D-Mannose bij een Blaasontsteking – Tips en Toepassing

D-Mannose is een bijzondere suiker die ingezet wordt bij chronische blaasontsteking. Waar cranberry alleen soms niet helpt, kan D-Mannose doorbraak geven. Lees hier hoe dat werkt en wat het precies is!

D-mannose en Blaasontsteking

Blaasontsteking en D-Mannose

Chronische/ terugkerende blaasontsteking komt veel voor en kan soms hardnekkig zijn. Vaak is deze lastige en vaak pijnlijke aandoening moeilijk onder controle te krijgen, ondanks de ‘kuurtjes’ die ervoor gegeven worden. Soms zijn er vrouwen die er incontinentie klachten door krijgen. Veel vrouwen gebruiken dan extra vitamine C of cranberry (sap). Dit wordt vaak aanbevolen bij klachten die gerelateerd zijn aan blaasontsteking. En soms is dit ook afdoende.

Maar het probleem is dat in 90% van de gevallen dit soort blaasontstekingen wordt veroorzaakt door de E-coli bacterie. Deze bacterie zit gewoonlijk in onze darmen waar hij geen problemen geeft. Maar als hij in de blaas komt is leiden in last. Deze bacterie is ook nog eens resistent voor de meeste antibiotica en verdraagt ook een zuur milieu, wat het geval is bij vitamine C gebruik, omdat in de darm ook een zuur milieu heerst. Zo komt het dat zo’n bacteriële infectie met antibiotica en vitamine C niet te behandelen lijkt en wordt het een chronisch probleem.

Wat is D-Mannose?

Toch is hier wel een oplossing voor. En wel in de vorm van D-Mannose. D-Mannose is een suiker afkomstig uit hout, dat niet door het lichaam gebruikt wordt. Met andere woorden, de suiker wordt in de darmen gewoon opgenomen en vervolgens direct via nieren en blaas uitgescheiden. D-Mannose blijkt zo’n grote aantrekkingskracht op de E-coli bacterie te hebben, dat hij de wand van de urinewegen graag verruilt door zich aan de D-Mannose te hechten. Vervolgens wordt de D-Mannose samen met de E-coli uit geplast en wassen de urinewegen letterlijk schoon van deze akelige bacterie. Zeer effectief en kan zowel in chronische gevallen (onderhoudsdosering) als ook in acute gevallen (bij beginnende blaasontsteking) gebruikt worden. Als daarnaast de weerstand van de slijmvliezen in algemene zin verhoogd wordt door het gebruik van probiotica is de kans van slagen nog groter. Bron

Ook is het zo dat bij sommige mensen, vooral bij diegenen die chronisch last hebben van blaasontsteking, de binnenkant van de blaas wat ruw is. D-Mannose zorgt er dan ook voor dat deze wand gladder wordt en blijft, waardoor blaasontsteking beter geneest of zelfs uitblijft. Dubbel effect dus!

Hoe werkt D-Mannose?

De celwanden van de E-coli bacterie zijn bedekt met kleine uitsteekseltjes. Deze uitsteekseltjes hechten zich net als klittenband aan de blaas en urinewegen. De moleculaire structuur van D-Mannose werkt in feite als de andere helft van het klittenband. Het verpakt de E-coli bacterie als het ware in een soort suikerlaagje, zodat deze zich niet meer kan hechten. Ook zorgt het er voor dat de E-coli die al aan de blaaswand vastzit, wordt los gemaakt. D-Mannose doodt de bacterien niet, maar zorgt ervoor dat de E-coli wordt aangetrokken en dat deze zich hecht aan de D-Mannose, waardoor ze gemakkelijk via de urine weggespoeld kunnen worden. Je plast dus simpelweg de schadelijke bacteriën er uit. D-Mannose is zelfs nog krachtiger en effectiever dan cranberry. (Bron)

Samengevat

Bio-Kult Pro Cyan
  • Zorg voor een gezond dieet, minus bewerkte suiker en koolhydraten en rijk aan groenten, gezonde vetten en genoeg eiwitten.
  • Neem probiotica om de gezonde bacteriën een boost te geven. Klik op de link naar een zeer effectieve probiotica bij blaasontsteking.
  • Zet vitamine C sowieso in om de algehele weerstand te verhogen.
  • Gebruik D-Mannose om chronische blaasontsteking de kop in te drukken.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »
percolator koffie
Gezondheid Algemeen

Is percolator koffie ongezond?

Koffie blijft een populair onderwerp in de gezondheidswereld, en de manier waarop je het bereidt speelt daarin een grote rol. Percolator koffie – ook wel mokapot-koffie genoemd – is geliefd om zijn volle smaak en stevige aroma. Maar is deze manier van koffiezetten eigenlijk wel gezond? In dit artikel leg

Lees verder »