Candida Albicans. Dat was de naam van mijn gezondheidsklacht die mij tien jaar geleden op het pad van gezond eten zonder suiker, onnodige toevoegingen als MSG en uiteindelijk helemaal zonder gluten zette. Candida was de grote boosdoener voor veel van mijn klachten en tot dat moment dacht ik dat ik gek werd.
De afgelopen paar maanden kwam ik steeds weer wat nieuwe informatie over candida albicans en de gezondheidsimplicaties tegen en ik kreeg wat vragen van kennissen en bij jullie vandaan. Tijd dus om er een artikel aan te wijden!
Wat is Candida Albicans?
Candida albicans is een gist die bij veel personen van nature op de slijmvliezen van de mond en de geslachtsorganen en in de darmen voorkomt. Naast C. albicans kunnen ook andere Candida- soorten infecties veroorzaken, zoals C. glabrata, C. krusei, C. parapsilosis en C. tropicalis.
C. albicans komt echter het meest voor.
Candida komt bij een groot deel van de mensen voor op de huid, in het maagdarmkanaal en op de genitale slijmvliezen, en wordt daarmee gezien als een normaal onderdeel van de flora. Candida is niet een statische schimmel. Het verandert, bestaat uit verschillende stammen en die samenstelling verandert gedurende het leven van een gezonde persoon.
Wanneer wordt Candida problematisch?
C. albicans kan een aantal verschillende infecties veroorzaken. Bij verder gezonde personen beperken deze zich tot oppervlakkige infecties zoals huidinfecties (eczeem), vaginale infecties of infecties van het mondslijmvlies (spruw).
Wanneer er sprake is van een sterk verzwakt immuunsysteem kan Candida echter ook ernstige, uitgebreide infecties veroorzaken. Dit geldt vooral voor mensen met HIV, leukemie of personen die medicijnen gebruiken om het immuunsysteem te onderdrukken, zoals bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie. Ook bij toepassing van chemotherapie waarbij de productie van witte bloedcellen wordt aangetast kunnen dergelijke ernstige infecties optreden. Tenslotte kan na gebruik van antibiotica een dusdanige verstoring van de eigen darmflora optreden dat Candida zich sterk kan vermenigvuldigen en problemen kan veroorzaken.
Candida in het bloed = Candida-Syndroom?
Wat je vaak hoort is dat wanneer candida de overhand krijgt, het in het bloed terecht komt en dat dit de oorzaak is van allerlei nare gezondheidsklachten. Candida kan wel degelijk in het bloed terechtkomen, de medische term daarvoor is Candidaemie. Dit is iets wat zichtbaar wordt bij mensen met HIV of andere zeer ernstige ziektebeelden waarbij de weerstand 0,0 is. Op de intensive care van ziekenhuizen is dit echt een probleem. De overlevingskans van deze mensen wanneer ze candidaemie krijgen, is niet heel hoog.
Een dergelijke aandoening is dus niet te rijmen met het ‘candida-syndroom’.
Maar! Het candida-syndroom is wel degelijk reden om de huisarts of een natuurgeneeskundige in de arm te nemen. Candida Albicans is door zijn specifieke eigenschappen absoluut in staat om de gezondheid zeer negatief te beïnvloeden. Hieronder lezen jullie daar meer over.
Heb je Candida?
Vanaf nu bedoel ik met ‘candida’ dus het candida-syndroom. Dit is dus een bepaald ziektebeeld waar ik zelf tien jaar geleden ook enorm veel klachten van had en waardoor ik op een bepaald moment zelfs dacht dat ik gek werd. Mijn persoonlijke noot voordat ik verder ga is dus: als je vermoedt dat je candida hebt, laat je niet van het kluitje in het riet sturen, maar zoek iemand die er verstand van heeft en je kan begeleiden. Er is namelijk zeker wel wat aan te doen. Er niets aan doen en wachten tot het overgaat, werkt helaas niet, maar je dagelijkse leven wordt er wel negatief door beïnvloed. Aanpakken dus! En laat je niks wijsmaken dat het tussen de oren zit of dat je het met antibiotica wel op kan lossen. Dat laatste zal het waarschijnlijk alleen maar erger maken!
Mogelijke uitwerkingen van Candida
Vermoed je dat je candida hebt? Hieronder zie je een lijst met zeer mogelijke symptomen van overmatige candida groei:
- Aanhoudende ontlastingsproblemen als constipatie, diarree of overmatige winden laten.
- Mentale mist die maar niet van wijken weet.
- Vreselijke vermoeidheid die met een goede nachtrust niet op te lossen is.
- Intense behoefte aan suikerrijke voeding.
- Chronisch ontstoken sinussen.
- Overmatige slijmproductie.
- Steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties.
- Aanhoudende allergieën of ‘spontane’ ontwikkeling van nieuwe allergieën.
- Depressieve gevoelens en gedachten en angststoornissen.
- Witte laag op de tong.
In een perfecte wereld is onze darmflora gezond en sterk genoeg om de overmatige aanwas van candida tegen te gaan. Helaas is dit gewoonweg niet altijd het geval. Naast het voedingspatroon, zijn er namelijk ook nog factoren van buitenaf die de boel kunnen verstoren.
Invloeden van ‘buitenaf’
- Verstoring van de darmflora. Dit kan gebeuren door aanhoudende diarree, bij chronische darmwandontstekingen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, voedselallergieën, coeliakie etc.) en na gebruik van antibiotica.
- Ontstekingen in de darmwand. Zoals hierboven al genoemd, kunnen de ziekte van Crohn of coeliakie bijvoorbeeld, maar ook een lekkende darmwand allemaal negatief bijdragen. Of het één de ander veroorzaakt, daar is nog geen duidelijkheid over.
- Stress. Ja, daar is hij weer. Maar het blijkt dus dat stress de doorlaatbaarheid van de darmwand verhoogt en de darmflora negatief beïnvloedt. Candida krijgt in die omstandigheden meer de kans dus om te woekeren en klachten te geven.
- Gebruik van geneesmiddelen. Bepaalde geneesmiddelen brengen grote schade aan het darmepitheel aan. Chemotherapie is een grote boosdoener. Maar ook langdurig gebruik van NSAID’s (non-steroid anti-inflammatory drugs) beschadigt het darmepitheel waardoor de doorlaatbaarheid te groot wordt.
- Vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is o.a. nodig voor celdeling, ook die in de darmwand. Cellen in de darmwand delen zich in een razend tempo en bij een tekort aan B12 kan dit dus verstoord raken.
Wat kun je er aan doen?
Dát je er wat aan moet doen, wil ik nogmaals benadrukken. Gelukkig is er zeker wat aan te doen en omvat het grotendeels een aanpassen van het dieet en toevoegen van supplementen.
Allereerst is het dus zaak dat alle suiker vermeden wordt. Ook honing en dadels en dergelijke. Vervolgens moet de vezelconsumptie omhoog gaan. Lekker veel groenten eten! Gist moet ook vermeden worden en alcohol en koffie kun je ook beter een tijd laten staan. Daarnaast moet een goeie huisarts of therapeut je vragen naar mogelijk bestaande voedselallergieën of -intoleranties, hoe klein ook. Granen (uiteraard), lactose, noten en citrusvruchten kunnen namelijk de klachten in stand doen houden, zeker als blijkt dat je er altijd al overgevoelig voor bent geweest.
Nee, dit dieet is niet simpel. Maar als het goed gedaan wordt, is het ook niet voor eeuwig. Je doel is namelijk niet om de candida uit te roeien, maar om je darmen gezond en sterk te maken en een gezonde darmflora te promoten. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heeft iedereen dus wel van die schimmel in zich en gezonde mensen hebben er geen last van, omdat hun darmflora gezond is. Laat je dus niet opdraaien dat een candida-dieet voor altijd is!
Supplementen
Om dit proces te ondersteunen zijn supplementen zeker aan te raden. Alleen met dieet is het een traag en langdradig proces en als je een keer valt voor een stukje taart of je lekker te buiten gaat op een barbecue, is al je harde werken bijna voor niets geweest. Supplementen die darmherstel bevorderen en de aanmaak van gezonde darmflora ondersteunen, zorgen er dus voor dat het herstel sneller en efficiënter verloopt. Een keer dat taartje of die hamburger is dan niet direct een heel groot probleem (hoewel niet aan te raden als je echt veel klachten hebt, maar jullie snappen me wel).
Atrantil:
Atrantil is een gepatenteerde en innovatieve formulering die ontwikkeld is door Dr. Kenneth Brown, een Amerikaanse gastro-enteroloog. De unieke samenstelling die specifiek in de dunne darm werkt zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darmen (SIBO). Atrantil werkt al binnen een paar uur en na 7-10 dagen is er vaak al een groot verschil op te merken.
Atrantil geen probioticum maar een combinatie van 3 plantaardige ingrediënten. De extracten van M. balsamea, Quebracho en Conker Tree sluiten naadloos op elkaar aan om de methaanproducerende bacteriën aan te pakken. De ingrediënten in Atrantil kunnen de bloedbaan niet bereiken en werken alleen maar in de dunne darm.
Gefermenteerde Kefir Probiotica:
Iedere capsule bevat 250mg ambachtelijk gefermenteerde (gecultiveerde) kefir poeder. Het levert een gemiddelde van 43 miljard gunstige bacterie- en gistkiemen uit meer dan 40 verschillende stammen. Dit probiotica product omvat de kracht en essentie van traditionele kefir met de complexe mix van gunstige organismen en voedingsstoffen.
Lauricidine:
Monolaurine (Lauricidine) is een natuurlijk vetzuur dat wordt gewonnen uit kokosolie en heeft bijzondere eigenschappen. Monolaurine, de glycerolester van laurinezuur, verstoort namelijk de buitenste coating (biofilm) van ongewenste bacteriën, virussen en schimmels! Deze stof komt van nature voor in borstmelk en verschillende voedingsproducten zoals kokosolie en bitter melon vrucht.
Conclusie
Wanneer je vermoedt dat je een overmatige candida groei hebt waar je flink last van hebt, blijf er dan niet mee rond lopen, maar zoek ondersteuning bij huisarts of natuurgeneeskundige. Een combinatie van dieet en supplementen is veelal genoeg om het weer onder controle te krijgen. Je doel moet zijn om de darmwand te genezen, aanmaak van gezonde darmflora te promoten en je weerstand te vergroten. Alles wat je doet moet daarop gericht zijn. Het is daarom ook niet een eeuwig proces, je kan er zeker van opknappen. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van factoren als hoe lang je al klachten hebt, welke andere gezondheidsklachten je hebt, hoezeer je invloed hebt op factoren van buitenaf en hoe streng je je aan het dieet kunt houden.
Laat een reactie achter