Deze citroenkoek is verrukkelijk. En bedrieglijk eenvoudig om te maken. Zelf heb ik altijd een beetje een afkeer van een twee lagen taart of koek gehad. Oké, eerste laag maken, afbakken, prutsen met de tweede laag, in een waterbad, hopen dat het niet schift… Gedoe!
Zo niet deze citroenkoek! De bodem is gemaakt van amandelmeel, maar voel je vrij om hier een ander meel voor te gebruiken. Het is lichtzoet en heeft een heerlijke vanillesmaak. De bovenkant is heel eenvoudig te maken en je gebruikt alleen pure ingrediënten. Geen stijfsel, smaakjes of andere toevoegingen.
Taartbodem
300 gram amandelmeel of ander meel naar keuze
1/4 tl gemalen Keltisch zeezout
1 ei
60 ml gesmolten kokosolie
1 el ahorn of 1/4 tl steviadruppels
1 el vanille extract
Topping
3 biologische eieren
60 ml gesmolten kokosolie
60 ml zoet naar keuze of het equivalent in stevia (ik gebruikte ahorn)
Rasp van 1 citroen
60 ml vers geperst citroensap, ongeveer 2 citroenen
Staafmixer
Bereiding:
- Neem een ruime kom en doe hier het meel en het zout in.
- Voeg de kokosolie, het zoet en de vanille toe en roer goed door.
- Voeg nu het ei toe. Dit zorgt dat het bindt.
- Kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.
- Neem een glazen ovenschaal van ongeveer 12×24 cm. Smeer deze in met olie en bestuif met (amandel-)meel. Dit voorkomt plakken.
- Verdeel nu het deeg in de ovenschaal en druk goed plat. Wat ik erg handig vond was een natte lepel en daarmee het deeg platdrukken. Steeds weer even vochtig maken om plakken te voorkomen.
- Zet dit in de oven op 175 graden en bak ongeveer 15 minuten totdat het licht goudbruin is.
Maak nu de topping:
- Doe alle ingrediënten hiervoor in een hoge kom voor een staafmixer of doe het in een keukenmachine met een klopper.
- Meng tot alles goed gemengd is.
- Zodra de bodem licht goudbruin is, schenk je de topping hier op.
- Bak nu nog eens 30 minuten op 175 graden.
- De bovenkant moet gestold zijn, maar nog iets veren.
- Laat de citroenkoek afkoelen in de oven en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.
Wederom: Voel je vrij om ingrediënten aan te passen! Laat hier dan weten hoe het resultaat was.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
17 reacties
Kan je ook wat anders gebruiken dan druivnpitolie?
Jazeker. Gebruik vloeibare kokosolie, dat werkt ook prima.
En zijn er nog meer mogelijkheden?
En bij kokosolie, moet je dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?
Ik heb ook hazelnootolie. Kan dat ook? Zoja, hoeveel?
het is een heerlijk recept. Maar ik heb wel wat opmerkingen. Voeg meer citroensap toe en zeker ook rasp van citroen. Daarnaast als je ander meel dan amandelmeel gebruikt (bv boekwijt en spelt) maak er dan minder van en voeg meer zoetstof toe. In plaats van druivnpitolie heb ik hennepzaadolie gebruikt. Dat werkt heel goed, maar is minder zoet en dus moet er dan ook wat meer zoetigheid bij om de verhouding goed te krijgen.
Eet smakelijk want het is een heerlijk taartje!
Ik heb deze koek met frambozen gemaakt, ook superheerlijk!
Dankjewel voor dit heerlijke recept!
Ik heb ze gemaakt met een mix van amandelmeel/volkoren speltbloem en bruine rijstmeel en er nog wat anijszaadjes aan toegevoegd. De topping heb ik wel met kokosolie (en een klein scheutje amandelolie) gemaakt, omdat ik dat voor handen had. Ging prima! Heb ook wat citroenschil toegevoegd aan de topping voor extra citroensmaak. Werkelijk een toprecept!
Willemijn
Hoi Heleen,
Ik had dit recept al een tijdje op mijn koelkast hangen. Vandaag eindelijk geprobeerd! De druivepitolie werkte verassend goed.
Helaas smaakte de eerste poging nauwelijks naar citroen.
Tweede poging een uurtje later: hetzelfde recept maar dan met de geraspte schil van een citroen toegevoegd. HEERLIJK!
Morgen gaan we het op mijn (gluten, gist, zuivel, suikervrije-)moeders verjaardag verorberen.
Dank voor het recept!
Ik kan geen druivenpitolie vinden in de buurt. Kan ik dat gewoon met kokosolie vervangen?
Hoi Corien,
Helaas is mijn ervaring met kokosolie in dit recept niet een succes. De druivepitolie zorgt er voor dat de citroenlaag mooi egaal blijft. In de korst kun je wel kokosolie gebruiken. Je kan overigens druivepitolie voor consumptie vinden bij www.natuurlijkeolie.nl
Volgens mij is het niet goed om druivepitolie te verhitten…
klinktlekker en ziet er lekker uit. eens kijken of ik vandaag nog even tijd heb om het te proberen…
Ik ga het zeker proberen met yaconsiroop, zal de resultaten melden.
Klinkt heerlijk
Klinkt goed, ik ben wel benieuwd waar je die speciale zoet-dingen en andere speciale ingrediënten vindt…