Budget Week 14: 9 Tips voor Glutenvrij Bakken

Tips voor Glutenvrij Bakken

Als je om wat voor reden dan ook geen gluten wilt eten en daarom uitwijkt naar alternatieven als amandel-, kokos- of boekweitmeel, is het handig om er vrij snel achter te komen waar je rekening mee moet houden als je met deze producten werkt. Het zijn namelijk niet de goedkoopste alternatieven voor regulier meel. En het is vervelend als baksels mislukken en ze dan ook nog niet eetbaar zijn. Daarom heb ik voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet, waar ik de afgelopen vijf jaar van glutenvrij bakken achter ben gekomen en die voor mij erg goed werken.

9 Tips voor Glutenvrij Bakken

1. Meer rijsmiddelen
Gluten geven een baksel meer structuur waardoor een baksel mooi rijst. Glutenvrij meel als amandel- of kokosmeel mist dit component en de baksels zijn daarom vaak wat compacter. Dit is deels op te lossen door meer rijsmiddel toe te voegen dan je gewend zou zijn met regulier meel. Houd als stelregel ongeveer 25% meer aan. Dus als je een gewoon recept ziet wat vraagt om 1 tl bakpoeder, voeg dan 1,25 tl toe.

2. Klein maar fijn
Sinds glutenvrije baksels sneller verkruimelen, is het beter om kleinere baksels te maken. Gebruik kleine cakeblikken en springvormen en schenk ze niet helemaal vol. Ik gebruik een springvorm van 24 cm en een cakeblik van 21 cm bij 9 cm.

3. Maak een mengsel
Door verschillende soorten glutenvrije melen te mengen, voorkom je dat één smaak overheerst. Als je niet zo heel erg gek bent op de smaak van amandelmeel bijvoorbeeld, kun je wat rijstmeel of boekweitmeel toevoegen om dat iets op te heffen.

4. Luchtig
Door eiwitten op te kloppen en die door de rest van het beslag te mengen, krijg je een iets luchtiger eindresultaat. Dit is vooral erg plezierig bij cake en cupcakes.

5. Bakpapier
Gebruik altijd, altijd bakpapier in je vormen. Ook als je siliconen gebruikt. Vanwege het hoge kruimel-gehalte (zie punt 2) breekt je baksel ook makkelijker. Door bakpapier te gebruiken, voorkom je dat het beslag vastkoekt aan de vorm en zo je brood of cake uit zijn vorm trekt als je het uit de vorm wilt halen.

6. Blijf er af!
Ik laat mijn baksels altijd een half uur nagaren in de oven als hij uit staat. Ook laat ik het daarna nog een tijdje afkoelen. Zo wordt het baksel iets steviger en kan het uitwasemen. Dit komt het snijden en uit de vorm halen ten goede.

7. Melig
Andere glutenvrije meelsoorten zijn boekweitmeel, rijstmeel, sorghum en teff. Sommige lezers hebben havervlokken fijn gemalen en dat meel gebruikt met goede resultaten. Als je van jezelf weet dat je haver goed kan verdragen, kun je dit ook eens proberen. Iets wat je ook wel ziet, zijn baksels met witte of zwarte bonen als basis. Deze zijn inderdaad glutenvrij en geven een mooi, smeuïg eindresultaat, maar zelf zou ik dat niet gauw aanraden. Als je last hebt van gluten, betekent dat dat je verteringsstelsel niet optimaal is. Peulvruchten kunnen de al gevoelige darmwand dan nog verder beschadigen. Als je denkt dat dit niet op jou van toepassing is, kun je hier dus mee experimenteren. Maar als je spijsverteringsklachten hebt, zou ik het niet aanraden.

8. Weggooien zonde?
Het is heel frustrerend als een baksel niet mooi uit de verf komt. Maar is het dan echt mislukt? Als het niet verbrand of heel vies van smaak is, kun je het vaak nog heel goed eten. Wellicht niet als cake, maar wel met custard of fruit als toetje. Of draai je brood om in de vorm of leg het op een bakplaat en bak zo nog een tijdje langer. Of wat denk je van een kruimellaag op een ovenschotel. Zowel hartig als zoet, werkt dit erg goed.

9. Verwacht geen perfectie.
Het is heel erg hip om leuk versierde taarten, cupcakes en cake-pops te maken tegenwoordig. Maar dit is moeilijk te bereiken met glutenvrije baksels. Ik maak nooit gebruik van zogenaamde glutenvrije bakmixen waar behalve maismeel vaak nog veel andere zaken aan toegevoegd zijn om een esthetisch resultaat te geven. Bakken met amandelmeel betekent cellulitis-achtige bovenkanten van cake en cupcakes, bakken met boekweitmeel betekent een grijze kleur en bakken met kokosmeel vereist veel eieren en kan daarom inzakken. Is het daarom minder lekker? Echt niet!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Beste,

    Sinds kort sta ik met cupcakes op de markt en krijg ik de vraag om ook glutenvrije cupcakes aan te bieden. Nu las ik dat je dit in een aparte ruimte, waar geen bloem gebruikt wordt, moet maken. Betekent dit dat ik ook een aparte oven nodig heb? Kunt u me aub een antwoord geven? e-mail: info@cakesenco.be

  2. Anna251274 schreef:

    Daar ik geen amandelmeel of kokosmeel mag eten ivm fodmapdieet gebruik ik tapiocameel dat is ook erg neutraal net als rijstmeel. Meestal doe ik maïsmeel, tapiocameel en rijstmeel door elkaar in een cake of taart recept. Ik neem dan drie gelijke parten meel. En doe daar xanthaangom bij voor stevigheid.
    Wellicht heeft iemand er iets aan.

  3. Anonymous schreef:

    Het boek “Baby Cakes” van Erin McKenna heeft super recepten. Vooral in het geval van mijn zoon die ook geen eieren kan eten. Dat is echt een uitdaging met taarten die ook glutenrvij moeten zijn. Maar die van haar zijn zalig.

  4. Anonymous schreef:

    Ik verdraag geen gluten en ook met amandelmeel moet ik uitkijken. Het is weleens licht besmet met gluten. Voor de meeste mensen geen probleem, wel voor mij omdat ik nogal gevoelig ben. Ik bak graag met een deel amandelmeel door het rijstmeel. Rijstmeel uit Thailand geeft weinig kans op glutenbesmetting, maar is natuurlijk niet paleo.

    Om het kruimelige effect van glutenvrije baksels te verkleinen kun je wat kokosmelk toevoegen. Dat betekent extra vet en er zit vaak xanthaangom in kokosmelk en dat verstevigt het beslag.
    Verder zou je voor dit doel een beetje fiberhusk aan het beslag kunnen toevoegen. Fiberhusk wordt gemaakt van vlozaad. Dan wel oppassen dat er genoeg vocht in het beslag zit want fiberhusk neemt vocht op. Hier http://glutenvrijerecepten.come2me.nl/fiberhusk-bindmiddel/ kun je meer info vinden.

    Gewone haver uit de supermarkt is niet glutenvrij omdat in het in dezelfde fabriek wordt verwerkt en op het land al besmet raakt.
    Er bestaat speciale glutenvrije havermout. Ik heb het niet durven te gebruiken want het eiwit van havermout en van tarwe lijken veel op elkaar.
    Ipv havermout gebruik ik liever gierstvlokken van de Halm van de glutenvrije lijn.

    Bedankt voor al je glutenvrije recepten en de info. Die chocoladetaart is hier een groot succes!

    Groetjes, VeggieMo

  5. Anonymous schreef:

    Dankjewel. Ik heb het uitgeprind en bewaar het bij alle recepten.
    Groet, sabine

  6. Veerle schreef:

    Bij het zien van die middelste foto aan de rechterkant (dat platte gebakje met iets van rood fruit en crumble) kreeg ik spontaan water in mijn mond. In welke van je boekjes vind ik het recept hiervoor? Want ik kan het op de website helaas niet terugvinden!

    1. Hey Veerle,

      Daar zeg je zowat! Ik heb gezocht, maar kan het niet op de blog vinden, dus ik denk dat ik dat toendertijd (september vorig jaar) op Facebook heb gezet. Zal het recept eens opzoeken en binnenkort hier neerzetten!

      Groetjes
      Heleen

  7. Terwijl ik een plak heerlijk bananenbrood opeet, zit ik je artikel te lezen. Sommige dingen zijn heel herkenbaar… wist ik dat maar eerder.
    Een toevoeging is als je bakt met kokosmeel, dan absorbeert dat veel vocht. Even laten staan en je kunt de klontjes heel makkelijk los kloppen en eventueel nog wat vocht/ei toevoegen voor het beste resultaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »