Vaak zijn bijproducten van raffinage slecht nieuws. Denk aan petroleum jelly (vaseline, minerale olie), plantaardige olie en vele andere producten. Maar er is een uitzondering op die regel, namelijk melasse.
Melasse is iets dat ik nooit echt kende. Het was eigenlijk pas sinds ik mijn voedingspatroon omgooide dat melasse zijn intrede maakte. Het is namelijk een heerlijke smaakmaker voor koekjes en ontbijtkoek. Maar echt verder dan dat heb ik er niet over nagedacht.
Wat is Melasse?
Melasse is het bijproduct van suikerriet verwerking. Suikerriet (rietruiker dus) wordt geplet en gekookt en er ontstaat rietsuikerstroop. Na de tweede keer koken heb je melasse en na de derde keer koken heb je zogenaamde blackstrap melasse.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het raffineren in dit geval alleen betekent dat het ingekookt wordt. Meestal staat raffinage gelijk aan het verwijderen van allerlei essentiële voedingsstoffen en dus voedingswaarde. In dit geval is dat niet zo. Belangrijke voedingsstoffen als B-vitaminen en ijzer blijven juist behouden waardoor het een waardevolle toevoeging voor je voedingspatroon is.
Verschillende soorten
Er zijn drie verschillende soorten melasse:
- Licht: Lichte melasse wordt geproduceerd na één keer koken van suikerriet (of suikerbiet). Deze stroop is nog vrij zoet en licht van kleur. Soms wordt er sulfiet aan toegevoegd om die lichte kleur te behouden.
- Donker: Dit ontstaat na de tweede keer inkoken. Het is al duidelijk minder zoet, een beetje bitter en een beetje zout. Dit is de melasse die het meest wordt gebruikt in koken en bakken.
- Blackstrap. Na een derde keer inkoken heb je zogenaamde blackstrap melasse. Erg donker van kleur, eigenlijk niet meer zoet te noemen. Eerder zout/zuur en bitter. Maar wel tjokvol mineralen! In sommige landen wordt dit dan ook als supplement ingezet: twee theelepels in een beker warme melk of warm water.
Toepassingen Melasse
Zelf gebruik ik melasse voornamelijk als marinade (het is de basis voor bijvoorbeeld ketjap, HP saus en worcestershire saus) voor vlees dat lang moet garen of op de barbecue gaat. Vanwege het hoge ijzergehalte smeer ik het ook wel eens op crackers.
- IJzer: Vanwege het hoge ijzergehalte wordt melasse wel aangeraden aan vrouwen die in verwachting zijn. Een paar theelepels per dag in je thee of op een cracker geeft al een flinke boost. Ook als je in het algemeen snel last hebt van ijzertekort, is dit een prima manier om aan te vullen. Ik check regelmatig mijn bloedsuiker en het lijkt dit niet negatief te beïnvloeden.
- Spijsvertering: Het is ook rijk aan magnesium, calcium en mangaan wat kan helpen de spijsvertering een zetje in de goede richting te geven, met name bij constipatie. Los 1 of 2 eetlepels melasse op in wat heet water en drink dit gedurende een aantal dagen. Je zou al vrij snel resultaat moeten merken. Ook voor vrouwen die net bevallen zijn hebben hier baat bij omdat het dus zowel het ijzergehalte als de spijsvertering een boost geeft.
- Haargroei: Het is ook rijk aan koper en B-vitaminen wat een gezonde haargroei bevordert. Gebruik het op een manier zoals hierboven beschreven is om hiervan te profiteren.
- Zoetmiddel: Melasse is beduidend minder zoet dan suiker, maar voegt wel meer diepte qua smaak toe. Gebruik het ter vervanging van de helft van het zoet dat je zou gebruiken. Erg lekker met name in kruidige baksels en cake en koekjes met chocola.
Hoe gebruik je Melasse?
Omdat melasse niet overdreven zoet is, leent het zich er uitstekend voor om zowel in zoete als in hartige gerechten verwerkt te worden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Marinades: Ik noemde eerder al dat melasse de basis is voor veel verschillende, bekende sauzen. Meng een beetje in een marinade waarin rijke, diepe smaken gebruikt worden als kruidnagel, kardemom, kaneel, gember of paprika.
- Dressing: Voeg een beetje toe aan je zelfgemaakte dressing voor een diepere smaak.
- Stroop: In plaats van stroop, kun je het gebruiken op je pannenkoeken of op je warme pap.
- Smoothies: In het algemeen is een beetje zout toevoegen aan je smoothie een goed idee, want zout ‘opent’ de smaken wat, waardoor je bepaalde smaken beter proeft. Laat zout achterwege en voeg een theelepel melasse toe aan je smoothie voor eenzelfde effect!
Melasse Kopen
Voor de meeste gezondheidsvoordelen, raad ik blackstrap aan. Kies dan een biologische soort en zet ‘m naast je manuka honing en gebruik ‘m dagelijks om te profiteren van de ijzer en vitamine B boost. Vind je de smaak toch iets te heftig, kies dan biologische melasse (dus niet blackstrap). Deze is ook iets minder taai en kun je goed mengen door beslag en marinades. Beide soorten koop ik bij De Tuinen, maar ze zijn ook online te krijgen.
En nu jullie! Wie is er nog meer bekend met melasse en wat doe jij er dan mee? Deel het hieronder!
Axel zegt
Omdat ik al enkele maanden last heb van een pijnlijk bobbeltje op mijn knokkel raadde mijn dokter de ‘melasse truuk’ aan; 🙂 Hij vertelde vervolgens over hoe het bij zichzelf en bij een aantal patiënten wonderwel gewerkt heeft. De melasse puur aanbrengen op de pijnlijke plaats en dan afdekken met bandage of pleister ed. en dit gedurende enkele dagen of weken. Kan blijkbaar heling brengen. Ik doe dit sinds enkele dagen; (nog geen merkbaar resultaat).
Ender zegt
Is het mensen al opgevallen dat je nergens nog Blackstrap Molasses kan bestellen in NL ? Ik kan het online ook echt nergens meer bestellen.
Heeft iemand een idee of tip waar het wel te bestellen was.
Evelien zegt
Ik weet niet of ik reclame mag maken hier. Maar er is een website die oa noten en melen verkoopt die gewoon nog melasse verkoopt. Ik kocht het daar altijd met meerdere potten te gelijk. Glazen potten worden ook goed verpakt verzonden door dat bedrijf. Ik heb nog een paar potten staan. Ik mag het momenteel niet gebruiken.
Karima zegt
Ik heb verse suikerriet melasse vanuit Egypte meegebracht. Deze wordt daar vanuit grote containers vers per liter verkocht. Erg lekker… Nu weet ik alleen niet of het de donkere melasse of de blackstrap is. Hoe kom ik daar achter?
Hij is stroperig en de kleur is erg donkerbruin tot zwart. Kwa smaak is hij voornamelijk een beetje zout/bitter met een zoete ondertoon. Het heeft ook weg van pannekoekensiroop.
In Egypte eten ze dit bij het ontbijt met ftir (een soort brood van veel lagen filodeeg/boter op elkaar, ook lekker maar wel vet).
Is dit donkere melasse of de blackstrap en hoe kan ik deze als supplement inzetten?
Zijn hier voedingswaardes van bekend?
Alvast bedankt!
Supermaq zegt
Blackstrap is gewoon een aanduiding/ synoniem voor Melasse. Net zoals monie , doekoe dat is voor geld
Evelien zegt
Een tijdje terug ben ik begonnen met Switchel te maken. Een gefermenteerd goedje Afgeladen vol met gezonde goodies. Nu in eerste instantie maakte ik het met bio honing! Dit weekend kwam ik weer een recept tegen en daar zag ik dat molasses ook gebruikt kan worden en dat dit zo rijk aan ijzer is.
Daarom me nu toch maar eens aan het inlezen. Ik ben nu een jaar aan het ploeteren met ijzer suppletie en de nodige ups en downs om dat ijzer maar omhoog te krijgen en van de klachten af te komen. Het gaat helaas moeizaam.
Maar omdat alle beetjes helpen wil ik nu toch maar de molasses als zoetstof in de switchel gaan gebruiken.
