Nou nee, dat is het niet.
Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt en waar je je geld aan uitgeeft. Ik krijg veel vragen van mensen met een krap budget hoe ze het zich kunnen veroorloven om gezond te eten. Ik heb hier al eens eerder aandacht aan besteed op mijn blog, maar het werd weer eens tijd voor een update.
Veel mensen die met bovengenoemde vraag bij me komen, willen weten hoe ze het aan kunnen pakken gezond te eten zonder financieel over de kop te gaan. Begrijpelijk, we leven niet in een tijd van dure auto’s en banen die voor het oprapen liggen. We moeten allemaal voorzichtig aan doen en dan is het verstandig om op de centen te letten. Helaas kan ik niet per persoon en per situatie gaan uitleggen wat ze zouden kunnen doen. Er zijn gewoon te veel factoren die per persoon en per situatie verschillend zijn. Daarom hieronder een aantal richtlijnen en ideeën als het gaat om gezond eten met een krap budget.
Schoon, schoner
In mijn ogen het belangrijkste idee is, dat je het zo duur en zo goedkoop kan maken als je zelf wil. Als je alles 100% biologisch wilt kopen, zul je gegarandeerd duurder uitkomen. Heel simpel. Hoewel er heel wat voor biologisch te zeggen is en ik het zeker aan zal raden, is een volledig biologisch eetpatroon alleen aan te raden als je een loonstrookje hebt die dat kan hebben. Biologische koffie, koffiemelk, waspoeders of conserven… ik zie het nut er niet van in. Dat is heel persoonlijk natuurlijk, maar het geldt ook voor voeding.
Biologische groenten en fruit zijn duurder, maar je hoeft niet alles biologisch te kopen. Kijk eens op Weet Wat je Eet om erachter te komen welke groenten en fruit en supermarkten het schoonst en het vuilst zijn. Zo kun je ook kiezen voor reguliere producten, zonder je al te veel zorgen te hoeven maken over de viezigheid die er op en er in zit.
Dure winkels
Net als winkelen bij de grote supermarkten. Heel handig, want ze hebben alles bij elkaar. Maar de prijzen die ze daar rekenen moeten de huur of hypotheek van het pand, de lonen van de werknemers, verzekeringen, belastingen, certificering en ga zo maar door, opbrengen. En dat geld moet bij de klanten vandaan komen.
Ik ben daarom ook al lang geleden afgestapt van het idee om alles bij één en dezelfde winkel te kopen. Budget supermarkten, markten en boeren leveren vaak prima producten, tegen een veel lagere prijs omdat er veel minder kosten zijn die betaald moeten worden. Het loont dus zeker om in je omgeving te informeren naar zulke plekken en tips uit te zoeken, want wie weet wat voor juweeltjes je vindt? Zo kwam ik via iemand op Facebook terecht bij een boerderij bij ons in de buurt die Schotse Hooglanders houdt en slacht. Ze rekenen à €9,- per kilo. Duur? Een biologisch biefstukje uit de winkel kost à €22,90 per kilo!
Wat kost het per gram?
Want wat denk je van de prijs per kilo? Heb je dat al wel eens vergeleken? Wat is de prijs per kilo van een zak chips? En wat is de prijs per kilo van een stuk vlees of wat groente? Dit kan heel verhelderend zijn en ook heel bepalend in waar je je geld aan uitgeeft. Het lijkt misschien wat vreemd, want een zak chips is niet bedoelt als voeding maar als snack. Maar evengoed geef je je geld uit aan iets dat per saldo stukken duurder is als iets wat meer voedingswaarde heeft en waar je dus ook fysiek meer aan hebt. Want laten we wel wezen, na die zak chips zit je niet lang vol!
Prioriteiten
Het is natuurlijk heel makkelijk om dit zo te stellen, maar nu hoor ik sommigen al zuchten: ‘Ja, allemaal leuk en aardig, maar ik heb een hok vol pubers die niet willen/ Een drukke baan met weinig tijd om dit allemaal uit te zoeken/ Ik heb echt heel weinig geld en doe al zo zuinig mogelijk.’
Op zo’n moment wil ik dan zeggen: Wees creatief en roei met de riemen die je hebt. Uiteindelijk komt het neer op prioriteiten stellen en kansen grijpen. Voor mij persoonlijk is de mogelijkheid om lekker en gezond Hooglandersvlees te kunnen kopen in het dorp verderop en de noodzaak van een voorraad kokosolie van zodanig belang, dat ik daar geld voor opzij zet en dat incalculeer in de boodschappen. Een flinke voorraad vlees en kokosolie gaat bij ons tot wel een half jaar mee. Kijk, per maand scheelt dat dan toch weer. En het geld dat ik bespaar, zet ik opzij voor de volgende grote aankoop.
Huis met pubers die ook wel wat lekkers willen? Laat de frituur voor wat het is en maak tapas! Anders is een zak naturel chips met een paar zelfgemaakte dips net zo lekker. (Tip van vriendin met twee tienerdochters, ik ga hem onthouden!)
Kun je geen goedkoop en gezond vlees krijgen en vind je kokosolie nog steeds te duur? Wat denk je van biologische eieren en grasboter? Boter kun je invriezen en eieren zijn gram voor gram altijd goedkoper dan vis of vlees en een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en macro-nutriënten.
Maak het je niet te moeilijk
En wat als zelfs dat te duur is voor je? Koop dan het beste wat je met jouw budget kan veroorloven. En als dat betekent dat je je boter en eieren bij de Aldi haalt, so be it. Het gaat er om dat je je boodschappengeld zoveel mogelijk toewijst aan producten die meer voor je gezondheid doen dan goedkoop wit brood, pindakaas met geharde vetten en schoolkoeken voor de kinderen.
Want ik blijf het zeggen: Gezonde voeding doet écht wat met je lichaam. Je zit er langer vol van, het smaakt lekkerder, je gaat er beter van in je vel zitten zodat veel dingen je makkelijker af gaan. En dan heb je die goedkope rommel heus niet meer nodig. En dat merk je dan ook in je portemonnee!
Laat van je horen! Welke drie dingen MOET je in huis hebben en zijn absoluut belangrijk voor je als onderdeel van een gezond eetpatroon. En hoe pak je het aan als die duur zijn? Ik ben heel benieuwd!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Fannie Coenen zegt
Wat hier altijd in huis is: groente, glutenvrij meel en/of havermout en amandel/rijstemelk.
Ik had glutenvrije crackers uitgeprobeerd, van Damhert. Nou, eens maar noooooit weer, wat een droge hap is dat, en erg weinig smaak. Dat doet me dan toch weer uitwijken naar de biowinkels, en in prijs scheelt het nog niet eens zoveel zag ik.
Van de week was een aanbieding bij Ekoplaza, voor amandelmelk las ik hier op het forum, dus heb er gelijk 4 pakken van gekocht. Dat scheelt een hoop! Het valt me sowieso op dat de bioproducten vaker bij grote ketens zoals Ekoplaza in de aanbieding zijn. Terwijl dat bij éénmanszaakjes niet zo is. Deze week heb ik er een enorme boodschappentas vol gehaald, voor 35 euri, dat krijg ik niet voor mekaar bij het biologische éénmanszaakje..
Spaarmoeder! zegt
Vroeger keek ik bedenkelijk naar de dirty dozen en de clean fifteen. Totdat we op het platteland gingen wonen en ik met eigen ogen zag dat die fijne Hollandse appels echt vaak besproeid worden.
En brood at ik tot een half jaar geleden ook nog van Lidl. Maar na een paar ritjes lang graanvelden die zo besproeid werden dat ik het er in de auto zelfs benauwd van kreeg ben ik daar ook op teruggekomen.
Het “nadeel” van zuiver eten vind ik dat je echt merkt als je gezondigd hebt. Je weet namelijk hoe goed je je kùnt voelen en merkt hoe je je minder prettig voelt als je hier vanaf wijkt.
Anonymous zegt
Leuk om hier eens over na te denken. Er is veel wat wel altijd in huis is, zoals kruidenthee, maar waar kun je nu echt niet zonder, is en andere vraag.
– glutenvrij spul: vlokken voor mueslikoek en rijst/havermeel voor ontbijt pannenkoekjes (gemengd met amandel/kokosmeel en mungbonen meel)
– groenten om makkelijk een roerbakprutje van te maken. Aangezien ik tussen de middag warm eet, maar geen uren in de keuken wil staan. Chinese kool, paksoy, tauge, ui, peultjes/sugarsnaps zijn favoriet. Met rijstnoedels die je alleen even in heet water weekt en daarna toevoegt staat er in iets meer dan 10 min een heerlijke lunch op tafel. Moet wel toegeven dat ik hiervoor van mijn onbewerkt eten geloof afgestapt ben en een beetje sweet basil thaise saus (bestaande uit thaise basilicum, soyaolie en pepers) en oestersaus toevoeg. Mijn overweging is, wat is gezonder: veel groente eten met een beetje smokkelen, of minder vaak groente eten. Dit is dan ook zowat het enige dat bij ons uit een potje komt.
– zelfgemaakte bouillon van kip. Voor de lekkerste risotto, en lunchsoepjes. Heb gelukkig een bioslager ontdekt die karkassen verkoopt, want van de bio-kippenpoten werd het erg duur. En ik ga veel harder door de bouillon heen, dan het vlees dat van de poten afkomt, waardoor er grote voorraden gekookt kipvlees zich in de vriezer ophoopten. Van hele poten wordt het trouwens wel veel voller van smaak…..
– Olijven, voor de hartige trek aan het eind vd middag. Natuurlijk kan ik zonder, maar ik zorg toch wel dat ze er altijd zijn.
Renee
Jeannet zegt
Ik maak regelmatig zelf chips. Aardappels schillen, met kaasschaaf of keukenmachine in dunne plakjes snijden. Knapperig frituren in de kokosolie, beetje zout erover en eten maar! Je kunt ze zo zout maken als je wilt. Eventueel lekker kruiden met knoflook, kerrie, paprikapoeder, uipoeder…
Wat hier altijd in huis is? Koffie, eieren, groente/fruit. Eigenlijk nog veel meer, maar deze kwamen als eerste in me op.
Anonymous zegt
Leuk boek om te lezen is van Julia Kang: 100% gifvrij. Zij gaat heel ver in het doorvoeren van biologisch. Ook in cosmetica wasmiddelen etc. Inmiddels heeft ze een 2e boek geschreven. Past goed bij deze blog: Ook zij moe(s)t met weinig geld rond komen en wil biologisch leven. Tip: lenen bij de bieb is goedkoper.
groet, Heidi
Iris zegt
Wat leuk, ik had een dergelijk blog artikel in de planning staan, ik zal ‘m delen!
Wat ik in huis móet hebben? eieren, absoluut nr.1, dan kokosolie of een ander vet als ghee (zelfgemaakt) of reuzel oid. en op de derde plaats bouillon of de spullen (botten) om dat te maken en stiekem toch een 4e plaats: uien en knoflook.
Overigens hebben wij weinig te besteden (3 kinderen van 13,10 en 6, man werkt, maar gemiddeld 20u/week, ik werk niet), maar maken gewoon andere keuzes en kopen juist wel praktisch alles biologisch. Ik maak bijna alles zelf, dat scheelt. We hebben geen hypotheek, maar een eigenlijk te klein huurhuisje we gaan maar 1x in de paar jaar op vakantie (met de tent), ik koop zelden of nooit nieuwe kleren, ook voor de kinderen niet en uitjes zitten er ook niet meer in, o ja en ik heb 2 volkstuinen:-)
Anonymous zegt
3 dingen vind ik een beetje weinig, ik heb meer favorieten. Dus mijn top 10: 1 groenten/fruit 2 eieren 3 roomboter 4 amandelmeel 5. koffie 6. thee 7. kokosmeel 8. olijfolie 9. kokosolie 10. noten Het is voor mij niet mogelijk om alles biologisch te kopen, de slager op de markt geeft aan dat 90% van zijn vlees biologisch is (dat vertrouw ik dus maar) Groenten en fruit probeer ik zo vaak mogelijk bio te kopen, gelukkig zijn er weer aardbeien bij onze plaatselijke kweker zooooooo lekker en zoooooo bio! Verder is er niet veel aan snaai in huis, alleen 72% chocola, fruit/komkommer/paprika, geitenkaas, olijven en per week 2 zakken chips van de boeren uit de Hoeksewaard puur natuur 😉 Het is inderdaad kiezen naar budget, de ene keer een beetje meer dan de andere en verder aanbiedingen in de gaten houden zoals De Tuinen en de tip van Vitamientjenodig.nl vond ik geweldig. Wij hebben de luxe van 1,5 baan met zijn tweeen en maken de keuzes in uitgave die daarbij past. Gr. Adrielle
gaiaglutenvrij zegt
De dingen die ik altijd in huis heb zijn amandelmelk, bananen en knoflook. Amandelmelk ik wel prijzig, maar ik gebruik het voor veel dingen zoals in de koffie, in smoothies, etc. Tip: deze week is Provamel Amandelmelk in de aanbieding bij EkoPlaza (van 3 euro per pak nu voor de helft. Daar gaan wij flink op inslaan zodat we weer een tijd vooruit kunnen). Bananen vind ik ideaal om te snacken, om mee te nemen, als ontbijt of in smoothies. Mooie energieboost die ik om die reden altijd in huis heb. Verder gaat bij ons in het avondeten bijna altijd wel knoflook. Die koop ik niet per drie knollen bij de supermarkt, maar per tien of vijftien bij de Toko. Spotgoedkoop, en als je er zo snel doorheen gaat als wij heb je het op voor het heeft kunnen bederven.
Mieke. zegt
Amandelmelk is heel gemakkelijk zelf te maken.
Voor 1 hele liter heb je 200 gram amandelen nodig. (Nog makkelijker is amandelmeel).
Dus evt amandelen fijn malen, in een blender doen met het water en flink mixen.
Daarna zeven in een kaasdoek of een nieuwe pantykniekous. lol
Dit is 3 dagen houdbaar maak ik maak kleine beetjes en dan is het altijd vers.
Anonymous zegt
Wat doe je dan met de amandelen/pulp die overblijft, Mieke?
Ik vind amandelen of amandelmeel een beetje te duur om zo maar weg te gooien.
Olga
Chantal zegt
Ik heb nog geen amandelmelk gemaakt, maar wel kokosmelk (biologische kokosrasp en heet water. Procedé is verder het zelfde als met de amandelmelk zie ik). Kokosmelk vries ik in, ik denk dat je dus ook een grote batch amandelmelk moet kunnen maken en invriezen.
Wellicht dat de pulp geschikt is om lekkere energierepen of andere baksels mee te maken. Immers, het is (denk ik)slechts nat amandelmeel (met waarschijnlijk wel wat minder voedingswaarde), maar je kunt het uitproberen toch?
Succes en misschien horen we nog van je hoe het is gegaan??
Groetjes, Chantal
Anna zegt
Als je hele amandelen gebruikt om de melk te maken kan je het overgebleven pulp drogen in bijv de oven en gebruiken als amandelmeel. Of gebruiken in smoothies, energierepen, curries etc
Anonymous zegt
p.s. en we hebben echt een minituin van 5 bij 6 meter, maar het kan!
Anonymous zegt
Groente/fruit, speltmeel/oerzoet en roomboter/kokosolie heb ik altijd in huis. Kinderen zijn dol op fruit, maar minder op groente, dus geef ze vaak ’s morgens een shake van sinaasappel-banaan-kiwi en evt. nog bessen/frambozen uit de vriezer. Bespaartip: we hebben goedkoop groentezaad gekocht bij de Lidl en gaan nu zelf onze sla, tomaten, courgettes en wortels kweken. Er staat een kweekbakje in het raam en de kinderen vinden het prachtig hoe ze de plantjes zien groeien! Ook hebben we een frambozenstruik, rode bes, zwarte bes en aardbeienplantjes. Koop maar eens een bakje frambozen in de winkel en het is zo leuk alles te zien groeien!
Anonymous zegt
Hallo,
Ik moet rondkomen van € 200 boodschappen geld per maand voor voeding, 1 puber en 1 volwassene. Ik probeer te kijken naar de herkomst en dan pak ik NL producten.
Altijd kijk ik naar aanbiedingen.
Dan ga ik daar naar toe. Met een boodschappenlijst dus. Ik maak geen menu voor de week maar laat me leiden door aanbiedingen, afprijzingen en mijn diepvries.
Kim zegt
Mijn koelkast is altijd gevuld met groenten, eieren en water. Daarnaast nog melk voor de peuter en voor het lief charcuterie omdat hij de boterhammen echt niet kan laten. Eten gaat bij mij voor op alles, daar maak ik budget voor. Dan laat ik dat kledingstuk of die pot crème nog wel een maandje liggen.
dee zegt
Kijk, zo leer ik toch weer iets bij. Informatief blogje! Zelfs in de drukke randstad zijn er relatief dichtbij boeren te vinden die.vlees verkopen.