Koemelk allergie komt bij ongeveer 2-5% van de kinderen voor. Vaak is de aanduiding ‘koemelk allergie’ slechts een andere aanduiding voor ‘gepasteuriseerde koemelk allergie’, wat betekent dat wanneer er overgestapt wordt van bewerkte supermarktmelk naar verse ongepasteuriseerde (rauwe) melk, de ‘koemelk allergie’ opeens verdwijnt!
Ik hoop dat je veel plezier van deze drie melkvervangers zult hebben. En omdat ze zowel smakelijk als voedzaam zijn, zul je zelf ook een slokje mee willen drinken!
Rijstemelk
250 gram biologische, bruine rijst
2 liter water
Extra water om te verdunnen
1 tl Keltisch zeezout
Glazen potten om in te bewaren
Staafmixer of blender
Kaasdoek om door te zeven (te verkrijgen bij elke stoffenwinkel)
- Was de rijst.
- Doe het water in een ruime pan en breng aan de kook.
- Voeg de rijst en het zout toe.
- Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag.
- Kook dit 3 uur.
Je krijgt dan een hele dunne rijstepap. Doe dit in delen tot de helft in een blender of hoge kom met staafmixer. Vul aan met water en blend het tot er een gladde massa ontstaat. Pak een zeef en leg hier het kaasdoek in. Zeef de rijstepap twee keer door de doek direct in een glazen pot. Herhaal dit met de rest van de rijst.
Deze melk is dikker dan de RiceDream en het staat je nu vrij om iets zoet of vanille toe te voegen om het extra smaak te geven.
Kokosmelk
250 ml kokosmelk uit pak, zonder toevoegingen
500 ml water
2 el goeie kwaliteit Ahorn siroop (Grade B)
1 tl vanille extract of een mespuntje vanillekorrels
1/4 tl Keltisch zeezout
- Doe alles in een steelpan op een middelhoog vuur en kook zachtjes tot alles goed gemengd is. Serveer direct of bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast.
Amandelmelk
200 gram rauwe amandelen
1 liter water
1 vanillepeul
Keukenmachine
Kaasdoek
- Laat de amandelen en vanillepeul een nacht weken in het water.
- Spoel de amandelen de volgende ochtend af in een ruime kom net zolang tot het water helder is.
- Doe de geweekte amandelen en de vanillepeul in een keukenmachine met de messen, voeg een liter water toe en pureer tot alles heel fijn is.
- Neem een zeef en leg hier de kaasdoek in.
- Doe de amandelen hier in en druk voorzichtig al het vocht er uit.
- Bewaar de amandelmelk in een glazen fles of pot in de koelkast. Het is ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar.
- De amandelpulp gebruik je om heerlijke amandelcrackers van te maken!
- Roer eventueel wat agave of ahornsiroop door de melk om het te zoeten.
Zie ook mijn eerdere artikel over amandelmelk hier.
Al deze alternatieven bieden je kind (en jezelf) een heerlijk, voedingsrijk en vegetarisch alternatief voor dierlijke melk! Je zult versteld staan van de smaak en als je eenmaal de ‘smaak te pakken hebt’ van het maken van deze melk, zul je zien dat het nauwelijks tijd in beslag neemt. Probeer het uit en laat me weten hoe het ging!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Gerard zegt
recept
beker halfvolle melk, theelepeltje kurkuma, een snufje zwarte peper dit laten koken en afkoelen en een theelepeltje honing eraan toevoegen
Anonymous zegt
Hoe lang kan je de verschillende soorten melk bewaren? Ik drink/gebruik niet veel melk en als ik dan 2 liter rijstmelk heb bv. en t maar 3 dagen te bewaren is, dat is ook zonde!
groetjes
Damaris
Anneke Pronk zegt
Het maken van de melk ging heel goed, was zo gebeurd en de smaak is prima. 🙂
Anneke Pronk zegt
De noten zijn geweekt en gaan zo de blender in. Ben reuze benieuwd hoe het wordt. 🙂
Anonymous zegt
Waar bewaar je de melk in, zodat die zo lang mogelijk goed blijft?
Heleen Quantrill zegt
In glazen flessen in de koelkast. Liefst met een schroefdop, dus een glazen fles waar je bijvoorbeeld yoghurt in krijgt zou geschikt zijn. Anders bij de kringloop kijken!
lelieswereld zegt
Voor de amandelmelk neem ik aan dat het “blanke” amandelen moeten zijn, dus zonder velleke, of maakt dat niet aangezien het toch gezeefd wordt? Ik stond daarstraks in de natuurwinkel en begon opeens te twijfelen, ik heb dan maar een beetje van allebei meegenomen 🙂 Heb je een succesrecept dat je wilt delen om amandelcrackers te maken?
Heleen Quantrill zegt
Een wat verlate reactie, maar toch… 😉
Als je melk wilt maken, raad ik je aan de blanke amandelen te gebruiken. De vliesjes van amandelen geven namelijk een bittere smaak en dit zeef je er niet zomaar uit.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Dank voor de tips !
Verse kokosmelk kun je ook makkelijk zelf maken,is leuk om te doen.Men neme een kokosnoot ,haal het vruchtvlees er uit en maak deze zo fijn mogelijk in een mixer.Meng deze kokosrasp dan met ongeveer halve liter WARM water,nogmaals goed mixen (staafmixer kan ook).Dan het mengsel door een stuk linnen doek (die je in een zeef hebt gelegd) gieten en uit laten lekken/uitpersen.Resultaat: een halve liter heerlijke kokosmelk…echt de moeite waard!
Verukkelijk en ook lekker voor de kids!
Heleen Quantrill zegt
Succes er mee! Laat even weten hoe het bevalt!
la merlette blanche zegt
Notenmelk heb ik al gemaakt, maar rijstemelk en kokosmelk komen ook zeker eens op het kookprogramma! Alvast bedankt voor de recepten!
gezonde tussendoortjes zegt
Interessant zeg! Leuke blog!
Heleen Quantrill zegt
Hoi Martine,
Dankjewel voor je opmerking! Hopelijk ‘zie’ ik je gauw weer een keer verschijnen! 😉
Groetjes en fijne dag!
Martine zegt
Ik heb net je blogje ontdekt…Leuk, en zeer interessant! Ik blijf je zeker volgen! 😉
Groetjes,