Budget Dag 105: Laatste Loodjes of…?

Anne merkte het vorige week al op dat afgelopen week de laatste week was van mijn budget en wilde graag weten hoe het was voor mij. Ze was me daarmee voor, omdat ik die ervaringen voor vandaag wilde bewaren. Leuk om te weten dat er meegedacht wordt! 🙂

Hoe dan ook. Vandaag dus officieel de laatste dag van mijn budget-10 weken. Het was niet altijd even makkelijk en ook niet altijd even leuk en ik heb een hoop geleerd, dat is zeker! Ik heb verschillende constructies uitgeprobeerd en me geërgerd aan mijn lief als hij meeging met boodschappen doen. En ook: lang leve de markt voor goeie deals en leuke mensen! Als er iets is dat ik meeneem uit de afgelopen 10 weken, dan is het dat ik het gewoon blijf volhouden!

Want EUR 100,- voor ons viertjes plus de honden is prima te doen. Nadat ik vreselijk over de schreef was gegaan, ben ik gaan zitten weer met Simon om de knelpunten uit te spreken. Simon vooral is nog erg van de koolhydraten van stokbrood en chips en zou die het liefst wekelijks (lees: dagelijks) willen eten. Dit is erg moeilijk voor me, want ik wil niet een ‘enabler’ zijn die dan maar uit liefde (?) dat soort rommel in huis haalt. Dit komt uit mijn boodschappenbudget en dat wilde ik niet. Als ik boodschappen haal, dan zal dat 95% gezond zijn met dingen als amandelmeel, kokosolie en cacaopoeder om zelf lekkere dingen te maken.

Wat ik daardoor wel mis, zijn de hartige dingen. Adrielle vroeg hier vorige week per mail ook al naar. Op pittige zaadjes en noten na, die heel goed zelf te maken zijn overigens, is er maar weinig echt te snaaien. Koud vlees wordt door ons toch echt meer gezien als lunch of ontbijt en niet zozeer als snack om maar wat te noemen. Mijn compromis is dus een zak naturel chips en een kipgrillworst. Dat zijn de laatste 5% in mijn budget. En is het op, dan is het op.

Maar ik wil hier zeker wat op bedenken. Doordat ik op de markt zo goed terecht kan voor groenten, zou ik daar wel wat mee willen doen. Onze kinderen zijn ontzettend gek op gedroogd fruit bijvoorbeeld. Zouden ze gedroogde wortel of boerenkoolchips ook lekker vinden? Ik ga het uitproberen!

Tien weken is ook een mooie periode om nieuwe gewoontes aan te leren. Dus voor diegenen die met goede moed een paar weken geleden zijn begonnen: Hou vol! Het plannen, bedenken en rekening houden met zal je steeds beter af gaan. Mede omdat je op een bepaald moment goed kan inschatten hoeveel je per week nodig hebt, wat je makkelijk zelf kan maken en wat je eigenlijk echt niet nodig hebt (hagelslag is zoiets bij ons, doen we gerust drie tot vier weken mee). Door weekmenu’s te maken, kreeg ik goed inzicht in wat ik nodig had en op een bepaald moment had ik die niet meer nodig omdat ik prima kon bepalen wat er deze week op tafel zou komen.

Wat ik ook erg belangrijk vind nu, is dat ik alleen datgene koop dat we ook daadwerkelijk eten. Zo zijn aubergines erg lekker, maar lijkt het alsof we een drempel moeten over stappen om ze ook echt te eten. Ik had een lekkere dip gepland staan voor onze paleo bbq, drie weken terug, maar het stond me zo tegen toen ik het maakte, dat ik het maar gelaten heb voor wat het was. De volgende dag maar soep gemaakt.

Dus hoewel ze wel gegeten zullen worden, gaat het niet van harte. Kijk, dan kan ik beter courgettes, witte kool en snijbonen in huis hebben! Een pan vol en op! Tweede keer heen om te kijken of er nog wat is! Net als fruit. Perziken en nectarines zijn erg lekker, maar worden hier gewoon niet gegeten. Appels, peren, bananen en rood fruit daarentegen weer wel. Ananas en mango zijn ook populair. En af en toe een meloen. Dus waarom zou ik geld uitgeven aan fruit dat we toch niet eten? Dan maak ik er moes of ijs van en zelfs dan wordt het met lange tanden gegeten.

