Koffie blijft een populair onderwerp in de gezondheidswereld, en de manier waarop je het bereidt speelt daarin een grote rol. Percolator koffie – ook wel mokapot-koffie genoemd – is geliefd om zijn volle smaak en stevige aroma. Maar is deze manier van koffiezetten eigenlijk wel gezond? In dit artikel leg ik als voedingsdeskundige uit wat de invloed van percolator koffie is op je gezondheid, wat de verschillen zijn met andere zetmethodes en of je je zorgen moet maken over die dagelijkse kop.
Wat is percolator koffie?
Percolator koffie wordt gezet met een metalen apparaat dat je op het fornuis plaatst. Onderin zit water, in het midden gemalen koffie en bovenin vang je de gebrouwen koffie op. Door hitte ontstaat druk, waardoor het water via de koffie omhoog wordt geperst. Het resultaat: een sterk, smaakvol bakkie, zonder papieren filter.
Bevat percolator koffie ongezonde stoffen?
Zoals je weet, worden bij koffie verschillende stoffen geëxtraheerd uit de bonen. Bij percolator koffie komen ook zogenaamde diterpenen vrij, vooral cafestol en kahweol. Dit zijn natuurlijke oliën die voorkomen in koffievet.
Echter, bij zetmethodes met een papieren filter – zoals filterkoffie – worden deze stoffen grotendeels tegengehouden. Bij een percolator komt alles rechtstreeks in je kop terecht, inclusief de vetachtige stoffen die je LDL-cholesterol kunnen verhogen.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s?
De belangrijkste zorg rondom percolator koffie is dus het effect op je cholesterolgehalte. Meerdere studies tonen aan dat regelmatig drinken van ongefilterde koffie (zoals percolator of French press) het LDL-cholesterol kan laten stijgen.
LDL-cholesterol wordt vaak het ‘slechte’ cholesterol genoemd, omdat het de kans op hart- en vaatziekten kan vergroten.
Drink je dagelijks meerdere koppen percolator koffie, dan zou je volgens sommige onderzoeken je LDL-waarden met 10% of meer kunnen verhogen.
Dit effect is niet direct gevaarlijk als je verder gezond leeft, maar het is wel iets om in gedachten te houden – zeker als je al een verhoogd cholesterol hebt of een risico loopt op hartproblemen.
Zijn er ook voordelen?
Absoluut. Percolator koffie bevat net als andere koffiesoorten een flinke dosis antioxidanten, die ontstekingen kunnen remmen en je cellen beschermen tegen schade. Ook verhoogt cafeïne tijdelijk je alertheid, concentratie en sportprestaties. Daarnaast levert koffie – mits met mate gedronken – mogelijk bescherming tegen ziektes zoals Parkinson, diabetes type 2 en leveraandoeningen.
Hoeveel percolator koffie is veilig?
Zoals je inmiddels doorhebt, draait het allemaal om balans. Als je gezond bent en geen cholesterolproblemen hebt, kun je gerust 1 tot 2 koppen percolator koffie per dag drinken. Wissel het eventueel af met gefilterde koffie of espresso (waar minder cafestol in zit).
Let op: als je hart- en vaatziekten hebt of een hoog cholesterol, is het verstandig om dit soort koffie met mate te drinken of helemaal over te stappen op filterkoffie.
Is percolator koffie slechter dan andere soorten?
Vergeleken met filterkoffie bevat percolator koffie dus meer schadelijke vetstoffen. Maar vergeleken met bijvoorbeeld espresso is het verschil kleiner – espresso bevat óók wat diterpenen, maar vaak in kleinere hoeveelheden doordat het per kopje minder volume heeft.
Koffie uit een French press is wél vergelijkbaar of zelfs iets “vetter” dan percolator koffie, omdat daar alles vrij kan rondzweven.
Tips voor gezonder koffiegebruik
Gebruik een grof filter tussen de koffiekamer en het bovenste reservoir (sommige percolators hebben dat al).
Drink niet meer dan 3 koppen per dag.
Combineer je koffie met een gebalanceerd dieet en voldoende beweging.
Heb je gezondheidsproblemen? Overleg met je arts of diëtist.
Dus, is percolator koffie ongezond?
Percolator koffie is niet per se ongezond, maar bevat meer cafestol dan gefilterde koffie, wat bij overmatige consumptie het cholesterolgehalte kan verhogen. Drink je met mate, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Geniet vooral bewust – want laten we eerlijk zijn: een kopje uit de percolator is puur genieten.