Ik besteed zeker 1∕3 van mijn inkomen aan boodschappen. Dat betekent dat ik keuzes moet maken. Ik rijd geen auto, kan niet op vakantie en kleding krijg ik. Maar ik kan niet meer terug en voor slechtere, goedkopere voeding kiezen. Die keuze kan ik gevoelsmatig niet meer maken. Betekent wel dat ik een probleem heb dat eigenlijk alleen maar groter wordt: de centjes. Dus ben ik ook met weekmenu’s gaan werken. Mijn nieuwste strategie om minder geld en minder tijd aan boodschappen te besteden is 1x per maand houdbare boodschappen in huis te halen. Ik heb een heel excelsheet gemaakt met producten en kosten. Ik sla aanbiedingen groot in en bekijk per maand wat ik nog moet halen. Daarvoor struin ik ook het internet af. De bioslager heeft wekelijks interessante aanbiedingen die ik in de vriezer bewaar. Hooglandervlees bijvoorbeeld. Dan hoef ik nog maar 1 of 2x per week naar de supermarkt, de natuurwinkel en lokale tuinders om verse producten in te slaan. Een heel gepuzzel en niet het leukste werk. Dus leuk deze maandtopic! Misschien kan ik hier nog wat van jullie leren.
Groet,
Esther
Ps. Ik zou ook best een profiel met fotootje willen aanmaken, maar beschik niet over de genoemde opties niet.
Kirsten van Dijk zegt
Ik vind menuplannen heel lastig, omdat ik bijna altijd alleen eet, en vaak onderweg van stage naar huis pas bedenk waar ik ‘zin’ in heb. Iemand tips hiervoor?
Verder werkt een boodschappenlijstje bij het shoppen van kleding ook heel goed! Helpt mij voorkomen dat ik truien/hempjes/panty’s koop, die ik nooit draag of niet nodig heb (met een bak van 15 panty’s hoef ik er echt niet nog 3 bij) gewoon van te voren checken wat nog kan voor komend seizoen en wat je écht heel graag wilt als ‘mode’ kledingstuk of gewoon omdat het oude kapot of versleten is.. Ik doe met kleding sneller impulsaankopen dan bij boodschappen.
Groetjes, Kirsten
Heleen Quantrill zegt
Hele goeie tip, bedankt! Ik trap daar zelf ook veel te vaak in en dan maar afvragen waar het geld blijft… Zeker met spullen voor de kinderen is dat een punt. Veel te aantrekkelijk en dan koop ik meer dan ik nodig heb.
Daantje zegt
Ik doe het net zoals Izerina: op maandag kijk ik wat de aanbiedingen zijn en maak op basis daarvan een weekmenu, waarbij ik ook nog eens rekening hou welke vaste boodschappen in welke supermarkt het goedkoopste zijn. (voorbeeld: feta is goedkoper bij AH dan bij de C1000)
Ik ga altijd naar de C1000, AH en Lidl. Mijn moeder gaat daarnaast ook nog naar de Bas en neemt daar soms ook aanbiedingen voor me mee. Zo heb ik dus altijd de goedkoopste aanbiedingen in huis 🙂
O, en wat ik ook altijd doe: voor de boodschappen bij de AH gebruik ik de app Appie. Daar kan je een boodschappenlijstje op invoeren en als je dan aangeeft bij welke AH je gaat winkelen, dan zet Appie die boodschappen op volgorde, zodat je zo snel mogelijk kunt winkelen 🙂 Erg handig!
Jolanda zegt
Die app is handig, zeg!
Budgetmama zegt
Ik maak een weekmenu en plan dat zo efficiënt mogelijk zodat vers en gezond eten minder moeite kost.
Als we op maandag gekookte aardappelen eten dan schil ik gelijk een volle pan.
Deze kook ik en de helft van de aardappelen gebruik ik de volgende dag om te bakken.
Hup zo “kant en klaar ” de pan in.
Gehaktballen braad ik met wel 12 te gelijk en gaan gebraden en al de vriezer in.
Hoeven ze de volgende keer alleen maar opgewarmd te worden.
Eieren kook ik samen met de aardappelen gelijk een stuk of 6 mee en leg ze in de koelkast voor bv. in de sla of bij de spinazie.
Anonymous zegt
Like!
Groet,
Esther
Jolanda zegt
Ik kook eieren ook direct een hele pan, scheelt water, energie en tijd. Samen met ander eten doe ik ze niet, vanwege de viezigheid(kippenstront/bacterien) op de eierschil. Hebben jullie daar geen problemen mee?
Budgetmama zegt
Ik was de eieren eerst goed voordat ik ze in pan doe uiteraard.
En 15 minuten in koken water geloof ik niet dat er nog veel bacteriën overblijven
Anonymous zegt
Ik hanteer ook sinds kort een boorschappenlijst , helpt zeker , mijn menu’s pas ik aan de seizoengroeten /fruit aan , als er aanbiedingen zijn neem ik grotere aantallen , het vraagt wat tijd en inspanning maar het draait idd rond bewust kopen , voor mij is het al een gewoonte geworden , en het loont !
izerina zegt
Voor ik een boodschappenlijstje maak,zoek ik eerst op internet,wat de aanbiedingen zijn.Daar maak ik mijn “weekmenu” naar.
Yvette zegt
Sinds een week of drie ben ik (nog) bewuster gaan boodschappen doen. En idd weekmenu plus het al oude boodschappenlijstje. Waar wij ook naar hebben gekeken was ons (auto)rij gedrag. Ik dacht dat wij vaak de fiets namen. Maar toen ik de rekening afschriften erop na sloeg, bleek dat we soms wel drie keer over ons benzinebudget heen ging! Ok het budget was misschien iets te optimistisch gepland, één volle tank dachten we te kunnen afrekenen voor EUR 75, maar de praktijk wijst uit dat EUR 90 meer in de buurt zit. Ook dachten wij maar één keer in de twee weken te tanken….dat is dus minimaal één keer in de week! Dat werd rekenen dus. De kinderen halen en brengen kost EUR 5! we wonen zo’n 6 km van school en het is een leuke fietstocht, dus fietsen! Ook naar andere activiteiten gaan we op de fiets. Is goed voor de conditie en voor de portemonnee. Heeft niet zo veel met voeding te maken maar wel met je gezondheid (beweging) en het milieu is er ook bij gebaat.
Heleen Quantrill zegt
Dat is een hele goeie! Ik ben ook kortgeleden gaan zitten om uit te rekenen hoeveel het kost om naar veel voorkomende bestemmingen (ouders, markt, treinstation) te rijden. Het maakt je een stuk bewuster! Een eind omrijden voor aanbiedingen bij een andere supermarkt kan dus heel erg contraproductief zijn, omdat je per saldo evenveel of zelfs meer betaald als je de reiskosten erbij optelt!
Jolanda zegt
Ik heb het geluk om op maar 300m van 4 supermarkten te wonen, en op nog geen 2 km zit nog een Lidl en op 6km de Digros. Ik doe dus alle boodschappen op de fiets en ga naar meerdere supermarkten voor de aanbiedingen. Alleen als ik ze nodig heb natuurlijk!
Ik kijk uit naar de blogs van deze maand en ben benieuwd naar alle tips. Soms gooi ik toch nog onnodig weg, ondanks dat ik regelmatig gebruik maak van een weekmenu, dat komt omdat ik niet altijd meer de puf/zin heb om te koken. De spullen alvast klaarleggen voor het avondeten voordat ik naar mijn werk ga, helpt om toch te gaan koken.
annie laumen zegt
Ik kijk ook eerst naar eerst naar de aanbiedingen wat er nog in huis is
en maak dan mijn lijstje
Onze boodschappen haal ik allemaal op de fiets
Dus ook nog beweging genoeg
Grt Annie
Annelieke zegt
Ik maak eerst mijn weekmenu, dan duik ik de kast en diepvries in om te kijken wat ik allemaal nog heb en dus niet hoef te halen. De rest gaat (per categorie) op mijn boodschappenlijstje. Daarna ga ik nog eens de kast in om te kijken wat er voor extra losse producten nodig zijn (frisdrank en melk voor manlief bijvoorbeeld). Dit doe ik ondertussen bijna 9 maanden op deze manier en het werkt perfect
Anonymous zegt
Zo doe ik het tegenwoordig ook 🙂 Kost wel even wat planwerk maar scheelt enorm in onnodige aankopen, of juist in te WEINIG aankopen! En thuis na het boodschappen doen meteen even kijken of de houdbaarheidsdatum wel klopt met hoe je het in gedachten had voor de weekplanning ( en eventueel een dagmenu wisselen met een een andere dag).
Ziggy