Kijk jij ook zo als je de boodschappenbon bekijkt? |
Oké, dit is niet direct een artikel over gezond eten of een aanverwant onderwerp, maar in het afgelopen jaar dat we meer en meer zijn gaan kijken naar hoe we geld kunnen besparen om een gezonde levensstijl te kunnen veroorloven op 1 inkomen hebben er wel een aantal duidelijke veranderingen plaatsgevonden. Zo belangrijk is gezonde voeding voor ons dat we bepaalde zaken bewust niet of nauwelijks doen om geld over te houden om bijvoorbeeld lekkere biologische, onbespoten groenten of wilde zalm te kunnen kopen. Dus hoewel budgetteren voor boodschappen wel een item blijft, betekent dit niet beknibbelen! Het gaat uiteindelijk wel om je gezondheid en in ons geval, ook dat van de kinderen.
Om er dus voor te blijven zorgen dat ons eetpatroon ons niet het huis uit werkt, maken we een budget, bekijken we op welke vlakken we kunnen besparen en stellen we bepaalde wensen uit of af. Want laten we eerlijk wezen, die droomauto lijkt leuk maar kost ontzettend veel per maand puur en alleen om hem te hebben! En moeten de kinderen echt in merkkleding lopen terwijl ze elke week 10cm groter zijn (min of meer…) en met gaten in jassen, broeken en leggings thuiskomen (vaker wel dan niet)? Wij kiezen dan voor een minder luxueus leventje, maar wel voor de gemakken en het plezier van goede voeding.
Onze non-dieet gerelateerde items kopen we slimmer
1. Tweedehands kleren. Dit is een hot item voor de kinderen. Ik ken mensen die elke drie maanden als de kinderbijslag binnenkomt hollen naar de winkels om daar de nieuwste items te kopen voor het komende seizoen. Dertig, veertig of soms flink meer euros worden er per set uitgegeven! Ik heb dit nooit begrepen en zal dit ook nooit doen. Ik kijk regelmatig op Marktplaats of er wat leuks tussen zit voor het grut en nadat het gewassen is, is het zo eigen als de overige kledingstukken! Zaken als ondergoed en schoenen kopen we uiteraard wel nieuw… iew….
Voor onszelf kopen we nooit buiten de uitverkoop of in dure merkkledingzaken. Een outletwinkel heeft misschien niet het nieuwste en hipste hebben hangen, maar och, ik ben niet hip en zeker niet piepjong meer. Als het lekker en goed zit en naar mijn smaak is, ben ik een tevreden meisje!
2. Handelen. Dit is niet iets dat mij eigen is, maar ik doe het steeds meer. Bij de supermarkt, de fietsenmaker, op de markt en met bedrijven voor internet en energie: vragen om een betere prijs/ service. En het werkt! Met een glimlach, maar wel serieus gewoon vragen. Of de supermarkt graag van zijn overrijpe bananen of tomaten af wil? Of de fietsenmaker, waar wij onze witgoed halen, misschien een item heeft dat net zo goed is, maar goedkoper. Elk half jaar of zo bellen we even met een leverancier van een bepaalde service met de mededeling dat we overwegen om over te stappen omdat concurrent zus-en-zo een beter aanbod heeft. Resultaat? Televisierekening gehalveerd en energierekening met 20% omlaag! Ook als het maar tijdelijk is, neem ik het aan. Het scheelt toch!
3. Naar de bibliotheek! Vanaf 16 april krijgen wij een dependance van Flevomeer bibliotheken in ons dorp. Joepie! Letterlijk aan de overkant van onze straat. De kinderen vinden lezen heerlijk. Welk onderwerp ook actueel is voor ze, de bibliotheek heeft er boek over. Leuke voorleesboeken en oefenboeken vinden we er ook. Wij zijn allemaal gek op lezen, dus dit doen we veel samen. Het abonnement van de kinderen is gratis en dat van mij stelt ons in staat om leuke films of luisterboeken te lenen voor een minimaal bedrag. Als er een bepaald boek is dat erg leuk lijkt, kopen we het tweedehands.
De Engelse boeken kopen we via Amazon en dan kiezen we altijd voor de goedkoopste tweedehands boeken. Soms heb je voor een paar pond een hele stapel boeken voor iedereen! Op deze manier heb ik mijn collectie naslagwerken over voeding en gezondheid aardig weten uit te breiden!
4. We betalen niet voor oppas. Dit deden we wel voorheen, maar hoewel we het belangrijk vinden om de romantiek levend te houden in onze relatie, kunnen wij net zoveel genieten van een etentje thuis nadat de kinderen naar bed zijn gegaan of een gehuurde film met een fles wijn lekker op de bank zitten, als wanneer we zouden gaan uit eten. Mijn ouders vinden het heerlijk om om de vier, vijf weken de kinderen een nacht te logeren hebben zodat wij uit kunnen gaan of gewoon kunnen genieten van de rust. Voor de kinderen is het een waar uitje (want ze slapen dan in een Stapelbed!), voor mijn ouders een leuke dag samen met de kleinkinderen en voor ons de rust en zekerheid dat de kids in goede handen zijn en wij dan echt kunnen genieten van de vrije tijd.
5. Voor wat hoort wat. Ik heb in het dorp in de afgelopen twee jaar leuke contacten opgedaan met andere stellen die ik ken van school of anders. Ze hebben allemaal jonge kinderen, te weinig tijd of energie en teveel dingen om te doen. Wie niet? Dus door bepaalde grote klussen samen te doen, deel je de kosten, halveer je de tijd en verdubbel je het plezier! Samen hout hakken, afval naar de stort brengen, elkaars kinderen opvangen of juist meenemen omdat je ’toch die kant op gaat’ of even helpen met het huishouden… het maakt eigenlijk niet uit, als het de ander maar helpt. Zo hebben we al veel geld bespaard en ook een ander geholpen die ons na staat. Beter kan het niet!
Verder zijn we gaan realiseren dat ons leven in het algemeen een stuk eenvoudiger is geworden.
1. Vakanties. We vliegen nooit. Voor werk wel. Privé, nooit. De kinderen hebben nog nooit gevlogen. Trein, boot, bus en auto voldoen prima. De vakanties die we gehouden hebben konden we binnen tien uur rijden bereiken. Zestien uur achter elkaar achter het stuur? We hebben het 1 keer gedaan en hoewel Zuid-Frankrijk erg mooi is, zullen we het niet snel weer doen. Tuurlijk is het wel een droom van ons om lekker naar de Italiaanse zuidkust of naar India te gaan, maar momenteel is het domweg niet realistisch.
En we zijn erg goed in het ‘maken’ van vakantie. Een lang weekend in Luxemburg met de kayakclub of op het erf bij mijn ouders, een week bij Simon’s ouders, een paar dagen op de camping verderop omdat het mooi weer is, een dag naar de kust of naar een dierentuin gelden bij ons al gauw als vakantie. Picknick in rugzak, camera en goed humeur mee. Vrienden en familie worden steevast uitgenodigd, want: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!
2. Waardeloos of Waardevol? We hebben veel van onze spullen al verkocht omdat we ze niet meer gebruikten. Dit levert niet alleen geld op, we krijgen meer ruimte en komen er achter dat we echt niet zoveel spullen nodig hebben als we wellicht zouden willen denken.
3. Speelgoed gaat lang mee! We zijn allebei van mening dat de kinderen teveel speelgoed hebben, hoewel het in vergelijking met sommigen nog reuze meevalt! Wat ik nu regelmatig doe, is speelgoed opruimen in plastic dozen met deksels en naar de zolder verplaatsen. Op deze manier blijft speelgoed langer mooi en langer nieuw! Om de zoveel tijd wisselen voor variatie uiteraard.
4. Anderen mogen geld aan de kleinkinderen spenderen. De grootouders verwennen onze kinderen graag elk op hun manier. Van Simons ouders krijgen ze veelal speelgoed, van mijn ouders veelal dagjes uit en nieuwe kleren. Op deze manier worden ze flink verwend en kunnen wij de kinderen weer leren om te laten merken dat ze het fijn vinden en dankjewel zeggen. We zien dit als een voorrecht van de grootouders en zijn heel erg dankbaar dat we twee complete sets grootouders hebben die allebei op hun eigen manier hun liefde uiten aan de kleinkinderen!
5. Eten buiten de deur is duur. En daarom doen we dit minimaal. De laatste keer dat wij zijn wezen uit eten was aan het einde van onze vakantie, vorig jaar, bij een bevriend stel. We konden daar op het erf van het restaurant staan met de camper en hebben daar heerlijk gegeten! Maar ook als we in Engeland zijn is het ongelofelijk hoe snel het geld tussen je vingers glipt. Een dagje uit in Norwich is leuk en gezellig, maar het meeste geld werd gespendeerd aan koffie met lekkers en warm eten en niet zozeer aan boeken of specifieke boodschappen! Voor hetzelfde geld van twee cappuccino, smoothies voor de kinderen en een stuk taart koop je alle basisingrediënten en maak je het zelf nog lekkerder!
Een andere grote uitgave zijn de snacks tijdens de reis naar Engeland. Ik haal dit steeds aan omdat dit toch wel drie, vier keer per jaar gebeurd. Het viel ons op dat na een week weggeweest te zijn, het budget voor de rest van de maand aan gort lag. Soms met vervelende consequenties! De grootste boosdoeners waren de benzine en het eten dat we langs te weg kochten. Hoewel aan dat eerste niet direct veel te doen was, konden we door zelf snacks mee te nemen, heel wat kosten ondervangen! Flessen water bij de Lidl smaken bijvoorbeeld net zo goed als Spa water en kosten 10x minder (ongeveer…). Boterhammen, cupcakes, gedroogde fruitrepen, noten en kaas zijn snacks waar we thuis heel tevreden mee zijn, dus waarom niet als we onderweg zijn?
Het komt dus gewoon weer neer op prioriteiten stellen en je er aan houden. En dit is niet moeilijk als je het vanuit een positieve insteek doet en weet wat je er mee bereikt als je het volhoudt. Het wordt voor ons steeds eenvoudiger om door het materialisme en oppervlakkigheid van onze moderne samenleving heen te kijken en te besluiten wat voor ons wel belangrijk is. In ons geval onder andere gezonde voeding. En leven we er minder om? Absoluut niet! Sterker, we genieten nu meer dan ooit 😉
Fijne dag allemaal!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Carin zegt
Amen zuster ;-)! Hoe herkenbaar allemaal!
Hoewel wij in een relatief klein huisje wonen (ook vanwege bewuste keuze te kunnen leven van 1 inkomen) vindt men het bij ons vaak zo ‘ruim’. Tja, hier staan gewoon geen kasten bomvol materiaal in huis. Wat niet gebruikt wordt gaat gewoon (terug) naar de kringloop/marktplaats/iemand anders. Heerlijk vind ik dat!
Maar op gezonde voeding wordt hier niet bezuinigd, wel bewust ingekocht!
Heleen Quantrill zegt
Hallo! Leuk om van je te horen weer! Dat hebben wij hier ook. Wij zijn gezegend met redelijk veel grond voor een tussenwoning en hoge plafonds in het huis. Geeft zo’n gevoel van ruimte dan. En dat wil ik ook graag zo houden. Simon verzucht wel eens hoe een ander het nou doet om drie keer op vakantie te gaan en twee auto’s te hebben. En direct erna komt hij tot de conclusie dat hij dat eigenlijk helemaal niet wil 😉
En het is in feite ook niet ons geld. Het wordt ons gegeven, dus willen we er ook bewust mee omgaan. Net als met onze gezondheid. Heel simpel!
Zusterlijke groet
Heleen
Naziha zegt
Hoi Heleen,
Leuk artikel!
Groetjes Naziha
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!
Heleen
Dee zegt
Ja zeker leuk! Zo doen wij het ook ongeveer. Besparen op al die andere rommel zodat er genoeg overblijft voor voeding. Biologisch en gezond eten vinden we belangrijk. We spenderen verder met regelmaat geld aan concerten en muziekinstrumenten. Dat zijn voor ons de echt leuke dingen. En een vakantie, maar die hoeft helemaal niet duur te zijn.
Je wilt niet weten hoeveel er hier al naar de kringloop is gegaan. Iedere week een doos vol. En lekker centjes verdiend op Marktplaats. Dat onderhandelen; ik probeer het steeds meer. Het zit bij mij ook niet zo in mijn natuur. Maar wat niet is, kan nog komen.
Succes met besparen!
Heleen Quantrill zegt
Leuk om te lezen wat een ander leuk/ belangrijk vindt! Bij ons zijn dat inderdaad de boeken of een ‘uitje’ naar Beversport of soortgelijke winkel. En ik ga zometeen weer langs de grote container van Leger des Heils met oude schoenen en tassen die al veel te lang ruimte innemen. Heerlijk gevoel!
Groetjes
Heleen