Anne merkte het vorige week al op dat afgelopen week de laatste week was van mijn budget en wilde graag weten hoe het was voor mij. Ze was me daarmee voor, omdat ik die ervaringen voor vandaag wilde bewaren. Leuk om te weten dat er meegedacht wordt! 🙂
Hoe dan ook. Vandaag dus officieel de laatste dag van mijn budget-10 weken. Het was niet altijd even makkelijk en ook niet altijd even leuk en ik heb een hoop geleerd, dat is zeker! Ik heb verschillende constructies uitgeprobeerd en me geërgerd aan mijn lief als hij meeging met boodschappen doen. En ook: lang leve de markt voor goeie deals en leuke mensen! Als er iets is dat ik meeneem uit de afgelopen 10 weken, dan is het dat ik het gewoon blijf volhouden!
Want EUR 100,- voor ons viertjes plus de honden is prima te doen. Nadat ik vreselijk over de schreef was gegaan, ben ik gaan zitten weer met Simon om de knelpunten uit te spreken. Simon vooral is nog erg van de koolhydraten van stokbrood en chips en zou die het liefst wekelijks (lees: dagelijks) willen eten. Dit is erg moeilijk voor me, want ik wil niet een ‘enabler’ zijn die dan maar uit liefde (?) dat soort rommel in huis haalt. Dit komt uit mijn boodschappenbudget en dat wilde ik niet. Als ik boodschappen haal, dan zal dat 95% gezond zijn met dingen als amandelmeel, kokosolie en cacaopoeder om zelf lekkere dingen te maken.
Wat ik daardoor wel mis, zijn de hartige dingen. Adrielle vroeg hier vorige week per mail ook al naar. Op pittige zaadjes en noten na, die heel goed zelf te maken zijn overigens, is er maar weinig echt te snaaien. Koud vlees wordt door ons toch echt meer gezien als lunch of ontbijt en niet zozeer als snack om maar wat te noemen. Mijn compromis is dus een zak naturel chips en een kipgrillworst. Dat zijn de laatste 5% in mijn budget. En is het op, dan is het op.
Maar ik wil hier zeker wat op bedenken. Doordat ik op de markt zo goed terecht kan voor groenten, zou ik daar wel wat mee willen doen. Onze kinderen zijn ontzettend gek op gedroogd fruit bijvoorbeeld. Zouden ze gedroogde wortel of boerenkoolchips ook lekker vinden? Ik ga het uitproberen!
Tien weken is ook een mooie periode om nieuwe gewoontes aan te leren. Dus voor diegenen die met goede moed een paar weken geleden zijn begonnen: Hou vol! Het plannen, bedenken en rekening houden met zal je steeds beter af gaan. Mede omdat je op een bepaald moment goed kan inschatten hoeveel je per week nodig hebt, wat je makkelijk zelf kan maken en wat je eigenlijk echt niet nodig hebt (hagelslag is zoiets bij ons, doen we gerust drie tot vier weken mee). Door weekmenu’s te maken, kreeg ik goed inzicht in wat ik nodig had en op een bepaald moment had ik die niet meer nodig omdat ik prima kon bepalen wat er deze week op tafel zou komen.
Wat ik ook erg belangrijk vind nu, is dat ik alleen datgene koop dat we ook daadwerkelijk eten. Zo zijn aubergines erg lekker, maar lijkt het alsof we een drempel moeten over stappen om ze ook echt te eten. Ik had een lekkere dip gepland staan voor onze paleo bbq, drie weken terug, maar het stond me zo tegen toen ik het maakte, dat ik het maar gelaten heb voor wat het was. De volgende dag maar soep gemaakt.
Dus hoewel ze wel gegeten zullen worden, gaat het niet van harte. Kijk, dan kan ik beter courgettes, witte kool en snijbonen in huis hebben! Een pan vol en op! Tweede keer heen om te kijken of er nog wat is! Net als fruit. Perziken en nectarines zijn erg lekker, maar worden hier gewoon niet gegeten. Appels, peren, bananen en rood fruit daarentegen weer wel. Ananas en mango zijn ook populair. En af en toe een meloen. Dus waarom zou ik geld uitgeven aan fruit dat we toch niet eten? Dan maak ik er moes of ijs van en zelfs dan wordt het met lange tanden gegeten.
En dat is iets dat me wel meer tijd heeft gekost: Bedenken wat we zullen eten. Niet zozeer qua gerecht, maar qua ingrediënt. Maar dat begint aardig te komen. Eigenlijk zijn wij van de Engelse en Indiase kost. Veel verschillende groenten, saus en vlees. Simpel.
Wat dus nog wel interessant kan zijn, is een maandmenu samenstellen in plaats van een weekmenu en dan in algemene termen. Bijvoorbeeld: Maandag curry, dinsdag Italiaans, woensdag Engels, donderdag Mexicaans. Ik grijp regelmatig naar mijn Voedingstherapie Receptenboek, omdat daar de recepten op hoofdingredient gesorteerd staan. Erg handig! Ook het inplannen van snacks maken doe ik nu steeds vaker. Regelmatig zit ik op zondagmiddag met een bak met appels en bananen voor me om te verweken tot cakejes en snoepjes.
Of ik nog meer kan besparen? Dat weet ik eerlijk gezegd niet, omdat ik wel regelmatig geld overhoud aan het einde van de week, maar dat gaat dan op aan dingen als huishoudelijke dingen en kokosolie. Zo weet ik dat ik deze maand weer een emmer kokosolie moet aanschaffen. Het liefst haal ik dan twee of drie emmers zodat ik even toe kan. Als ik dan gedurende de maand zo’n 50 euro bespaard heb, gaat dat dus daaraan op. Dus nee, ik wil niet eens lager zitten! Sterker aan het begin van de 10 weken stelde ik dat ik het met EUR 110,- zou doen en dat zakte al snel naar de EUR 100,-!
Ik denk dat als we echt knijp zouden zitten, ik het wel met minder zou kunnen doen, maar dan zou ik dingen als goeie kokosolie en biologische amandelmeel niet meer op regelmatige basis kunnen aanschaffen. En dat zijn voor ons toch de dingen die het verschil maken.
Dus al met al een interessante leerperiode en iets dat ik zal blijven doen voortaan! Dit heb ik er in ieder geval van opgestoken:
- Organisatie is alles, vaste dagen om boodschappen te doen en een weekmenu hielpen daar bij.
- Wees eerlijk. Denk logisch na over wat wel en niet werkt qua groenten, fruit en vlees in het gezin.
- Maak alles op. Restjes zijn ook eten! Deze verwerk ik nu tot ontbijt of lunch.
- Groenten en fruit die snel verrotten gaan het eerste op.
- Maar ik zorg ook dat ik altijd groenten in huis heb die lang goed blijven of in de vriezer kunnen.
- Toetjes, frisdrank, sap en bewerkt vlees koop ik niet meer. Helemaal niet meer.
- Diksap is het enige drinken dat ik in huis haal. Verder drinken we water, thee en koffie (en whisky in geval van Simon, maar dat betaalt hij lekker zelf!)
- Check bonnetjes! En wees alert bij de kassa. Ik let goed op aanbiedingen en prijzen en tel in mijn hoofd op hoeveel het ongeveer zal zijn. Wijkt dit veel af, dan vraag ik direct om opheldering. Of ik nu goed zit of niet, het is mijn geld waar het over gaat, dus ik wil dat het goed gespendeerd wordt!
- Laat kinderen en liefst ook je lief thuis. Alleen boodschappen doen werkt gewoon het beste. Ik ben gefocust en kan goeie beslissingen nemen. Dit geldt overigens meer in de supermarkt dan op de markt.
- Geniet van overwinningen! Als ik boodschappen voor een week gehaald heb en nog EUR 40,- in mijn portemonnee heb zitten, jubel ik wel eventjes! Yay!
Al met al een ervaring die ik iedereen van harte aan kan bevelen! Ik blijf doorgaan, wie doet er mee?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
15 reacties
Vergeten te vinken dat ik op de hoogte wil blijven van nieuwe reacties….
Hoi hoi, ik vind dit wel een leuke uitdaging. Geef nu echt teveel geld uit aan eten. Vraag me wel af of jullie biologische groenten kopen of niet? Ik nml wel een ben daar al 40 euro per week aan kwijt. Dan heb ik wel de meeste groenten en fruit in huis. Soms koop ik dan nog op de markt, maar dat is altijd extra. Gaat zeker op, maar niet echt nodig. Verder 2 poezen die goed voer krijgen en idd ook kokosolie en amandelmeel. Mmm goed idee om dit te proberen. Pin jij het geld en betaal je alles contact of trekken je het uit? Wil een handige, snelle manier. Dank voor de tips.
Groetjes Jasmijn
PS en koffiemolen tip is perfect!
Ha Jasmijn,
Toen voor de uitdaging pinde ik al het boodschappengeld, dat gaf me grip op hoeveel ik uitgaf omdat het te zien is in de portemonnee. En weg is weg. Nu pin ik ongeveer 70 euro cash in de maand en de rest betaal ik met de pas. Biologische groenten koop ik in de aanbieding, in seizoen en op de markt. Maar als het een krappe maand is, kies ik voor regulier en hou ik de ‘clean fifteen’ van milieu centraal aan. Het is niet ideaal, maar het werkt voor ons (y)
Hee Heleen!
Hier eindelijk een berichtje van mij! Heb deze week helemaal goed moeten plannen, want ben na twee jaar zo’n beetje thuis te zijn geweest bij de kindjes (en hier en daar wel af en toe wat thuiswerk en kleine opdrachten te hebben gedaan), afgelopen week begonnen met mijn nieuwe baan 🙂 en heb daarnaast woensdag 2 examens gedaan voor mijn studie. Een superdrukke week dus, met veel nieuwe indrukken en weinig tijd om boodschappen te doen! Dat laatste is dan wel weer leuk voor het budget 🙂
Vanavond dus weer voor het eerst achter de computer en tijd om weer het één en ander door te lezen…
Dit bericht van jou, wilde ik de hele week al lezen! Leuk om zo je ervaringen van de afgelopen periode te kunnen lezen. Ik blijf meedoen hoor! Ik heb mezelf nog een budget gegeven van 125,- per week. Wij zijn met z’n vijven (en een poes) en de eerste 25,- gaat standaard elke week al op aan een bus melkpoeder voor de jongste, een zak luiers en een pak billendoekjes. Ik heb het even met 100,- geprobeerd, maar dat is een frustratie en het moet wel leuk blijven. Mijn doel is vooral met zo min mogelijk geld zo gezond mogelijke voeding te halen. Ook hier heb ik al een heleboel ongezonde voeding geschrapt en ook hier is het vooral manlief die toch graag ook andere dingen in huis heeft (lees: pindakaas, cruesli, cola, chips, aardappelen en elke dag vlees). Ik ‘geef’ hem hiervoor zo’n 10,- per week en als het op is, is het op inderdaad. Dat heb ik sowieso ook met andere producten 🙂 Zo zitten we weleens een weekend zonder eieren of yoghurt, maar wat ik de laatste weken al geleerd heb, is improviseren 🙂 en inderdaad alle restjes verwerken in nieuwe maaltijden. De kinderen en ik eten in het weekend net zo lekker 😉 En m’n vriend hoor ik er niet over hoor, die is ook wel weer makkelijk.
Nou, binnenkort je verhaaltje nog weer eens helemaal goed doorlezen en de rest van je blog nog lezen 🙂 Maar nu eerst even lekker slapen en de indrukken van afgelopen week een plekje geven.
Groetjes Anne
Bij de Tuinen de komende week (2 weken?) 2 zakken amandelmeel voor de prijs van 1.
Groetjes Jacq.
Daar ging ik ook voor, amandelmeel bij de tuinen….niet leverbaar!!!
Heb het bij een turkse kraam gekocht op de markt, dezelfde prijs als bij de tuinen. Gtr.
Marie-Jose
Dat van die aubergine herken ik wel. Hier een makkelijk lekker recept: http://suikerwijzer.nl/baba-anoesch-auberginesalade/
Over amandelmeel, Kom je wel eens in duitsland, bij de Aldi!! Tip.
Grt. Marie-Jose.
Aubergines zijn ook lekker in eigegemaakte moussaka.
Leuk stukje!
Fijn dat het lukt met je budget en dat het bevalt.
Een tip mbt het amandelmeel: je kunt ook hele amandelen nemen en die fijnmalen.
En, misschien een goede tip (weet niet waar je woont en wat je gewoonlijk voor biologische amandelen / amandelmeel betaalt): 5 kg bio amandelen voor 47 euro.
http://www.mijnbiowinkel.nl/Webwinkel-Product-2544682/De-Nieuwe-Band-amandelen.html
Goeie tip van die webwinkel, dank je wel! Het is mij nog niet gelukt om echt amandelmeel te maken door amandelen te malen. Het blijft of te grof of ik krijg amandelpasta omdat de olie in de noten vrijkomt en het smeuïg maakt. Heeft iemand anders hier wel goeie ervaringen mee? Hoe doen jullie dat? Want inderdaad, losse amandelen kopen is een stuk goedkoper!
Hoi Heleen,
Ik maal de amandelen in een elektrische koffiemolen, simpel dingetje van de Blokker, dat gaat heel goed. Ik maal er ook mijn lijnzaad en hazelnoten voor de chocopasta in. Het wordt goed fijn. Het is inderdaad oppassen dat je niet te lang maalt dan wordt het amandelpasta, ook lekker trouwens 😉
Bij De Zuidmolen in Groesbeek kun je ook goed terecht voor meel, noten en vruchten. Een kilo amandelen voor 10,95. Ik heb vandaag net een lading noten en lijnzaad ontvangen.
Ja heel erg lekker die pasta! Het was ook eigenlijk meer een opmerking dan een klacht 😉 Een kilo amandelen voor 10,95 vind ik niet echt goedkoop, want ik koop een kilo biologische amandelmeel van de Nieuwe Band bij de ecoshop in Lemmer voor diezelfde prijs. Scheelt weer malen! Ik denk dat het gewoon goed zoeken blijft en dat amandelmeel nooit echt heel erg goedkoop zal zijn, helaas!
Je kan via biovoordeel.nl ook bestellen, dan in bulkverpakking. Scheelt in de verzendkosten, maar dan zou je moeten delen want je kan amandelmeel niet eeuwig bewaren! Maar dan komt het op ongeveer 8 euro de kilo voor biologisch amandelmeel. Dat is op zich nog te doen.
Het is ook de afweging, zoals ik in dit stukje schreef: geen rommel in huis halen en wat ik daarmee bespaar geef ik grif uit aan oa amandelmeel.
Maar goeie tip van de koffiemolen, want in de keukenmachine krijg ik het niet fijn genoeg!
Trouwens, had ik al gemeld dat ik uiteindelijk de taart heb geprobeerd met sinaasappeljam. Was inderdaad erg lekker.
Ik doe ook nog steeds mee, maar had er iets meer over willen bloggen. Helaas gaan veel bloggen en verbouwen niet echt samen. Verbouwen en je aan je weekbudget houden overigens wel. Dat maandbudgetidee vind ik een interessante. Volgens mij deden mijn ouders dat vroeger ook. Op zaterdag aten we nasi, bami of een “oosterse” maaltijd. Op zondag soep en alleen vlees voor avondeten. Doordeweeks was het meer aardappelen vlees en groente.
Hier kom ik met 60 euro uit. Maar dat komt op hetzelfde neer. Jij doet het met 100 euro en soms 40 euro overhoudt.
Groentechips heb ik hier ook geprobeerd, maar dat vonden ze hier niet echt lekker. We doen dus wel eens iets met popcorn en groentedip. Maar ook kopen we wel eens een zakje chips, verandering van eten is belangrijk om het leuk te houden.Wat jij hebt met de markt heb ik met de biobezorger. 2 komkommers voor 0,80 euro. Asperges voor 2 euro per pond. Etc.