Ik moet iets bekennen: ik ben ontzettend gek op paaseitjes. De chocolade variant dan 😉 En het probleem is dat ze steeds verleidelijker worden omdat er steeds weer nieuwe smaken op de markt komen. Zeezout en karamel, cookie dough, witte chocola en framboos… Ik was vorige week even bij Albert Heijn en daar kun je nu ook paaseitjes scheppen (dat deed ik vroeger bij de Jamin!). En ik zal heel eerlijk zijn, de prijs stopte me voordat ik me de consequenties van zo’n suikerbom ging bedenken…
Zelfgemaakte Paaseitjes
Thuis aangekomen vond ik toch dat ik wel heel erg veel misliep, hoor. 😉 En dan is het fijn om een goed basisrecept te hebben waar je zelf mee aan de slag kunt om wat lekkers te maken. Chocoladetruffels maken is ook erg leuk om te doen met je kids. Zelf vind ik de geur van cacao erg therapeutisch. Heerlijk aards, krachtig, prikkelend.
Afhankelijk van het soort chocolade dat je gebruikt, zit er meer of minder suiker in dit recept. Let daar dus op en bepaal zelf wat je acceptabel en lekker vindt. Hier is chocolade met 70% cacao favoriet bij de kinderen, maar zelf hou ik wel van iets puurder en neig ik meer naar 80+%. Meer over mijn favoriete merken en smaken, lees je hier. (tip!)
Tips
Normaal gesproken doe je boter en/ of room bij de gesmolten chocolade om zo die truffels te maken. Dit kun je ‘helaas’ niet overslaan. Wel kun je kiezen voor bijvoorbeeld kokosolie i.p.v. boter, en kokosroom of een andere plantaardige room om het zo volledig lactosevrij te maken.
Tip voor wanneer je ze lekker voor jou alleen maakt: Voeg een eetlepel likeur of whisky toe aan de gesmolten chocolade. Of een specerij als kaneel, gember of chilipoeder. Van dat laatste dan maar een kwart theelepel. Kaneel of gember kan wel een hele theelepel van in.
Chocolade Paaseitjes Truffels
Ingrediënten
- 100 gram pure chocolade
- 1 el boter of kokosolie
- 50 ml room
- 1 el likeur (Optioneel) rum, cognac, whisky, kirsch, Gran Marnier
- 1 tl kaneel of gember (Optioneel)
Instructies
- Neem een pannetje en doe hier de room en boter in en verhit het tot net onder het kookpunt.
- Neem ondertussen een kom en breek hier de chocolade in.
- Zodra de room heet is, schenk je dit over de chocolade en roer je het door tot de chocolade gesmolten is.
- Als het toch niet helemaal smelt, zet de kom dan kort op een pan met kokend water tot het wel helemaal gesmolten is.
- Roer als laatste je optionele ingrediënt(-en) erdoor en zet het mengsel in de koelkast om op te stijven. Dit kan wel een paar uur duren.
- Zodra het mengsel stevig is, neem je een hele kleine ijslepel of twee dessertlepels en maak je balletjes. Kleine handjes kunnen die balletjes in mooi ei-vormpjes maken.
- Rol de truffels in cacaopoeder, gehakte nootjes of geraspte kokos en leg ze apart.
- Laat nog even in de koelkast opstijven en serveer met een kop vers gezette koffie of heerlijke thee!
Laat een reactie achter