Kijken hoe dat gaat.
Maq zegt
Sandrine,
Met het posten ging het fout. Hallo Sandrine hoe weet jij dat jou zoon constant ijzer tekort heeft? Een constant ijzertekort kan meerdere oorzaken hebben due je het beste via de art kunt laten onderzoeken. Ijzertekort kun je maar oplossen met voeding en supplementen maar verstandig is te weten hoe de tekorten zijn ontstaan. Overmatig ijzer is ook niet goed voor het lichaam. Het normale lichaam zorgt zelft dat het ontijzerd
Sandrine zegt
Hallo,
mijn zoon sport heel veel en heeft constant ijzer te kort, ondanks de supplementen dat hij neemt. Als ik dit lees, zou dit goed zijn voor zijn ijzer tekort.
Waar bestel ik best Melasse?
Heleen Quantrill zegt
Hallo Sandrine,
Als je het online wilt bestellen, zou ik ‘melasse bestellen’ intypen om te zien welke webshop in België dit heeft. Anders zou je het in de reformwinkel of een grote supermarkt moeten kunnen vinden. Meestal bij het broodbeleg of bakafdeling.
Groeten,
Heleen
Rebeca zegt
Dit kan ook door een b12 tekort. Dan is een smelttablet de beste keuze met methylcobalamine en adenosylcobalamine. Die van vitakruid is een hele goede
Agnes zegt
Ik gebruik elke keer een beetje om mijn waterkefir korrels een boost te geven bij de eerste fermentatie
Celestine zegt
Melasse gebruikt men om baby mondjes te wassen in SURINAME
Om wondjes in de mond te behandelen
Doortje zegt
Ik begreep dat melasse oo k de bloeddruk verlaagt – klopt dit?
Namira zegt
Blackstrap melasse helpt ontzettend goed als je last hebt van aambeien. Vraag me niet waarom, maar met een paar eetlepels per dag ben je zo van de pijn af.
Natalia zegt
Pas ontdekt! Werd me aangeraden door een gezondheidswinkel op Curacao. Middenin de overgang met zeer onrgelmatig menstruatie, soms wel 3 weken achter elkaar dus enorm ijzertekort en chronische vermoeidheid.
Ik neem twee eetlepels in de ochtend. Na de 1e dag al direct resultaat, geen wiebelbenen na het opstaan en meer kracht.
Alleen even schrikken hier bij het lezen van verdunnen en theelepels. Kan het geen kwaad de hoeveelheid die ik gebruik?
Heleen Quantrill zegt
In eerste instantie niet, maar hou het in de gaten dat je bijvoorbeeld niet verstopt raakt. Dan heb je je max dus bereikt 🙂
Maar ik ben blij te horen dat je er al zo snel profijt van hebt, zeg! Top!
elaine zegt
Als onderdeel van een kuur tegen pijn van arthrose: 2 theelepels in warm water voor het slapen gaan; of een eetlepel over havermout.
Bovendien neem ik 3x daags voor het eten een glas water met 1 eetlepel ciderazijn (beetje bio-honing erbij om het te zoeten). De eerste twee weken kan de pijn wat toenemen maar dat zijn de afvalstoffen die afgevoerd gaan worden.
Afieke zegt
sharina,
Dankje! Ik ken NutricionFacts & dr Greger wel, hele interessante video’s vaak! Ik ga eens zoeken naar de video over melasse.
Afieke zegt
Bedankt voor dit verhaal, heel helder! Ik leef veganistisch en hoorde steeds vaker over de gezondheidsvoordelen van blackstrap melasse. Voordat ik zomaar iets koop, wilde ik me er eerst even in verdiepen. Het gebruiken van blackstrap melasse lijkt meerwaarde te hebben, zeker voor veganisten, gezien mineralen en vitamines als ijzer en vitamine b, die anderen misschien uit zuivel/vlees halen. Dankje!
sharina zegt
Hoi ik ben ook vegan en heb een filmpje op youtube gezien over melasse. Je kan het vinden onder nutrianal facts. Hij verteld daarin dat melasse en dadelsuiker de meeste voedingsstoffen hebben!