En dat is iets dat me wel meer tijd heeft gekost: Bedenken wat we zullen eten. Niet zozeer qua gerecht, maar qua ingrediënt. Maar dat begint aardig te komen. Eigenlijk zijn wij van de Engelse en Indiase kost. Veel verschillende groenten, saus en vlees. Simpel.

Wat dus nog wel interessant kan zijn, is een maandmenu samenstellen in plaats van een weekmenu en dan in algemene termen. Bijvoorbeeld: Maandag curry, dinsdag Italiaans, woensdag Engels, donderdag Mexicaans. Ik grijp regelmatig naar mijn Voedingstherapie Receptenboek, omdat daar de recepten op hoofdingredient gesorteerd staan. Erg handig! Ook het inplannen van snacks maken doe ik nu steeds vaker. Regelmatig zit ik op zondagmiddag met een bak met appels en bananen voor me om te verweken tot cakejes en snoepjes.

Of ik nog meer kan besparen? Dat weet ik eerlijk gezegd niet, omdat ik wel regelmatig geld overhoud aan het einde van de week, maar dat gaat dan op aan dingen als huishoudelijke dingen en kokosolie. Zo weet ik dat ik deze maand weer een emmer kokosolie moet aanschaffen. Het liefst haal ik dan twee of drie emmers zodat ik even toe kan. Als ik dan gedurende de maand zo’n 50 euro bespaard heb, gaat dat dus daaraan op. Dus nee, ik wil niet eens lager zitten! Sterker aan het begin van de 10 weken stelde ik dat ik het met EUR 110,- zou doen en dat zakte al snel naar de EUR 100,-!

Ik denk dat als we echt knijp zouden zitten, ik het wel met minder zou kunnen doen, maar dan zou ik dingen als goeie kokosolie en biologische amandelmeel niet meer op regelmatige basis kunnen aanschaffen. En dat zijn voor ons toch de dingen die het verschil maken.

Dus al met al een interessante leerperiode en iets dat ik zal blijven doen voortaan! Dit heb ik er in ieder geval van opgestoken:

  • Organisatie is alles, vaste dagen om boodschappen te doen en een weekmenu hielpen daar bij.
  • Wees eerlijk. Denk logisch na over wat wel en niet werkt qua groenten, fruit en vlees in het gezin.
  • Maak alles op. Restjes zijn ook eten! Deze verwerk ik nu tot ontbijt of lunch.
  • Groenten en fruit die snel verrotten gaan het eerste op.
  • Maar ik zorg ook dat ik altijd groenten in huis heb die lang goed blijven of in de vriezer kunnen.
  • Toetjes, frisdrank, sap en bewerkt vlees koop ik niet meer. Helemaal niet meer.
  • Diksap is het enige drinken dat ik in huis haal. Verder drinken we water, thee en koffie (en whisky in geval van Simon, maar dat betaalt hij lekker zelf!)
  • Check bonnetjes! En wees alert bij de kassa. Ik let goed op aanbiedingen en prijzen en tel in mijn hoofd op hoeveel het ongeveer zal zijn. Wijkt dit veel af, dan vraag ik direct om opheldering. Of ik nu goed zit of niet, het is mijn geld waar het over gaat, dus ik wil dat het goed gespendeerd wordt!
  • Laat kinderen en liefst ook je lief thuis. Alleen boodschappen doen werkt gewoon het beste. Ik ben gefocust en kan goeie beslissingen nemen. Dit geldt overigens meer in de supermarkt dan op de markt. 
  • Geniet van overwinningen! Als ik boodschappen voor een week gehaald heb en nog EUR 40,- in mijn portemonnee heb zitten, jubel ik wel eventjes! Yay! 

Al met al een ervaring die ik iedereen van harte aan kan bevelen! Ik blijf doorgaan, wie doet er mee?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »