Drie goeie vervangers voor koeienmelk

Koemelk allergie komt bij ongeveer 2-5% van de kinderen voor. Vaak is de aanduiding ‘koemelk allergie’ slechts een andere aanduiding voor ‘gepasteuriseerde koemelk allergie’, wat betekent dat wanneer er overgestapt wordt van bewerkte supermarktmelk naar verse ongepasteuriseerde (rauwe) melk, de ‘koemelk allergie’ opeens verdwijnt! 

Waarom is dat?
Omdat pasteurisatie de kwetsbare melk proteines verandert van structuur en ze daardoor in allergenen verandert. Het maakt ook lactase kapot, het enzym dat nodig is om lactose te verteren, het natuurlijke melksuiker. Een eenvoudige overstap van gepasteuriseerde naar verse, rauwe melk lost beide problemen op.
Maar in die zeldzame gevallen dat een kind werkelijk allergisch is voor koe- of geitenmelk – zelfs de verse, onbewerkte versie – is uitzoeken wat je je kind dan kan geven vaak een verwarrende ervaring voor de bezorgde ouder. 
Soja melk is duidelijk geen goeie optie omdat de grote hoeveelheden isoflavonen (plant oestrogenen) de hormonale ontwikkeling bij jonge kinderen verstoord. Commerciële rijstemelk bevat vaak veel suiker en weinig voedingswaarde vanwege de lage hoeveelheid proteïnes of vetten om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Zelfs amandelmelk uit de winkel is niet een echt goeie keuze omdat het ook weinig proteïnes en vetten en veel suiker bevat. 
Wat kunnen vader en moeder dan doen?
Gelukkig zijn er drie melkvervangers die zeer smakelijk, gezond en erg makkelijk zelf te maken zijn als je thuis met koemelkallergie te maken hebt, op reis gaat of zelfs ter overbrugging als er tijdelijk geen verse, rauwe melk te krijgen is. 
Ik hoop dat je veel plezier van deze drie melkvervangers zult hebben. En omdat ze zowel smakelijk als voedzaam zijn, zul je zelf ook een slokje mee willen drinken!

Rijstemelk
250 gram biologische, bruine rijst
2 liter water
Extra water om te verdunnen
1 tl Keltisch zeezout
Glazen potten om in te bewaren
Staafmixer of blender
Kaasdoek om door te zeven (te verkrijgen bij elke stoffenwinkel)

  • Was de rijst.
  • Doe het water in een ruime pan en breng aan de kook.
  • Voeg de rijst en het zout toe.
  • Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag.
  • Kook dit 3 uur.

Je krijgt dan een hele dunne rijstepap. Doe dit in delen tot de helft in een blender of hoge kom met staafmixer. Vul aan met water en blend het tot er een gladde massa ontstaat. Pak een zeef en leg hier het kaasdoek in. Zeef de rijstepap twee keer door de doek direct in een glazen pot. Herhaal dit met de rest van de rijst.

Deze melk is dikker dan de RiceDream en het staat je nu vrij om iets zoet of vanille toe te voegen om het extra smaak te geven.

Kokosmelk
250 ml kokosmelk uit pak, zonder toevoegingen
500 ml water
2 el goeie kwaliteit Ahorn siroop (Grade B)
1 tl vanille extract of een mespuntje vanillekorrels
1/4 tl Keltisch zeezout

  • Doe alles in een steelpan op een middelhoog vuur en kook zachtjes tot alles goed gemengd is. Serveer direct of bewaar in een glazen fles of pot in de koelkast.

Amandelmelk
200 gram rauwe amandelen
1 liter water
1 vanillepeul
Keukenmachine
Kaasdoek

  • Laat de amandelen en vanillepeul een nacht weken in het water.
  • Spoel de amandelen de volgende ochtend af in een ruime kom net zolang tot het water helder is.
  • Doe de geweekte amandelen en de vanillepeul in een keukenmachine met de messen, voeg een liter water toe en pureer tot alles heel fijn is. 
  • Neem een zeef en leg hier de kaasdoek in.
  • Doe de amandelen hier in en druk voorzichtig al het vocht er uit. 
  • Bewaar de amandelmelk in een glazen fles of pot in de koelkast. Het is ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar. 
  • De amandelpulp gebruik je om heerlijke amandelcrackers van te maken! 
  • Roer eventueel wat agave of ahornsiroop door de melk om het te zoeten.

Zie ook mijn eerdere artikel over amandelmelk hier.

Al deze alternatieven bieden je kind (en jezelf) een heerlijk, voedingsrijk en vegetarisch alternatief voor dierlijke melk! Je zult versteld staan van de smaak en als je eenmaal de ‘smaak te pakken hebt’ van het maken van deze melk, zul je zien dat het nauwelijks tijd in beslag neemt. Probeer het uit en laat me weten hoe het ging!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »