Beter dan | Cake – Gelaagd Chocolade Dessert

Cake Chocolade Dessert
Cake Chocolade Dessert

Afgelopen dinsdag ging deze foto rond op mijn Facebook pagina. En de reacties waren niet van de lucht! Heel veel vraag voor een vertaling, maar nog meer vraag om het recept zelf te maken en te publiceren. En ja, daar kan ik geen weerstand aan bieden! Alles voor mijn lieve lezers 😉 Dus daarom voor vandaag een uitgebreid recept, maar wel eentje die zeker de moeite waard is: S*x in a Pan

Maar eerst die naam, die naam… Ik heb wat onderzoek gedaan en het blijkt een verbastering van ‘Six in a Pan’ en ‘Six Layers’ verwijzend dus naar de zes laagjes die deze pudding bevat. Dat het verwijst naar een wat meer basale behoefte zal te maken hebben met de ingrediënten waar deze pudding van gemaakt is: chocola, room, custard, zoet en meer chocola. Maar omdat dit een keurige blog is en ik geen funzige taal tolereer, heb ik deze cake omgedoopt tot ‘Beter dan … Cake’. Mag je zelf invullen wat deze cake beter dan is 😉

En vergis je niet, hoewel ik mijn best heb gedaan om deze pudding zo ‘gezond’ mogelijk te maken, zal de hoeveelheid suikers in dit recept je dagelijkse/ wekelijkse quota snel overstijgen. Dus geniet er van als zijnde een dessert dat minder geraffineerd is dan de chemische bende uit de supermarkt, maar maak je geen illusies verder 😉

Maar geniet hier vooral van. Trakteer jezelf, je gezin, lieve vrienden en maak er een goed weekend van!

Cake Chocolade Dessert

8 porties

Bodem
100 gram pecannoten of amandelen
¼ tl zout
70 gram dadels, ontpit en in heet water geweekt
4 el kokosolie
Laag 2
120 gram ongebrande cashewnoten, minstens 20 minuten geweekt
80 gram kokosolie
2 tl appelcider azijn
Snufje zout
Laag 3
1 Recept Paleo Custard
Laag 4
1 Recept Paleo Chocolade Pudding
Laag 5
200 ml kokosroom (Dit is het dikke gedeelte in een blikje of pak kokosmelk als het een nacht in de koelkast heeft gestaan. Roi Thai, Kara en Amaizin zijn merken waarbij dit goed werkt.)
Zoet naar behoefte
1 tl vanille extract
Laag 6
Cacao
100 gram hele pure (80%+ cacao) chocolade

Voorbereiding
Zet de nacht ervoor de kokosmelk in de koelkast zodat het dikke gedeelte boven komt drijven.
Zet de cashewnoten in een beetje water om te weken. Hoe langer ze weken, des te zachter ze worden en hoe beter ze fijn te malen zijn. Dit zou je dus ook de avond ervoor kunnen doen.
Maak de Paleo Custard en zet apart.
Maak de Paleo Chocolade Pudding en zet apart.
Neem nu een glazen ovenschaal of ruime kom.

Bodem
Neem een keukenmachine met messen en maal de noten fijn.
Voeg de overige ingrediënten toe en maal tot er een samenhangende massa ontstaat.
Druk deze massa plat in de ovenschaal en zet in de koelkast.

Laag 2
Neem diezelfde keukenmachine en maal de cashewnoten tot er een soort roomkaas ontstaat.
Voeg de overige ingrediënten toe en maal goed door.
Verdeel dit mengsel over de bodem en zet terug in de koelkast.

Laag 3, 4 en 5
Als de eerste twee lagen opgesteven zijn kun je de vanille en chocolade laag na elkaar toevoegen.
Klop de kokosroom op met het eventuele zoet en vanille.
Verdeel dit over de pudding.
Zet de pudding weer terug in de koelkast en laat 2 uur opstijven.

Laag 6
Strooi wat cacao over de bovenkant.
Rasp de chocolade over de pudding.
Serveer.

Een flink aantal opmerkingen
Allereerst is deze pudding helemaal lactosevrij. Dit betekent dat er nogal wat stappen gedaan moeten worden zoals het weken van de cashew noten en het opstijven van de kokosmelk. Geloof me, dit is het meer dan waard, want de smaken zijn fantastisch en werken heel goed samen. Als de lactose voor jou geen probleem is, kun je het volgende vervangen:

  • Laag 2: 200 gram roomkaas, beetje room en zoet samen opkloppen.
  • Laag 3 en 4: Reguliere custard maken en voor laag 4 3 el cacao toevoegen.
  • Laag 5: 200 ml slagroom opkloppen.

Als je een notenallergie hebt, vervang de noten in laag 1 dan door havervlokken en wat geraspte kokos.

Deze pudding is ook erg lekker als ijstaart. Maak de pudding helemaal af, doe een stukje plastic folie over het geheel en zet het in de vriezer. Tip: Snijd de pudding eerst in porties of bekleed de kom ook met plastic folie zodat de pudding er makkelijk uit komt.

Al met al ben je hier wel een uur mee bezig. Het is dus erg bewerkelijk, maar door de stappen logisch door te lopen en het een en ander op voorhand klaar te maken, is het eigenlijke werk niet zo heel intensief. Je kan er vaak bij weglopen, wat je de kans geeft om wat op te ruimen of de volgende laag klaar te zetten. Dit is dus echt een weekend project, maar het resultaat is er dan ook naar!

Dus bij deze, lieve mensen, de vertaling en dus het recept dat bij die geweldige foto hoorde! Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben als ik en ik wens jullie dan ook een heel fijn weekend!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

6 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Dit ziet er verrukkelijk uit! Ik zou het graag een keer maken volgens het originele recept maar hoeveel van die pakjes/blikjes kokosmelk heb je dan nodig als je alleen de room gebruikt en 200 gr nodig hebt? Groetjes José

  2. Anonymous schreef:

    Wat ziet dat er heerlijk uit.
    Heel erg bedankt dat je steeds weer zoveel energie steekt in het maken van iedere blog.
    De energie krijg jij natuurlijk weer van de gezonde voeding.
    Ik ben samen met mijn gezin veel dingen van je aan het overnemen. Ik probeer mijn lijf zoveel mogelijk te voeden met onbewerkte middelen. Ik heb intussen meerdere artsen bezocht. Maar ik knapte nog niet op van vele klachten. Mijn werk kan ik niet mer uitvoeren. Via de electro-accupuncturiste ben ik op de weg gezet van een wichelroedelaar. Ik heb twee los van elkaar staande mensen hier gehad en beide gaven precies dezelfde conclusie. In ons huis lopen heel verkeerde energiebanen. Niet iedereen hoeft hier last van te ondervinden. Maar onze jongste dochter er ik kampen elke dag met de klachten. Wij gaan binnenkort verhuizen en verder probeer ik ons lijf goed te voeden en hoop zo weer te herstellen. Ik ben in ieder geval blij met je recepten en heb deze lange ziekte-periode nuttig kunnen besteden om in ieder geval met goede voeding bezig te zijn.
    Groet, Sabine

    1. Anonymous schreef:

      Beste Sabine, wie is die electro-accupuncturiste mag ik vragen? En waar kan ik ze/hem vinden? alvast bedankt, Hilde

  3. ikkenormaal schreef:

    Dit ziet er superlekker uit maar niet echt ‘mager’. Misschien maar goed dat het veel werk is 😉 Ik ga dit zeker eens maken als ik bezoek hebt.

    1. Vet is ook niet erg! Koolhydraten zijn vervelend. Vet hebben we juist nodig.
      Weetje… zonder vet kan je ook niet afvallen!!
      En tot slot: het zijn góéde vetten!
      Neem een klein stukje en enjoy! Je lijf profiteert van de goede stoffen die je tot je neemt en daar word je toch vrolijk van! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »