Castagnaccio – Gezonde cake met kastanjemeel

Castagnaccio is een traditionele Italiaanse cake op basis van kastanjemeel, deze gezondde cake is gevuld met gedroogd fruit en pijnboompitten. Het is een eenvoudig, maar smaakvol gerecht dat perfect past bij de feestdagen of een koude winterse dag. Serveer het met een glaasje Vin Santo of een sterke espresso en je hebt een heerlijke traktatie die je direct naar Toscane transporteert.

Maar waarom zou je juist deze cake proberen? Omdat het niet alleen een klassieker is, maar ook een verrassend lichte en voedzame optie vergeleken met andere feestelijke baksels. Geen zware botercrème of bergen suiker, maar een subtiel zoete cake met een diepe, nootachtige smaak.

Wat maakt Castagnaccio zo bijzonder?

Zoals je misschien weet, wordt kastanjemeel al eeuwenlang gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is van nature zoet en heeft een zachte, iets rokerige smaak. Dit meel is glutenvrij, rijk aan vezels en bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B en ijzer. Dat maakt het een interessant alternatief voor tarwebloem, vooral voor wie op zoek is naar iets anders dan de standaard kerstcake of fruitcake.

Ik had al een tijdje een pot kastanjemeel op de plank staan, maar wist nooit precies wat ik ermee wilde doen. Een Engelse Christmas cake? Te machtig. Een klassieke cake? Te standaard. Tot ik dit recept tegenkwam en dacht: dit is het! Een lichtere, subtiele cake die niet té zoet of zwaar is, maar precies goed.

Waar koop je kastanjemeel?

Kastanjemeel is tegenwoordig een stuk makkelijker te vinden dan een paar jaar geleden. Je kunt het krijgen bij biologische winkels, online en zelfs bij grotere supermarkten zoals Jumbo of Holland & Barrett. Voor dit recept heb je slechts 175 gram nodig, dus het is een mooie manier om kennis te maken met dit bijzondere ingrediënt zonder direct een grote voorraad aan te leggen.

De perfecte balans tussen licht en voedzaam

Deze cake bevat geen boter, maar wordt gemaakt met olijfolie en melk. Hierdoor is de textuur zachter en minder vet dan veel andere cakes. Wel zo prettig als je een dessert wilt dat niet direct als een baksteen op je maag ligt.

Een tip: gebruik een milde olijfolie. Extra vergine olijfolie met een sterke, peperige smaak kan overheersen, en dat is zonde. Kies voor een subtiele variant, zodat de zachte kastanjesmaak echt tot zijn recht komt.

Wil je eens iets anders op tafel zetten tijdens de feestdagen? Of zoek je een eenvoudig, maar elegant dessert met een authentiek Italiaans karakter? Dan is deze Castagnaccio absoluut het proberen waard!

Castagnaccio Pugliese

Castagnaccio – Gezonde cake met kastanjemeel

Een heerlijke, feestelijke cake op basis van Kastanjemeel volgens Italiaans recept!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 28 minuten
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Italiaans
Porties 8 porties

Equipment

  • Ronde bakvorm van 24 cm doorsnee

Ingrediënten
  

  • 175 gram kastanjemeel
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 2 el cacaopoeder
  • snufje zout
  • 120 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 el honing
  • 200 ml melk
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram gedroogde cranberry's
  • 25 ml rode wijn of heet water
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚ (elektrische oven) en vet een ronde bakvorm in met wat olijfolie. Zet apart.
  • Doe de cranberry's in een kommetje met de rode wijn of het hete water en laat even wellen.
  • Zeef het meel met het zout, bakpoeder en cacaopoeder boven een ruime kom.
  • Kluts in een maatbeker de olijfolie, eieren, melk en honing goed door elkaar.
  • Schenk dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door om klontjes te verwijderen.
  • Giet de cranberry's af en doe die met de rozijnen en pijnboompitten in het beslag en roer goed door.
  • Schenk het redelijk dunne beslag in de bakvorm en zet hem in de oven.
  • Bak de cake in 35 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
  • Laat afkoelen en serveer met een glaasje whisky, Vin Santo of een espresso!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »