Ik ben al geruime tijd overtuigd van de voedingswaarde en het gemak van amandelmeel, helemaal als vervanger van het gewone meel. Nu heb ik voor de kinderen een zak versgemalen speltmeel in de kast staan, maar als het even kan maak ik liever gebruik van amandelmeel. Zo ook vandaag! Vanmorgen kwam Vriendin langs voor goeie gesprekken en koffie en ik wilde er wat lekkers bij offreren. Ik heb een eenvoudig koekjesrecept genomen en daar amandelmeel in de plaats genomen. Ze waren heerlijk! Knapperig, zoet en met een kopje koffie er bij, zit het lekker.
Ze waren heel eenvoudig te maken:
- 100 gram amandelmeel
- 25 gram boter
- 1 el vanille extract
- 50 gram zoet of 25 druppels stevia (dat gebruikte ik)
- 25 gram cranberries
- 2 el cacao poeder
Meng de boter met de vanille en het zoet totdat het zacht en romig is. Voeg de amandelmeel, de cranberries en de cacao poeder toe en maak er een mooie bal van.
Maak hiervan kleine balletjes, ter grote van een flinke knikker. Leg ze op een ingevette bakplaat en druk ze plat. Ik heb ze op 180 graden in een kwartier gaargebakken.
Dit zijn natuurlijk zeer voedzame koekjes, hoewel ze smaken naar gewone thuisgebakken koekjes! De kinderen eten er nu ook lekker van, niks mis mee! Als ik ze iets groter zou maken, zijn dit ook goeie koeken als ontbijt of om mee te geven naar school. Door wat fruit toe te voegen, blijven de koekjes smakelijk en heb je minder zoet nodig. Wat denk je van rozijnen en kaneel? Of cacaopoeder en stukjes chocola voor een ultiem chocokoekje? Ik denk dat je ook wel dadels fijn kan hakken en toe kan voegen om zo helemaal geen extra zoet nodig te hebben. Laat je fantasie er maar op los!
Update: Er waren meerderen die aangaven dat deze koekjes bij hun mislukten. Ik heb ze daarom nog een keer gemaakt en heb het recept aangepast. De hoeveelheid boter in het recept heb ik teruggeschroefd naar 25 gram. Hopelijk werkt het recept nu wel!
Wie heeft nog andere suggesties? En wat doen jullie als je geen brood wilt geven?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Lineke zegt
Ik heb deze net gemaakt. Als zoetmiddel heb ik palmsuiker gebruikt waardoor ik wel iets meer boter heb gebruikt dan in bovenstaand recept (30-35 gram). Daarnaast heb ik de cranberries weggelaten waardoor je gewone chocolade zandkoekjes krijgt (zoals ik die voorheen met tarwebloem vaker maakte met de kinderen). Het deeg was erg kruimelig, maar na het laten afkoelen zijn de koekjes echt heerlijk geworden! Ik proef bijna geen verschil met normale zandkoekjes. Ben benieuwd wat de kinderen ervan vinden.
Het lijkt me wel lastig om hiervan met de kinderen figuurtjes te maken, dus ik ga ook nog eens je andere amandelmeel koekjes recept proberen, wellicht is dat deeg minder kruimelig.
Karlien Tarry-Kruger zegt
Deze koekjes staan nu bij mij in de oven… Ik ben benieuwd! Heb al zoveel lekkere dingen gemaakt van deze site, dat ik mezelf gisteren heb getrakteerd op alletwee je kookboeken. Kan niet wachten om verder te kokkerellen. En ik ben echt geen keukenprinses, maar dit is gewoon leuk! Jeej.
Karlien Tarry-Kruger zegt
Vet lekker!! Supergoed gelukt! Cranberries had ik niet, dus rozijntjes gebruikt. ..jammie!
Vera zegt
Deze is bij mij ook niet gelukt, het werd 1 zachte boterbrei in de oven, helaas… ook goed laten afkoelen, dus wat er is misgegaan weet ik niet… ik zal nog eens de gewone amandelkoekjes proberen, dat zijn andere hoeveelheden.
Kim zegt
Oeh.. eindelijk iets om mijn rauwe cacaopoeder in te gebruiken! Ik moest en zou het hebben, maar nu staat het maar in de kast 🙂
Ze zien er trouwens heerlijk uit zeg!
Anne zegt
Wat een heerlijke koekjes! Ik ben zo blij met al jouw lekkere en gezonde recepten. Dankjewel!
Silent Lucidity zegt
Heb ik gedaan 🙂 Toen ik merkte dat het niks was geworden heb ik de oven dichtgedaan en nog een tijd laten staan, daarna op de bakplaat buiten de oven af laten koelen, zonder succes helaas 🙁 Ik denk dat ik er nu maar wat lijnzaad door ga gooien en het dan over mijn fruit met yoghurt doe als alternatieve muesli ofzo 🙂
Heleen Quantrill zegt
Er hoeft geen ei bij omdat het dan te nat wordt. Ik laat dingen van amandelmeel wel altijd even goed afkoelen voordat ik ze aanpak. Misschien kun je proberen om na het bakken de oven uit te zetten en ze dan nog een kwartiertje na te laten garen. Daarna goed afkoelen. Kijken of dat helpt.
Succes en laat even weten hoe het ging als je het nog een keer wil proberen.
Groetjes
Heleen
Silent Lucidity zegt
Jammer deze zijn bij mij niet gelukt. Ze worden niet hard en zijn helemaal uitgezakt. En ik weet 100% zeker dat ik de goede hoeveelheden had. Moest er een eitje bij ofzo?