Toen ik op mijn Facebook pagina vroeg wat mijn lezers graag mee wilden nemen van de 100 Dagen Uitdaging, kwam lunch op werk of in ieder geval buiten de deur regelmatig voorbij. Voor veel mensen, zeker als je brood of graanproducten wilt vermijden of verminderen, is lunch op werk en buiten de deur een probleem. Wat neem je mee wat net zo handzaam is als de welbekende boterham met kaas?
Ikzelf eet nauwelijks buiten de deur en mijn werk is thuis, dus ik ben te rade gegaan bij een expert op het gebied van buiten de deur eten: Mijn echtgenoot. Dit zijn de beste ideeen waar we op kwamen die moesten voldoen aan twee harde eisen: Eetbaarheid en voorbereidbaar. Ja, twee woorden die volgend jaar zeker in de Dikke zullen staan 😉
De eerste eis komt er op neer dat het lekker moet zijn, moet vullen en niet al te veel handelingen op werk vraagt. Simon wil geen magnetron gebruiken en een gelegenheid om iets op de kookplaat op te warmen is er niet. Het moet dus koud ook lekker zijn.
De tweede eis kwam uit mijn hoek, namelijk dat ik er voor moet zorgen dat de eerste eis ingewilligd wordt zonder dat ik aparte producten hoef aan te schaffen. Ik heb een beperkt boodschappenbudget en daar wil ik ook Simon zijn lunch van betalen. Althans, de lunch die ik voor hem klaarmaak 😉
Dus zonder verdere omhaal onze lijst plus acties voor lunch op werk of buiten de deur minus graan, lactose en schadelijke E-nummers.
1. Kebabs
Wat is er leuker dan eten op een stokje? Oké eten mét stokjes 😉 maar dat is niet handig op werk. Tenzij je er erg bedreven in bent, in dat geval negeer deze intro asjeblieft.
Hoe dan ook. Door stukjes kip, rund, vis, kalkoen en groenten als ui, champignons, paprika of cherrytomaten op een spies te prikken en dit te grillen, heb je smakelijke, koude kebabs voor op werk. Maak de spiesjes zo lang dat ze in een lunchtrommel passen en geef een noten dipsaus mee voor er bij.
Actie: Bak extra stukjes vlees en groenten naar keuze tijdens het bereiden van het avondeten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast, gespiest en al.
2. Eieren
Allereerst natuurlijk de nederige, hardgekookte versie. Kook een ei en neem mee. Verpakt in zijn eigen ’trommeltje’ blijft een ei schoon in je tas en is het klaar voor gebruik wanneer je maar wil. Zorg dat je altijd een klein vaatje zout en peper in je bureau of in je tas hebt voor instant smaak.
Actie: Kook een flink aantal eieren op zondagavond en op woensdagavond om zo genoeg gedurende de week te hebben.
Of wat denk je van mini ei pizzaatjes? Gebaseerd op het recept van de Paleo Parents, deze mini quiches kunnen een heleboel groentes, spek en specerijen bevatten die je aanpast aan je eigen smaak. En koud zijn ze erg lekker.
Actie: Maak genoeg quichevulling voor een flink aantal mini quiches. Bak deze achter elkaar en bewaar in de koelkast of vries in tot gebruik.
3. Finger Foods
Wie houdt er nou niet om met de vingers te eten? Als kinderen zijn we allemaal zo begonnen en ikzelf kan intens genieten van een pittige curry met de vingers gegeten 😉 Maar ook voor buiten de deur zijn ‘finger foods’ ideaal.
Olijven: Olijven komen in verschillende varianten en smaken en zijn erg makkelijk mee te nemen in een doosje met deksel.
Koud vlees: Als je een kip of eend hebt geroosterd in de oven, blijft er meestal wel vlees over. Bewaar dit in de koelkast en neem mee naar werk.
Gemengde noten (met gedroogd fruit): Noten leveren eiwitten en onverzadigde vetzuren, gedroogd fruit kan helpen om de zoete trek in bedwang te houden, dus kies voor gedroogd fruit zonder toegevoegde suiker of glucose-fructosestroop. Tip: Leg een flinke voorraad aan en bewaar in een luchtdichte doos op kantoor.
4. Mega-Salade
Dit is een overduidelijke keuze voor de meesten die buiten de deur eten en met goeie reden! De variatie is enorm en daarmee de smaakvariatie ook. Kies het liefst voor biologische of zelf gekweekte groenten of anders voor seizoensgroenten lokaal geteeld. En leuk je salade verder op met olijven, gekookte ei, uitgebakken spekjes, avocado en rauwe ui. Neem dit allemaal mee in een afsluitbare doos en roer de dressing er vlak voor het eten door.
Actie: Waar het echt interessant wordt, is met de dressing. Maak een basis dressing van olijfolie, azijn naar keuze in een verhouding van 3:1 en zout en voeg daar verse kruiden, mosterd, citroensap en zwarte peper aan toe naar eigen smaak. Bewaar deze dressing in een glazen flesje met dop zodat je het altijd bij de hand hebt op werk.
5. Brood met beleg
Wat?! Brood?? Jaaa…. maar dan wel het basis Amandelmeel brood of Boekweitbrood (zie foto bovenaan)! Uit één brood haal je ongeveer 14 plakjes en deze zijn erg lekker met zowel hartig als zoet beleg. En twee plakjes met een kop koffie of thee vult aardig!
Actie: Bak op een rustig moment twee broden, snijd ze in plakjes zodra ze afgekoeld zijn en vries ze apart in. Haal ’s ochtends uit de vriezer voor vers brood tijdens de lunch.
6. Smoothies
Heerlijke, romige, dikke smoothies. Kokosmelk, proteinepoeder, bananen, avocado’s, notenpasta, kokosolie, boter, eidooiers, rood fruit, groenten… wat je wil! Kies in ieder geval voor volvette toevoegingen en genoeg eiwitten, want die zorgen dat je lang vol zit. Vers fruit, groenten en zelfs verse kruiden en specerijen geven je smoothie de extra kick en voegen meer voedingswaarde toe.
Actie: Zet de avond ervoor alles al klaar. Thermos, kokosmelk (of andere melk), andere toevoegingen en je staafmixer of blender. Zet het zo klaar dat je de volgende ochtend alleen maar hoeft samen te voegen en te blenden.
7. Wat neem jij mee?
Dit zijn de dingen die ik mijn lief mee geef naar werk toe en waar hij de middag energiek mee door komt. Maar wat neem jij graag mee naar werk? Hoe pak jij het aan? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Marloes zegt
Ik maak terwijl ik de avondmaaltijd kook, grote pannen soep, vaak van ‘afval’ (bloemkoolbladeren, spruitjesschillen etc) en die vries ik in bakjes in.
Ik warm ze zelf op via de magnetron op het werk. We hebben wel een pitje, misschien moet ik eens een klein steelpannetje meenemen.
Maar ik zag laatst ergens rvs thermosflessen die vloeistoffen ruim 6uur heet houden. Misschien is dat een idee?
Een andere variant zou gazpacho zijn, koude groentesoep, maar deze zou je dan wel koud moeten kunnen bewaren.
Verder eet ik vaak slawraps met bv tonijn en avocado, of gekruid gehakt en tomaten. Makkelijk mee te nemen. Tonijn wil je dan wel weer kunnen koelen.
Karin zegt
Ik maak regelmatig voor mijn hubbie een lunchbox met gevarieerde combi’s van cherrytomaatjes, kip, rauwe worteltjes, bleekselderij met wat roomkaas, rolletjes zalm, rosbief of rauwe ham met rauwkost en huttekase, paprikareepjes, komkommer, mini gehaktballetjes, harde droge worst in plakjes, een gekookt ei in vieren en elk partje omwikkeld met rookvlees, muffins van ei met groenten en vlees of vis, en crackers van lijnzaad die ik van te voren in de magnetron maak.
Anonymous zegt
Ik eet vaak een wrap tussen de middag met avocado, tomaat, sla of met gerookte kip, tomaat en sla. Je kan de avocado prakken er daarmee de wrap besmeren.
Verder eet ik veel salades met linzen, kikkererwten of zwarte bonen. Lekker vullend ook!
Mariska
Anonymous zegt
Voor de lunch van de kinderen gebruik ik RVS-bakjes (Lunchbots) gevuld met fingerfood: balletje gehakt, wortels, muffin of cakeje van amandelmeel. Verder maak ik vaak alternatieve ‘sushi’; noriblad gevuld met wortel, avocado, appel, omelette. Of dun gebakken omelette opgerold met gerookte zalm, avocado etc. Je kunt dit eventueel ook doen met natuurham. Verder gebakken pastinaak-schijfjes of geroosterde pompoenstukjes.En natuurlijk nog wat fruit.
Anonymous zegt
Heleen nog 1 vraagje,
In jouw smoothies combineer je groenten+ftuit,
geeft dat geen gisting?
Zelf doe ik die combi.niet.het is of groenten.of fruit.
groet,……Hansje.
Heleen Quantrill zegt
Hey Hansje,
Groenten en fruit kun je combineren als ze beiden of rauw of gekookt zijn. Niet het ene met het andere combineren. Rauwe spinazie, bleekselderij en appel werkt en gekookte appelmoes of gekookt rood fruit bij de warme maaltijd werkt.
Groet
Heleen
Karin zegt
Dat komt volgens mij uit “een leven lang fit” en is allang achterhaald. Voedsel is zo kort in je spijsverteringskanaal dat het niet kan gaan gisten en bovendien bevatten onze darmen daar niet de juiste enzymen voor. Bedoeld als info, niet als kritiek hoor.
Anonymous zegt
Ook ik eet op mijn werk salades. Ik heb ondertussen verschillende varianten:
– oven-geroosterde courgette, aubergine, champignons en tomaatjes met olijfolie en kruiden (40 minuutjes in de oven, avond ervoor) met speltpasta (avond ervoor koken) en feta of zachte geitenkaas en wat pijnboompitjes. ’s Ochtends alles mengen.
– peulvruchten (linzen/mungbonen/adukibonen) met graan (quinoa/rijst/gierst/couscous) en verschillende soorten rauwe groenten (komkommer,bleekselderij,venkel,tomaat,alfalfa, paprika) en een ei of wat vis. Acties avond ervoor: peulvruchten en granen koken, groenten snijden. Volgende ochtend: peulvruchten en granen in bakje, groenten er op, beetje olijfolie/appelazijn/zout erover en ei/vis er op, eventueel nog wat pijnboompitjes of nootjes. Op je werk pas mengen, dat is het lekkerst.
Niet jou cup of tea, Heleen, ik weet het, maar wilde het toch wel graag plaatsen, omdat dit bij mij erg goed valt (ik kan er een hele middag mee toe zonder me volgepropt te voelen).
– Koude gekookte aardappel met gestoomde venkel, dressing van huttenkase, lijnzaadolie en appelciderazijn, gestampte anijszaadjes, beetje zout en zalm (uit een blikje, maar naar eigen idee in te vullen), recept uit het boek Weten van (h)eerlijk eten van Rieneke Dijkinga. Heerlijk!!
Aardappels en venkel avond tevoren klaarmaken, ’s ochtends alles ‘op elkaar’ in een bakje doen en op het werk mengen.
Ook thuis eet ik deze salades, maar dan eet ik ook gewoon sla met van alles erdoor (dat vind ik niet lekker om op mijn werk te eten, omdat sla zo snel verlept).
Heleen, dank voor je lunch-ideeën, niet alleen voor op het werk, maar ook voor thuis! Ik kwam zelf niet verder dan salades, maar je hebt me heel wat nieuwe ideeën gegeven!
Groetjes Anne
Anonymous zegt
Vergat nog: ik neem ook vaak gedroogd fruit mee: abrikoosjes, vijgen, dadels of doosje biorozijntjes als broodbeleg doe ik meestal bio-
notenpasta , tahini of geitenkaas met wat stukjes walnoten en evt wat honing
Anonymous zegt
Ik neem vaak ook een bakje groente en fruit mee, bv cherrytomaatjes, radijsjes, komkommer, stukjes wortel, paprika, met wat dressing heerlijk. En natuurlijk is een appel, banaan, peer of mandarijn ook makkelijk mee te nemen. Ik eet wel brood, maar zoveel mogelijk biologisch en wissel veel af met bio rijstewafels, bio cracker s en bio roggebrood (bij de natuurvoedingswinkel hebben ze bv roggebrood met zonnebloempitten of met spelt meel. Grtjs margreet
Kim zegt
Ik moet 4 x keer per week op m’n werk lunchen, zonder magnetron. Dus ik val vaak terug op een bak quinoa met oven roasted tomaat, ui, geitenkaas en rucola. Erg lekker en voedzaam. Mes en vork heb ik standaard op m’n werk liggen. Vriendlief neemt ze in z’n bakje mee.
En anders eet ik een gevulde (spelt)wrap met een ei erbij en een bakje yoghurt met zelfgemaakte cruesli naar jouw recept. Of voor de afwisseling quinoa crackers met een plak kaas i.p.v. de wrap. Het is makkelijk te eten; het enige nadeel is de hoeveelheid bakjes die ik mee sjouw 🙂
En als ik écht geen zin heb om lunch te maken, een speltboterham.
Mevrouw Wispeltuut zegt
Hoi,
Ik heb je officieel gelinkt… Nog twee vraagjes;
1. Als ik me wil verdiepen in al je schrijfsels/tips op je weblog, nog een idee waar ik het beste kan beginnen? Of gewoon bij bericht 1?
2. Ik ben zwanger. Heb je berichten over gezond eten en zwanger zijn?
Dank en een goed weekend!
Unknown zegt
“Koud vlees: Als je een kip of eend hebt geroosterd in de koelkast, blijft er meestal wel vlees over.” Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden naar hoe dat in zijn werk gaat 😉
Verder een leuke post, veel goede tips, dank!
Heleen Quantrill zegt
Ja tuurlijk, bak jij je vlees nooit in de koelkast? Het ultieme slow-cooking 😉
Bedankt, ik heb het aangepast 😀
Anonymous zegt
Waar kun je de smoothies handig in meenemen naar het werk? Soep kan ook warm in een thermoskan meegenomen worden voor de lunch. Groetjes Elise
Linda Stommen zegt
Goeie vraag.. Groene smoothies zijn altijd best groot en ik neem ze niet graag mee in een doorzichtige fles om rare reacties en vieze blikken te voorkomen! Sowieso ben ik niet van de plastic flesjes (BPA), dus kom maar op met die tips 😉
Linda Stommen zegt
Thanks voor de tip! 🙂
Anonymous zegt
Er bestaan ook RVS drink”flessen”. Die zijn ondoorzichtig, BPA vrij en onverwoestbaar. Lijkt op een thermoskan, maar ze zijn enkelwandig. Gewoon even googelen op RVS drinkfles.
Heleen Quantrill zegt
Wij hebben ook een verzameling RVS flessen. Deze kun je vrij eenvoudig online of bij een outdoor winkel krijgen.
Anonymous zegt
En wat dacht je van een leuke drinkbeker? Zo eentje die je vroeger mee naar school kreeg? Voor de smoothies dan, niet voor de soep…
Anonymous zegt
Klean Kanteen heeft goede RVS drinkbekers, BPA-vrij. Thermos heeft handige foodjars waar je warm of koude drank, hapjes (stamppot) in mee kunt nemen. Zijn ook BPA-vrij.
Linda Stommen zegt
Beetje dom, ik heb een RVS beker van Green Jump (merk is inderdaad Klean Kanteen), alleen vond ik die te klein voor een mega smoothie, maar dan bestel ik dus inderdaad gewoon een maatje groter haha 🙂
Drinkbeker die ik vroeger mee naar school nam vind ik te klein en is van plastic waar waarschijnlijk BPA in zit, die dus liever niet 😉
Anonymous zegt
Zelf doe ik pannenkoekjes of een salade en ook de boterham,daar kan ik niet van buiten.
Ook de overgebleven boekweit’koekjes’voldoen goed.
Als ik thuis ben heb ik een sapdag ingelast+een stukje pure chocolade,dit om de moed erin te houden,hihihi.
Fijn weekend,groeten,……Hansje.