Dit is een perfect koud-weer ontbijt recept, dat ook dienst kan doen als snack, lunch of toetje. Ik had behoefte aan ‘comfort food’ en vond het in de nederige grutten.
Boekweitgrutten zijn heel eenvoudig in bijna elke supermarkt te krijgen (sowieso niet bij AH). Een pak van Koopmans kost volgens mij nog geen anderhalve euro en ik doe er redelijk lang mee omdat per pan pap met een halve liter karnemelk, ik maar 60 gram grutten nodig heb. Dit recept heeft meer grutten nodig, maar dat heeft ook te maken met de inhoud van mijn immense grote slow cooker. Pas de verhoudingen dus naar eigen behoefte aan!
Slow Cooker Boekweitpap met Appels
12 porties
1 el kokosolie
200 gram boekweitgrutten
1,2 liter water of biologische appelsap
3 moes appels, geschild en in stukken gesneden
150 gram rozijnen
Snuf zout
2 el kaneel
2 kaneelpijpjes
100 ml ahornsiroop (zie opmerking)
100 gram gehakte noten (optioneel)
Boter (optioneel)
- Smeer de slow cooker in met kokosolie.
- Doe alle ingrediënten in de slow cooker en zet hem op ‘low’.
- Laat 8 uur staan en serveer eventueel met boter en gehakte noten.
Opmerking: Als je appelsap gebruikt in plaats van water, is de ahornsiroop overbodig. Voeg eventueel iets zoet toe bij serveren als dat nodig mocht blijken. Ik heb wel de ahorn gebruikt en vond het prima van smaak, maar niet te zoet.
Opmerking 2: Vervang de grutten door een ander graan naar keuze. Denk aan havermout, gierst of rijstvlokken.
Deze pap is ook in de oven te maken. Doe alles in een ruime ovenschaal en bak op 160 graden in 2 uur gaar.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.