Zin in iets lekkers voor het weekend? Ik wel! Vandaag een relatief rustige dag, dus ik besloot om mijn tijd nuttig te besteden en alvast het één en ander voor het weekend klaar te maken. Waaronder dus heerlijke boekweit brownies.
Boekweitmeel Comeback!
De laatste tijd ben ik een beetje verliefd op boekweit. Het was mijn meel à choix toen ik voor het eerst begon met glutenvrij eten. Goedkoop, voedzaam en glutenvrij. Perfect voor mij als beginnende foodie. Maar met dat de tijd verstreek ging ik experimenteren met andere melen en was amandelmeel een hele tijd mijn favoriet. Dit kwam grotendeels eigenlijk door het feit dat boekweitmeel een erg uitgesproken smaak heeft. Zeker als je simpele dingen wilt maken als een brood of pannenkoeken, dan proef je duidelijk dat het boekweit is. Die smaak is gewoon niet altijd lekker. Daarom ook stapte ik zoetjes aan over op amandelmeel, dat een iets prettiger smaak heeft (vind ik).
Maar goed, fast forward 10 jaar en het cirkeltje is weer rond in dat ik steeds vaker naar boekweitmeel grijp. Bij de Jumbo verkopen ze biologische boekweit en bij Aldi kun je het ook krijgen (niet biologisch) als je snel bent. Hier is het steeds op.
Wil je in bulk kopen (net als ik) dan kun je heel goed bij de Notenshop terecht voor hoeveelheden van 1,5 kilo voor maar €4,95 . Qua kosten is het gewoon stukken goedkoper dan amandel- of kokosmeel. Dus het enige punt dat overeind blijft, is de smaak.
Boekweit Brownies
Op Facebook deelde ik een recept voor Galettes oftewel Bretonse boekweitpannenkoeken die je met boekweitmeel, een ei en water maakt. Je proeft dus duidelijk die boekweitsmaak, maar in dit geval is dat juist het doel. Lekkere Franse pannenkoeken met zelfgemaakte nutella of gewoon wat plakjes geitenkaas.
Deze boekweit brownies zijn een perfect voorbeeld van hoe boekweitmeel gewoon prima werkt in glutenvrije baksels, maar dat de chocola die typische smaak dus overheerst. Resultaat: heerlijke boekweit brownies die gewoon naar brownie proeven 😉
Boekweit Brownies - Glutenvrij, Lactosevrij
Ingrediënten
- 250 gram boekweitmeel
- 50 gram cacaopoeder
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 1/4 tl zeezout
- 1 tl bakpoeder
- 1 el kaneel optioneel, maar komt de smaak ten goede
- 175 gram kokosolie zacht
- 2 eieren
- 100 ml kokosmelk of een andere melk naar voorkeur
- 100 gram pure chocolade in druppels of klein gehakt
- cacaopoeder ter decoratie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een bakvorm van 24 x 24 cm in en leg een velletje bakpapier op de bodem.
- Meng in je keukenmachine met de klopper de droge ingrediënten minus de chocoladedruppels kort door elkaar.
- Voeg de kokosolie, eieren en melk toe en laat de keukenmachine eerst even zachtjes draaien zodat het gemengd is en daarna 2 minuten op hogere snelheid tot er een mooi en glad beslag ontstaat.
- Roer als laatste de chocoladestukjes of -druppels door het beslag en stort het in de bakvorm. Zet in de oven.
- Bak de brownies in 20 minuten gaar. Check met een tandenstoker of het beslag niet te nat is. Anders bak je het nog even 5 minuten.
- Laat de brownies afkoelen en snijd ze in 16 stukken. Bewaar in een luchtdichte doos.
- Tip: Bestrooi de brownies met (rauwe) cacaopoeder voor een dramatische finish!
Renée zegt
Deze brownies lijken me heel lekker. Ik ga een vegan-versie maken met arrowroot en gemalen chiazaad als bindmiddelen.
Om te voorkomen dat gerechten met boekweit uitgdrogen doe ik altijd heel fijn geraspte wortel door het deeg. Werkt prima.
Marleen zegt
Hoi!
Is het ook mogelijk in dit recept de pure chocola te vervangen door meer cacaopoeder? Of zou ik dan nog iets smeuïgs moeten toevoegen?
Groetjes, Marleen
Heleen Quantrill zegt
Hoi hoi! Ja voeg dan iets kokosolie of bijvoorbeeld een halve banaan toe anders wordt het deeg te droog.
Groetjes!
Mieke zegt
Ik heb zomaar alles op voorraad in huis! Eén keer raden wat ik morgen ga doen..?
Heleen Quantrill zegt
Nou, hoe vond je ze??
Annemieke zegt
Jammm! Deze ga ik heel rap maken! Qua ingredienten ook vrijwel geheel basisch, iets waar ik momenteel erg op moet gaan letten. Perfecte snack voor de zoete trek dus.
Heleen Quantrill zegt
Ben heel benieuwd wat je er van vindt! 🙂