Dag 11 Uitdaging: Slow Cooker Boekweitpap

Dit is een perfect koud-weer ontbijt recept, dat ook dienst kan doen als snack, lunch of toetje. Ik had behoefte aan ‘comfort food’ en vond het in de nederige grutten.

Boekweitgrutten zijn heel eenvoudig in bijna elke supermarkt te krijgen (sowieso niet bij AH). Een pak van Koopmans kost volgens mij nog geen anderhalve euro en ik doe er redelijk lang mee omdat per pan pap met een halve liter karnemelk, ik maar 60 gram grutten nodig heb. Dit recept heeft meer grutten nodig, maar dat heeft ook te maken met de inhoud van mijn immense grote slow cooker. Pas de verhoudingen dus naar eigen behoefte aan!

Slow Cooker Boekweitpap met Appels
12 porties

1 el kokosolie
200 gram boekweitgrutten
1,2 liter water of biologische appelsap
3 moes appels, geschild en in stukken gesneden
150 gram rozijnen
Snuf zout
2 el kaneel
2 kaneelpijpjes
100 ml ahornsiroop (zie opmerking)
100 gram gehakte noten (optioneel)
Boter (optioneel)

  1. Smeer de slow cooker in met kokosolie.
  2. Doe alle ingrediënten in de slow cooker en zet hem op ‘low’. 
  3. Laat 8 uur staan en serveer eventueel met boter en gehakte noten. 

Opmerking: Als je appelsap gebruikt in plaats van water, is de ahornsiroop overbodig. Voeg eventueel iets zoet toe bij serveren als dat nodig mocht blijken. Ik heb wel de ahorn gebruikt en vond het prima van smaak, maar niet te zoet.

Opmerking 2: Vervang de grutten door een ander graan naar keuze. Denk aan havermout, gierst of rijstvlokken.

Deze pap is ook in de oven te maken. Doe alles in een ruime ovenschaal en bak op 160 graden in 2 uur gaar.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Cirelle schreef:

    De grutten staan op dit moment in de oven, ben heel benieuwd naar het resultaat! Ik heb nog wel een paar vraagjes.. Hoe lang kan ik dit bewaren na het maken? En waarom moeten de grutten 2 uur in de oven, als ze met koken in 5 minuten klaar zijn?

    Dankjewel voor je heerlijke recepten! Ze hebben me al regelmatig gered van de ‘makkelijke’ kant-en-klaar troep. 🙂

  2. Waar heb je die boekweitgrutten gehaald? Heleen heeft het over ’te krijgen in bijna elke supermarkt’. Vandaag in grote AH: ze keken me allen aan of ze water zagen branden! Tips welkom

    hgrt

    1. Bijna elke supermarkt, behalve AH inderdaad. Jumbo en C1000 heb ik ze wel gezien van Koopmans. En anders bij de reformwinkel.

    2. Gerry Herbrink schreef:

      het recept ook uitgeprobeerd. Omdat ik geen boekweitgrutten in huis had, heb ik het gemaakt met boekweitmeel.Twee uur in de oven en halverwege een keer doorroeren. Na 2 uur had ik een stevige brei en de geur deed me aan ( heel) vroeger denken. Toen ik nog eens de ingredienten op me in liet werken, ontdekte ik dat het voor een belangrijk deel overeenkomt met BALKENBREI ! Alleen het anijszaad en rommelkruid ontbreekt. Dus heb ik het in een rechthoekige vorm gedaan,aangedrukt en na afkoeling in plakken gesneden en opgebakken en met lemon curd en honing iets gezoet. VURRUKKULUK ! Een prachtige moderne variant op de balkenbrei van vroeger ( Ik spreek over de jaren 50) Dank je wel Heleen! Jij zorgt steeds weer voor verrassingen.

    3. Krista schreef:

      Ze hebben het wel bij AH, in ieder geval bij elke waar ik tot nu toe ben geweest, maar het staat wel verschillend: Bij C1000 staat het gewoon bij de bakproducten, bij Jumbo bij de pannenkoekenmixen en ik geloof bij AH ook. Ik denk dat je iemand hebt getroffen die niet eens wist wat boekweitgrutten zijn 🙁

  3. Anonymous schreef:

    Zijn boekweitgrutten en -vlokken hetzelfde? We hebben grutten gehaald vandaag, we gaan ze morgen klaarmaken!

  4. Ik vraag me wel eens af of je van deze pap ook repen kan fabriceren. In plakken dan repen snijden en in de oven langzaam drogen of zo? Wordt het een echte snack.

  5. Spaarcentje/Wel en Wee schreef:

    Waarom moet het zo lang duren? Als ik wel eens havetmoutpap maak dan week ik de havermout in havermoutmelk, zet dat een nacht in de koelkast, volgende ochtend 5 minuten koken en klaar. Wat is de ‘winst’ van langzamer garen?

  6. Anonymous schreef:

    Het lijkt me lekker en super makkelijk, maar waar is die karnemelk gebleven? En kloppen de verhoudingen dan? Verwijder dit maar als ik het alleen maar niet goed begrepen heb, het is nog vroeg toch?
    Groetjes Marjolijn.

    1. Hoi Marjolijn,

      Deze pap maak ik met water in de slow cooker. Normaal gesproken maak ik het in een pannetje met karnemelk. Vandaar het verschil.

      Groetjes
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »