Citroenkoek zonder Graan of Lactose

citroenkoek

Deze citroenkoek is verrukkelijk. En bedrieglijk eenvoudig om te maken. Zelf heb ik altijd een beetje een afkeer van een twee lagen taart of koek gehad. Oké, eerste laag maken, afbakken, prutsen met de tweede laag, in een waterbad, hopen dat het niet schift… Gedoe!

Zo niet deze citroenkoek! De bodem is gemaakt van amandelmeel, maar voel je vrij om hier een ander meel voor te gebruiken. Het is lichtzoet en heeft een heerlijke vanillesmaak. De bovenkant is heel eenvoudig te maken en je gebruikt alleen pure ingrediënten. Geen stijfsel, smaakjes of andere toevoegingen.

Taartbodem
300 gram amandelmeel of ander meel naar keuze
1/4 tl gemalen Keltisch zeezout
1 ei
60 ml gesmolten kokosolie
1 el ahorn of 1/4 tl steviadruppels
1 el vanille extract

Topping
3 biologische eieren
60 ml gesmolten kokosolie
60 ml zoet naar keuze of het equivalent in stevia (ik gebruikte ahorn)
Rasp van 1 citroen
60 ml vers geperst citroensap, ongeveer 2 citroenen
Staafmixer

Bereiding:

  1. Neem een ruime kom en doe hier het meel en het zout in.
  2. Voeg de kokosolie, het zoet en de vanille toe en roer goed door.
  3. Voeg nu het ei toe. Dit zorgt dat het bindt.
  4. Kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  5. Neem een glazen ovenschaal van ongeveer 12×24 cm. Smeer deze in met olie en bestuif met (amandel-)meel. Dit voorkomt plakken.
  6. Verdeel nu het deeg in de ovenschaal en druk goed plat. Wat ik erg handig vond was een natte lepel en daarmee het deeg platdrukken. Steeds weer even vochtig maken om plakken te voorkomen.
  7. Zet dit in de oven op 175 graden en bak ongeveer 15 minuten totdat het licht goudbruin is.

Maak nu de topping:

  1. Doe alle ingrediënten hiervoor in een hoge kom voor een staafmixer of doe het in een keukenmachine met een klopper.
  2. Meng tot alles goed gemengd is.
  3. Zodra de bodem licht goudbruin is, schenk je de topping hier op.
  4. Bak nu nog eens 30 minuten op 175 graden.
  5. De bovenkant moet gestold zijn, maar nog iets veren.
  6. Laat de citroenkoek afkoelen in de oven en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.
Heel erg lekker bij de koffie eventueel met een toef slagroom of kokosroom. De smaak is fris zuur, weer eens wat anders dan flink zoet of chocola!

Wederom: Voel je vrij om ingrediënten aan te passen! Laat hier dan weten hoe het resultaat was. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

17 reacties

  1. Alieke Speelman schreef:

    Kan je ook wat anders gebruiken dan druivnpitolie?

    1. Alieke Speelman schreef:

      En bij kokosolie, moet je dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?

    2. Alieke Speelman schreef:

      Ik heb ook hazelnootolie. Kan dat ook? Zoja, hoeveel?

  2. Anonymous schreef:

    het is een heerlijk recept. Maar ik heb wel wat opmerkingen. Voeg meer citroensap toe en zeker ook rasp van citroen. Daarnaast als je ander meel dan amandelmeel gebruikt (bv boekwijt en spelt) maak er dan minder van en voeg meer zoetstof toe. In plaats van druivnpitolie heb ik hennepzaadolie gebruikt. Dat werkt heel goed, maar is minder zoet en dus moet er dan ook wat meer zoetigheid bij om de verhouding goed te krijgen.

    Eet smakelijk want het is een heerlijk taartje!

  3. Anonymous schreef:

    Ik heb deze koek met frambozen gemaakt, ook superheerlijk!

  4. Willemijn schreef:

    Dankjewel voor dit heerlijke recept!
    Ik heb ze gemaakt met een mix van amandelmeel/volkoren speltbloem en bruine rijstmeel en er nog wat anijszaadjes aan toegevoegd. De topping heb ik wel met kokosolie (en een klein scheutje amandelolie) gemaakt, omdat ik dat voor handen had. Ging prima! Heb ook wat citroenschil toegevoegd aan de topping voor extra citroensmaak. Werkelijk een toprecept!

    Willemijn

  5. Alex's Mom schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik had dit recept al een tijdje op mijn koelkast hangen. Vandaag eindelijk geprobeerd! De druivepitolie werkte verassend goed.
    Helaas smaakte de eerste poging nauwelijks naar citroen.
    Tweede poging een uurtje later: hetzelfde recept maar dan met de geraspte schil van een citroen toegevoegd. HEERLIJK!

    Morgen gaan we het op mijn (gluten, gist, zuivel, suikervrije-)moeders verjaardag verorberen.

    Dank voor het recept!

  6. Corien schreef:

    Ik kan geen druivenpitolie vinden in de buurt. Kan ik dat gewoon met kokosolie vervangen?

    1. Hoi Corien,

      Helaas is mijn ervaring met kokosolie in dit recept niet een succes. De druivepitolie zorgt er voor dat de citroenlaag mooi egaal blijft. In de korst kun je wel kokosolie gebruiken. Je kan overigens druivepitolie voor consumptie vinden bij www.natuurlijkeolie.nl

    2. Anonymous schreef:

      Volgens mij is het niet goed om druivepitolie te verhitten…

  7. Corina schreef:

    Klinkt goed, ik ben wel benieuwd waar je die speciale zoet-dingen en andere speciale ingrediënten vindt…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »