Boekweit Brownies – Glutenvrij, Lactosevrij

Heerlijke Boekweit Brownies

Zin in iets lekkers voor het weekend? Ik wel! Vandaag een relatief rustige dag, dus ik besloot om mijn tijd nuttig te besteden en alvast het één en ander voor het weekend klaar te maken. Waaronder dus heerlijke boekweit brownies.

Boekweitmeel Comeback!

De laatste tijd ben ik een beetje verliefd op boekweit. Het was mijn meel à choix toen ik voor het eerst begon met glutenvrij eten. Goedkoop, voedzaam en glutenvrij. Perfect voor mij als beginnende foodie. Maar met dat de tijd verstreek ging ik experimenteren met andere melen en was amandelmeel een hele tijd mijn favoriet. Dit kwam grotendeels eigenlijk door het feit dat boekweitmeel een erg uitgesproken smaak heeft. Zeker als je simpele dingen wilt maken als een brood of pannenkoeken, dan proef je duidelijk dat het boekweit is. Die smaak is gewoon niet altijd lekker. Daarom ook stapte ik zoetjes aan over op amandelmeel, dat een iets prettiger smaak heeft (vind ik).

Maar goed, fast forward 10 jaar en het cirkeltje is weer rond in dat ik steeds vaker naar boekweitmeel grijp. Bij de Jumbo verkopen ze biologische boekweit en bij Aldi kun je het ook krijgen (niet biologisch) als je snel bent. Hier is het steeds op.

Wil je in bulk kopen (net als ik) dan kun je heel goed bij de Notenshop terecht voor hoeveelheden van 1,5 kilo voor maar €4,95 . Qua kosten is het gewoon stukken goedkoper dan amandel- of kokosmeel. Dus het enige punt dat overeind blijft, is de smaak.

Boekweit Brownies

Boekweit Brownies

Op Facebook deelde ik een recept voor Galettes oftewel Bretonse boekweitpannenkoeken die je met boekweitmeel, een ei en water maakt. Je proeft dus duidelijk die boekweitsmaak, maar in dit geval is dat juist het doel. Lekkere Franse pannenkoeken met zelfgemaakte nutella of gewoon wat plakjes geitenkaas.

Deze boekweit brownies zijn een perfect voorbeeld van hoe boekweitmeel gewoon prima werkt in glutenvrije baksels, maar dat de chocola die typische smaak dus overheerst. Resultaat: heerlijke boekweit brownies die gewoon naar brownie proeven 😉

Boekweit Brownies

Boekweit Brownies - Glutenvrij, Lactosevrij

Maak deze boekweit brownies voor het weekend om wat lekkers voor bij de koffie te hebben. Glutenvrij en lactosevrij door gebruik van kokosolie en toch echt 100% brownie!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 16 porties

Ingrediënten
  

  • 250 gram boekweitmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl zeezout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel optioneel, maar komt de smaak ten goede
  • 175 gram kokosolie zacht
  • 2 eieren
  • 100 ml kokosmelk of een andere melk naar voorkeur
  • 100 gram pure chocolade in druppels of klein gehakt
  • cacaopoeder ter decoratie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een bakvorm van 24 x 24 cm in en leg een velletje bakpapier op de bodem.
  • Meng in je keukenmachine met de klopper de droge ingrediënten minus de chocoladedruppels kort door elkaar.
  • Voeg de kokosolie, eieren en melk toe en laat de keukenmachine eerst even zachtjes draaien zodat het gemengd is en daarna 2 minuten op hogere snelheid tot er een mooi en glad beslag ontstaat.
  • Roer als laatste de chocoladestukjes of -druppels door het beslag en stort het in de bakvorm. Zet in de oven.
  • Bak de brownies in 20 minuten gaar. Check met een tandenstoker of het beslag niet te nat is. Anders bak je het nog even 5 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en snijd ze in 16 stukken. Bewaar in een luchtdichte doos.
  • Tip: Bestrooi de brownies met (rauwe) cacaopoeder voor een dramatische finish!

Notities

De truc met boekweitmeel is dat je het niet te lang moet bakken. Dan droogt het uit en is het eindresultaat erg droog. Liever dus iets te kort dan te lang met boekweit. 
Deze brownies kun je niet invriezen. Ook dan worden ze erg droog. Bewaar ze liever op kamertemperatuur in een goed afsluitbare doos en eet ze binnen 4 dagen op. 
Alle ingrediënten, behalve de eieren, kun je kopen bij De Notenshop. Ik kan je hun chocoladedruppels van harte aanbevelen. Van gewoon melkchocolade tot wel 85% cacao

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »