Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en geloof me, ze waren heerlijk!
Waarom Amandelmeel?
Amandelmeel is een geweldig alternatief voor traditioneel meel. Het bevat gezonde vetten, eiwitten en een hoop vitamines. Dit maakt het perfect voor een voedzame snack of als vervanger in allerlei bakrecepten. Zelfs mijn kinderen genieten van deze koekjes, zonder te weten dat ze iets gezonds eten!
Chocolade amandel koekjes recept
Dit recept is simpel en snel te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig:
- 100 gram amandelmeel
- 25 gram boter
- 1 el vanille extract
- 50 gram zoet (of 25 druppels stevia, zoals ik gebruikte)
- 25 gram gedroogde cranberries
- 2 el cacaopoeder
hoe maak je chocolade amandel koekjes?
Meng de boter met de vanille en het zoet tot het zacht en romig is.
Voeg het amandelmeel, de cranberries en cacaopoeder toe. Meng goed door totdat je een mooie bal hebt.
Maak kleine balletjes ter grootte van een flinke knikker. Leg ze op een ingevette bakplaat en druk ze plat.
Bak ze 10-15 minuten op 180 graden totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Tips & Variaties
Er zijn talloze manieren om deze amandelmeel koekjes een persoonlijke twist te geven. De basis is al heerlijk, maar je kunt eindeloos variëren! Voeg wat gedroogd fruit toe, zoals rozijnen, cranberries of gojibessen, voor een extra gezonde en zoete smaak. Of combineer verschillende soorten fruit voor een verrassende smaakexplosie. Voor chocoladefans is het een must om stukjes pure chocolade of cacaonibs toe te voegen. De bitterheid van de chocolade en de zoetheid van het amandelmeel zijn perfect in balans. Wil je je koekjes nog voedzamer maken? Probeer dan gemalen lijnzaad, chiazaad of hennepzaad toe te voegen voor een extra boost van gezonde vetten. Ook kokosolie in plaats van boter geeft een tropische smaak en voegt gezonde vetten toe. Kruiden zoals kaneel, gember of kardemom geven de koekjes een warme, geurige smaak, perfect voor de herfst en winter. Wie van een beetje pit houdt, kan een vleugje cayennepeper of chili toevoegen voor een verrassende kick. Als je op zoek bent naar een koolhydraatarme optie, vervang de cranberries dan door een handjevol noten, zoals amandelen of walnoten. Dit geeft de koekjes een lekkere crunch en verlaagt de koolhydraten. Voor een extra smaakdimensie kun je een snufje zeezout toevoegen. Dit versterkt de zoetheid en brengt de smaken in balans. En als je van avontuur houdt, probeer dan eens een theelepel espresso poeder voor een subtiele koffiesmaak. Met deze variaties kun je keer op keer nieuwe koekjes creëren die bij jouw smaak passen!
Let op!
Er waren wat berichten van mensen die ze niet goed konden maken. Daarom heb ik het recept iets aangepast door de boter te verminderen naar 25 gram. Hopelijk werkt het nu voor iedereen!
Wat zijn jouw favoriete variaties? En heb je nog tips voor als je geen brood wilt geven aan de kinderen? Laat het me weten!
11 reacties
Blue Techker Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.
Ik heb deze net gemaakt. Als zoetmiddel heb ik palmsuiker gebruikt waardoor ik wel iets meer boter heb gebruikt dan in bovenstaand recept (30-35 gram). Daarnaast heb ik de cranberries weggelaten waardoor je gewone chocolade zandkoekjes krijgt (zoals ik die voorheen met tarwebloem vaker maakte met de kinderen). Het deeg was erg kruimelig, maar na het laten afkoelen zijn de koekjes echt heerlijk geworden! Ik proef bijna geen verschil met normale zandkoekjes. Ben benieuwd wat de kinderen ervan vinden.
Het lijkt me wel lastig om hiervan met de kinderen figuurtjes te maken, dus ik ga ook nog eens je andere amandelmeel koekjes recept proberen, wellicht is dat deeg minder kruimelig.
Deze koekjes staan nu bij mij in de oven… Ik ben benieuwd! Heb al zoveel lekkere dingen gemaakt van deze site, dat ik mezelf gisteren heb getrakteerd op alletwee je kookboeken. Kan niet wachten om verder te kokkerellen. En ik ben echt geen keukenprinses, maar dit is gewoon leuk! Jeej.
Vet lekker!! Supergoed gelukt! Cranberries had ik niet, dus rozijntjes gebruikt. ..jammie!
Deze is bij mij ook niet gelukt, het werd 1 zachte boterbrei in de oven, helaas… ook goed laten afkoelen, dus wat er is misgegaan weet ik niet… ik zal nog eens de gewone amandelkoekjes proberen, dat zijn andere hoeveelheden.
Oeh.. eindelijk iets om mijn rauwe cacaopoeder in te gebruiken! Ik moest en zou het hebben, maar nu staat het maar in de kast 🙂
Ze zien er trouwens heerlijk uit zeg!
Wat een heerlijke koekjes! Ik ben zo blij met al jouw lekkere en gezonde recepten. Dankjewel!
Heb ik gedaan 🙂 Toen ik merkte dat het niks was geworden heb ik de oven dichtgedaan en nog een tijd laten staan, daarna op de bakplaat buiten de oven af laten koelen, zonder succes helaas 🙁 Ik denk dat ik er nu maar wat lijnzaad door ga gooien en het dan over mijn fruit met yoghurt doe als alternatieve muesli ofzo 🙂
Er hoeft geen ei bij omdat het dan te nat wordt. Ik laat dingen van amandelmeel wel altijd even goed afkoelen voordat ik ze aanpak. Misschien kun je proberen om na het bakken de oven uit te zetten en ze dan nog een kwartiertje na te laten garen. Daarna goed afkoelen. Kijken of dat helpt.
Succes en laat even weten hoe het ging als je het nog een keer wil proberen.
Groetjes
Heleen
Jammer deze zijn bij mij niet gelukt. Ze worden niet hard en zijn helemaal uitgezakt. En ik weet 100% zeker dat ik de goede hoeveelheden had. Moest er een eitje bij ofzo?