Dementie: 4 zaken om rekening mee te houden

Als je naaste dementie krijgt, dan is het belangrijk om hiermee rekening te houden in de omgang. Dementie is namelijk een complexe aandoening. Het beïnvloedt zowel de persoon met dementie, als degenen die voor hem/haar zorgen. Je relatie met elkaar verandert en je gedrag zal mee moeten veren, om zo de beste zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Daarom delen we in dit artikel 4 zaken om rekening mee te houden.

Dementie

1.Wees begripvol en bewaar je geduld

De belangrijkste tip die we mee kunnen geven in de omgang met mensen met dementie is: blijf begripvol en geduldig. Mensen met dementie hebben vaak moeite met het uiten van hun gedachten en het herinneren van gebeurtenissen. Dit kan ertoe leiden dat ze zich verward, gefrustreerd en angstig voelen. Het is daarom belangrijk om empathisch te zijn en je naaste te laten weten dat je er bent en dat het veilig is.

Een gesprek voeren met iemand met dementie kan soms langer duren, maar het is dan toch belangrijk om hem of haar niet te onderbreken of de conversatie te haasten. Geef de persoon ruimte om te praten en luister aandachtig naar wat ze te zeggen hebben.

In sommige gevallen kan het lastig zijn om je naaste te begrijpen, vooral als hij/zij moeite heeft met het vinden van de juiste woorden of het uitdrukken van emoties. In dat geval kun je proberen om de woorden te interpreteren door te kijken naar non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen of gebaren. Een andere manier om de communicatie te verbeteren, is door het gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals foto’s of tekeningen. Dit ondersteunt je verhaal en maakt het gesprek makkelijker.

2. Zorg voor veiligheid

Het is soms lastig voor mensen met dementie om hun omgeving goed te begrijpen. Dit kan leiden tot onveilige situaties, zoals vergeten dat het gasfornuis nog aanstaat of weglopen van huis. Het is daarom belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. 

Je hebt hierin meerdere opties. Plaats bijvoorbeeld sloten op deuren of ramen, installeer een rookmelder of gebruik een GPS-tracker. Ook het verwijderen van potentieel gevaarlijke voorwerpen, zoals scherpe objecten en schoonmaakmiddelen, kan helpen om de persoon veilig te houden. 

Zolang iemand nog thuis woont, is het belangrijk om de persoon te helpen herinneren aan dagelijkse activiteiten, zoals het nemen van medicatie of het uitdoen van het gasfornuis. Hierbij kan je diverse hulpmiddelen gebruiken, zoals het instellen van herinneringen op een telefoon of het maken van een duidelijk zichtbare checklist.

Als thuis wonen niet meer gaat, kan een verpleeghuis, thuiszorg of kleinschalig wonen bij dementie, zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving.

3. Creëer een vertrouwde omgeving

Een vertrouwde omgeving creëren voor mensen met dementie draagt bij aan hun welzijn en gevoel van comfort en veiligheid. In een nieuwe omgeving kan een persoon met dementie zich snel onzeker voelen en daardoor sneller verdwalen.

Vermijd bijvoorbeeld te veel afleidingen in de ruimte en zorgt voor goede verlichting. Mensen met dementie raken namelijk sneller overprikkeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door televisies die aanstaan, muziek die te hard staat of meerdere gesprekken die tegelijkertijd gevoerd worden. Door de omgeving zo rustig mogelijk te houden, kan de persoon zich beter concentreren en voelt zich daardoor vaak prettiger.

Daarnaast kan het helpen om de indeling van de kamer consistent te houden. Veranderingen in de omgeving zijn extra verwarrend voor mensen met dementie. Gebruik herkenbare objecten, zoals foto’s en herinneringen. Door deze objecten in de kamer te plaatsen, weet de persoon waar hij of zij is en voelt zich daardoor beter op zijn of haar gemak. 

4. Activiteiten aanpassen

Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij de interesses en capaciteiten van je naaste. Voor mensen met dementie kan het soms lastig zijn om nieuwe activiteiten te leren of zich te concentreren op complexe taken. Daarom kun je het beste eenvoudige activiteiten kiezen die makkelijk uit te voeren zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan activiteiten zoals schilderen, puzzelen, of het luisteren naar muziek. 

Je kunt ook proberen om de activiteiten af te stemmen op je naaste. Als hij/zij bijvoorbeeld van tuinieren houdt, kan je samen planten verzorgen of wandelen in de tuin. Dit kan helpen om de persoon zich prettiger te laten voelen en om de stemming te verbeteren.

Goede dementiezorg

Wees begripvol en geduldig, zorg voor veiligheid en creëer een vertrouwde omgeving voor je naaste met dementie. Door rekening te houden met deze zaken, kun je bijdragen aan goede dementiezorg, en zo het welzijn en de kwaliteit van leven van de persoon met dementie. 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »