Vorige week was Simon niet thuis, wat altijd betekent dat ik veel extra kindertjes over de vloer heb en eigenlijk drukker ben dan normaal omdat ik lieve vriendinnen heb die me dan uitnodigen en lekker bezig houden. Ik kan daar echt van genieten, maar goed koken schiet er dan nog wel eens bij in.
Zo niet afgelopen week dus. Op woensdag had ik een etertje erbij waar ik toch echt wel rekening mee moet houden als ik eten kook. Mijn zes-jarige eet al heel flink, dus als je daar twee van hebt, moet je bijkoken! En toen ik vroeg wat ze wilden eten, was het antwoord unaniem: Spaghetti. Maar dan met vers gemaakte saus, dacht ik er bij. Het resultaat: Ongelofelijk lekker. Lees gauw verder!
Ik noem dit Bolognesesaus omdat het een tomatensaus met gehakt is. Maar ik vond eigenlijk dat het wat weg had van Italiaanse Ragu. Ook gemaakt met gehakt, maar duidelijk dikker en lang gestoofd. Perfect comfort food waar we allemaal behoefte aan hebben met dit koude weer. En eigenlijk is het ook perfect budget food, want een hele pan vol waar we twee keer van konden eten, kostte mij 7 euro. Minder dan een euro per persoon, dus.
En ik gebruikte biologisch gehakt, wortelen, selderij en knoflook.
Mijn tip voor jullie is dan ook: volg het recept en dezelfde hoeveelheden en als je niet zoveel eet, vries het in porties in en bewaar zo voor later. Dit is een recept waar je lang plezier van zult hebben!
Bolognesesaus/ Ragu
8 flinke porties
500 gram gehakt, liefst biologisch (rund, varken of half om half)
Boter en olijfolie
2 uien
4 tenen knoflook
3 winterpenen
3 stengels bleekselderij
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
100 ml rode wijn (zie opmerking)
2 el Italiaanse kruiden
1 laurierblad
Zout en peper
- Neem een grote pan met een dikke bodem en smelt hierin de boter met de olijfolie op middelhoog vuur.
- Bak het gehakt rul, hoeft niet helemaal gaar te zijn.
- Hak ondertussen de ui, knoflook, wortels en bleekselderij fijn in een keukenmachine. Houd dit apart.
- Haal het gehakt uit de pan met een schuimspaan of iets van dien aard en leg het op een bord.
- Fruit nu de groenten in dezelfde pan tot je de knoflook goed kan ruiken.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer even om.
- Voeg nu de Italiaanse kruiden, laurierblad en tomatenblokjes toe.
- Roer goed door.
- Voeg de rode wijn toe en draai het vuur hoog zodat een deel van de alcohol verdampt.
- Voeg nu het gehakt toe en roer goed door.
- Breng op smaak met zout en peper, doe de deksel op de pan en laat een half uur zachtjes pruttelen.
- Serveer met pasta naar keuze en/ of met een grote, groene salade.
- Vries porties in wanneer je niet alles direct nodig hebt.
Opmerking: De rode wijn is essentieel in dit recept. Het zure en krachtige van de wijn geeft de saus die rijke smaak. En wees niet bang, na dik een half uur is de alcohol nagenoeg verdwenen en heb je wel de smaak. Of je het dus met bijvoorbeeld rode wijn azijn zou kunnen vervangen, weet ik niet.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.