Ja, ik zei Fudge. Dus moet ik eigenlijk nog wel een inleidend stukje schrijven? Beetje overbodig wellicht, aangezien er Fudge op het spel staat. Dan wil je niet eerst door het geneuzel van een blogger heen hoeven werken om bij het recept te komen. Dan wil je gewoon direct aan de slag! Simpel!
Of vind je het eigenlijk wel gezellig, eerst een praatje? Niet direct door, maar eerst even afwachten, uitstellen. Het idee dat er wat lekkers aankomt is ook al een traktatie en door het wat uit te stellen, wordt het plezier ervan alleen maar groter. In welke categorie val jij?
Ik ben gek op paranoten! Twee of drie per dag en je zit aan je dagelijkse behoefte voor selenium. Paranoten zijn de basis van deze fudge, dus rijk aan selenium en antioxidanten en weinig toegevoegde suikers. Perfect!
Dit recept bestaat feitelijk uit twee stappen. In de eerste stap maak je notenpasta van de paranoten. Heb je dat wel eens gedaan? Het is heel eenvoudig en het enige dat je nodig hebt, is een keukenmachine met messen en geduld. Veel geduld, want notenpasta maken doe je niet binnen 30 seconden, daar moet je wel een minuut of tien, vijftien voor uittrekken. Maar geloof me, het is de moeite waard! De notenpasta die je niet gebruikt, bewaar je in de koelkast en smeer je lekker op een cracker of plakjes komkommer.
Chocolade Paranoot Fudge
Ingrediënten
- 100 gram paranoten
- 100 gram pure chocola 70% cacao
- 2 el kokos room
- Zaadjes uit 1 vanilleboon
Instructies
- Neem een koekenpan en rooster de paranoten licht.
- Als ze iets afgekoeld zijn, wrijf je de donkere schilletjes er vanaf met een droge doek.
- Pak nu je keukenmachine met messen en doe hier de paranoten in.
- Maal de noten 10 tot 15 minuten lang tot je notenpasta hebt. Schraap tussendoor steeds de zijkanten van de kom af.
- Smelt nu de chocola met de vanille in de room in een steelpannetje.
- Als de chocola helemaal gesmolten is, voeg je de paranotenpasta toe en roer je het goed door.
- Verdeel dit mengsel over vormpjes of in een glazen bakblik en laat het in de koelkast opstijven.
- Bewaar de fudge in een luchtdichte doos in de koelkast. Dan is hij ruim een maand houdbaar. Buiten de koelkast liever binnen een week opeten.
Notities
Ik gebruik zelf 70% cacao chocola en voeg dan geen zoet toe. Je kunt een puurdere reep gebruiken als je dat lekkerder vindt. De fudge wordt dan uiteraard wel minder zoet.
Josine zegt
Ik had hier zo’n zin in maar niet alles in huis. Restje notenpasta ipv de paranoten; Griekse yoghurt ipv de room en nog wat framboosjes uit de tuin er door geroerd.
Eigenlijk is het gewoon een ander recept geworden dus
Maar: wel erg lekker!
Marie zegt
Er staat dat je 100 gram notenpasta moet toevoegen. Waar gebruik je de rest van de notenpasta?