Budget Week 2 – Koninginnedag en Snacks

Morgen is het feest! Ik hoop op een beetje mooi weer, zodat de optocht door het dorp extra feestelijk lijkt en de vlooienmarkt niet in het water valt. Verder krijgen we morgen vrienden op een gegeven moment, om dit historische feit samen mee te maken. Nu heb ik de afgelopen week goed mijn best gedaan met mijn budget, dus dat wil ik nu vanwege een feestje, niet verprutsen! Tijd dus voor wat budget snacks en een update.

De afgelopen week heb ik voornamelijk uit mijn voorraad gegeten. Ik had nog flink wat voorraad en dat mocht wel wat uitgedund worden. En dat is aardig gelukt! Het weekmenu van vorige week maandag heeft goed geholpen en ik ben aardig wat spullen kwijt. Eten uit de vriezer heb ik maar twee keer gedaan trouwens. Dat viel me wat tegen en ik vraag me af of dat iets is waar ik zelf in de nabije toekomst meer tijd en energie in wil steken. Ik vind het gemak van diepvriesgroenten en -fruit erg plezier, maar restjes gebruik ik eigenlijk te weinig als ik die invries. Dat is dus iets dat ik aan wil pakken om zo ruimte te maken in de vriezer voor dingen die ik wel gebruik.

Toch heb ik de afgelopen week wel boodschappen gedaan, hoewel maar erg klein. De melk, yoghurt, koffie en koffiemelk ging sneller dan ik dacht. Verder heb ik op de markt wat vers fruit en een witte kool gekocht. Totale schade: à €37,45. Deze week en volgende week hebben we vakantie van school, dus ik wil die tijd ook gebruiken om nog meer gebruik te gaan maken van mijn voorraad en slimmer om te gaan met de ruimte in de vriezer.

Mijn vraag dus aan jullie: Wat vriezen jullie in en waarvoor? Ik ben benieuwd!

Maar over op de orde van de dag. Morgen is het koninginnedag en met twee vegetarische vrienden te eten heb ik eigenlijk geen zin om uitgebreid in de keuken te gaan staan. Snacks en een soort lopend buffet idee is sowieso mijn idee van een geslaagd feest, dus waarom afwijken van een succesnummer? 😉

Snack ideeën voor een buffet feest:

Onze achterkamer staat helemaal vol met de inhoud van de zolder vanwege een aanstaande verbouwing, dus ik zal de keuken vandaag opruimen (ja mam, dat lees je goed!) en gezellig inrichten voor een feestje. Ik geloof er niet in om dingen in huis te halen die we zelf niet zouden eten als ze overblijven en aangezien onze gasten vegetarisch eten, denk ik dat ik hiermee genoeg (gezonde) variatie ten toon spreid.

Ik maak geen weekmenu voor de komende week. Het plan/ doel is om verder gebruik te maken van de voorraad die ik in huis heb, en aangezien de kinderen thuis zijn, heb ik geen zin om strak in te plannen wat we gaan eten. Lang leve de vrijheid!

Wat gaan jullie morgen doen? En wat zijn jullie plannen voor de rest van de vakantie?

Zit je zelf steeds te kijken wat je met een feestje of speciale gelegenheid kan serveren dat zowel lekker als gezond is? In mijn kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’ doe ik vele suggesties voor verschillende gebeurtenissen van de hand!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

15 reacties

  1. Fannie Coenen schreef:

    Ik heb afgelopen week alleen mijn voorraadkast aangesproken, en heb daarnaast mezelf 4 x uitgenodigd bij vrienden voor lunch of avondeten. Erg gezellig. Zojuist ben ik op de markt en in de biowinkel geweest voor fruit groente en amandelmelk, ik was ca 32 euro kwijt. De diepvries is nu leeg, op wat spullen na die mijn vriend er in heeft liggen voor als hij bij mij is het weekend. Ik heb gemerkt dat ingevroren restjes het niet goed doen bij mij, ik eet ze met behoorlijk veel tegenzin. Dus dat ga ik niet meer doen. Laatst opperde iemand om rijst en linzen in te vriezen in porties, omdat het goedkoper is tov elke keer die pan 45 minuten op het vuur te hebben staan. Denk dus dat ik daarmee ga beginnen deze week. En ik vraag me af, die aardappelschijfjes die in de supermarkt in de diepvries liggen, zou ik dat ook zelf kunnen doen? Had al gemerkt dat je aardappels gekookt niet in kunt vriezen, dat wordt pap als je ze weer ontdooit. Iemand tips?

  2. Nicky Lenting schreef:

    Ik vries niet veel in, alleen wat groenten en fruit, en brood want dat eet ik weinig.
    Ik hou er ook niet echt van om ingevroren dingen op te maken waardoor het meestal te lang blijft liggen.
    Als ik weinig tijd heb om te koken maak ik gewoon iets simpels wat snel klaar is maar wel heel gezond.
    En als ik bijvoorbeeld weet dat ik woensdag geen tijd heb om te koken maak ik dinsdag gewoon iets voor twee dagen.

  3. Ik maak graag frittata’s die ik invries als meeneem lunch. Rauwkost erbij en je hebt een heerlijke lunch. Vandaag weer een grote pan bolognesesaua gemaakt. De jongens eten dit graag met pasta en wij met courgettepasta. De bolognesesaus vries ik in portiezakken in. Ook soep hoort tot mijn invries eten. Omdat wij de hele week op ons werk lunchen, zijn dit soort invries-lunches erg handig.

  4. Anonymous schreef:

    Momenteel heb ik alleen het kleine vriezertje onder de inbouwkoelkast in gebruik. Daar zit vooral groente en vlees in en wat brood voor manlief en oudste zoon. Verder heb ik nog wat zwarte bessen van de oogst van vorig jaar.
    De grote vriezer heb ik een paar weken geleden uit gezet. Komende zomer willen we ons huis in de verkoop zetten en we zijn al flink aan het opruimen en opmaken. De vriezer wordt nu gebruikt als voorraadkist voor ander voedsel zoals noten, peulvruchten, glutenvrij meel.
    In ons volgende huis komt weer een nieuwe kist. De oude gaat tzt naar de stort want hij verbruikt sinds kort veel te veel stroom.

    Groetjes, VeggieMo

  5. Zaterdag helemaal budgeteten borrelhapjes gevonden. Alikruiken geraapt aan de Oosterschelde, deze keer maar 20 om te proberen en het was heerlijk met beetje mosselsaus. Volgende keer emmer mee!

  6. Ik heb deze week hopeloos gefaald in de budgetuitdaging. Wij hadden gisteren een feestje voor zoonliefs tweede verjaardag en daar ging toch iets meer geld naartoe dan verwacht, naar de drank dan toch. Vanavond en morgen heb ik schoonzus op bezoek, die is altijd op bezoek maar eet graag mijn koelkast leeg : Helaas heb ik maar een kleine vriezer en daar steek ik sowieso mijn vlees/vis in wegens te weinig plaats in de ijskast. Ook soepen en spaghettisaus kan je er altijd vinden. Meesttal zit het ding goed vol en uiteindelijk raakt alles wel op maar het kan een tijdje duren.

  7. Ik vries zo min mogelijk in. Wat peulvruchten,die ik in een grote pan gekookt heb. En een half zelfgebakken brood,omdat ik maar één sneetje per dag eet. Voor mij heeft vers voedsel meer levenskracht.

  8. Ik heb een beetje hetzelfde! Restjes vries ik wel in maar ik eet ze daarna eigenlijk nooit op (of met lichte tegenzin). Daarom ben ik maar opgehouden om restjes in te vriezen. Beter inschatten wat we wanneer eten en hoe het verder verwerkt kan worden, werkt voor mij beter dan de vriezer vullen en die een paar maanden later weer legen. Wel vries ik altijd mijn amandeelmeelontbijtkoeken in plakjes in en zelfgemaakt flatbread en wraps. Maaltijdonderdelen dus…

    1. Anka, mag ik jouw recept voor amandelmeelontbijtkoek? Ik heb al verschilende gemaakt ook naar voorb eelden van deze site natuurlijk maar ben nog niet helemaal tevreden, misschien heeft jouw recepot “teh missing link”.

    2. Mag je op de blog van de ene verwijzen naar de blog van een ander? 🙂 Ik heb hem van ‘gezond leven van Jacoline’ geplukt.

    3. Dank Anka, ik heb het gevonden en de site is ook erg leuk natuurlijk. Met lijnzaad had ik nog niet geprobeerd geloof ik. Ik doe er ook altijd wat gember (wel uit pot) bij en gemberpoeder buiten de koekkruiden.

  9. lottebees schreef:

    Ik vries vooral dingen als saus en soep in. En chili. Dat gaat in grote hoeveelheden in 1 keer. Opeten doen we het toch wel. Het is enorm handig nu, met mijn kleine meid die soms echt een hele slechte dag heeft en ik geen tijd krijg om te koken.
    In de zomer vries ik ook aardbeien in. Zo heeft dochterlief met 4 maanden (in februari) toch echte Hollandse aardbeien gegeten. Die vind ik zelf echt het lekkerste.
    Binnenkort gaan er ook muffins en bananenbrood in de vriezer. Pasgeleden voor het eerst gemaakt. Het bewijs va de goedkeuring was dat het na 2,5 dag helemaal op was (door 2 mensen). Niet helemaal goed was het gelukt, dus deze week een 2e poging.
    Ik wil ook graag een partij goed en biologisch vlees inkopen bij een lokale boer. Daar is de vriezer ook perfect voor. Zijn we voor bijna een half jaar weer klaar.

  10. Goedemorgen,
    Ook wij maken veel gebruik van de vriezer. Ik vries vaak sauzen zoals pastasaus, kip kerriesaus etc in. Een grote hoeveelheid maken is gemakkelijk. En na een lange werkdag staat het zo op tafel. Of als ik een keer inspratieloos ben, dan werp ik een blik in de vriezer en kan ik alvast weer twee dagen vullen op mijn weekplanning. Porties gekookte rijst, pasta of qinoa vries ik ook in. Ideaal voor een snelle lunch. Even wat broccoliroosjes stomen, samen met de rijst, scheutje tamari en geroosterde pitten. Heerlijk!
    Verder ligt er altijd wel een muffin, stukje appeltaart of bosbessenbrood in de vriezer. Bij een onverwachtsuitje hebben mijn zoon en ik dan ook altijd een lekker hapje dat we mogen eten.
    Als er van het avondeten een portie overblijft dan eet ik dit meestal de volgende dag als lunch. Komt dat niet uit, dan gaat het de vriezer in en eet ik het een andere keer.
    En oja, de zelfgemaakte wraps vries ik ook in. 1x even veel maken en vaak genieten!
    Ik ben heel benieuwd wat andere nog meer invriezen!

  11. Alles wat mogelijk is vries ik in en hou een lijst bij wat erin zit, zo kan ik combineren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »