Een lekker doordeweeks recept waarbij kinderen goed kunnen helpen: broccoli aardappel ovenschotel met rode ui en kaasgratin. Succes verzekerd!
Al eerder schreef ik dat ik mijn groenten, fruit, eitjes en aardappelen thuis laat bezorgen. De lokale biologische boerderij brengt het voor een klein bedrag thuis. Zo krijg ik elke twee weken een flinke lading AGF waar ik me dan doorheen werk. Het resultaat is dat we een grotere variatie aan soorten groenten eten én dat we meer fruit eten. Echt grote fruiteters zijn we namelijk niet. Maar ja, ik heb er voor betaald, het is toch best gezond 😉 en weggooien, daar hou ik niet van!
Broccoli Aardappel Ovenschotel
Toen de nieuwste lading weer binnen kwam zat daar o.a. een broccoli in. Maar ik had nog rode ui en aardappels van de vorige keer. Gauw opmaken dus! Lekker in de oven met pittige mosterd en belegen boerenkaas. Heerlijk! Voor extra smaak bakte ik ook wat spekblokjes mee, maar dit is niet verplicht!
Vooral de kinderen vonden dit heerlijk! Eigenlijk vinden ze elke groente die uit de oven komt (en bestrooid wordt met kaas) erg lekker. En om het nóg interessanter voor ze te maken, maken ze dit soort gerechten nagenoeg helemaal zelf. Trots op hun prestatie als ze zijn, genieten ze dubbel van hun harde werken. Dus wat dat betreft is dit wel een beetje mijn ‘go-to’ truc om groenten op te maken en te zorgen dat ze ook daadwerkelijk opgegeten worden.
Tips
De aardappels kun je – deels – vervangen door bloemkool. Ook erg lekker is een lepeltje kerriepoeder in plaats van mosterd door de kaassaus! Liever geen spekjes? Walnoten, kort gebakken samen met de rode ui, smaakt ook heerlijk!
Broccoli-Aardappel ovenschotel met rode ui en kaasgratin
Ingrediënten
- 800 gram aardappels
- 700 gram broccoli
- ½ el mosterd
- 250 ml room reguliere of plantaardig
- 1 ei
- 100 gram geraspte, pittige kaas
- 200 gram spekblokjes
- 1 rode ui
- Olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ en vet een ovenschaal van 2 liter in. Zet apart.
- Schil de aardappels en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn.
- Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en blancheer kort.
- Bak in een koekenpan de spekjes met de rode ui knapperig. Zet apart.
- Kluts het ei los in de room en voeg de mosterd en de kaas toe.
- Snijd de aardappels in plakjes en doe samen met de broccoli in de ovenschotel.
- Hussel om met de spekjes en rode ui en schenk het room-kaas mengsel hier overheen.
- Bak het geheel in 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat een reactie achter