Buikgriep is pure ellende. Ik zelf krijg eigenlijk geen gewone griep (even afkloppen), maar buikgriep dan weer wel. En als ik het heb, kan ik er op wachten dat eerst zoonlief, daarna oudste dochter en als het écht tegenzit, manlief volgen. Inmiddels heb ik mijn natuurlijke remedie kastje zo ingericht dat ik bij buikgriep (en buikpijn in het algemeen) meteen mijn actieplan in werking kan stellen. En mijn tips deel ik vandaag graag!
Let op: Dit artikel is dus niet bedoeld als vervanging voor medisch advies. Vertrouw je het niet, heb je een chronische aandoening of ben je zwanger? Ga dan naar de huisarts voor advies.
Wat is Buikgriep?
Buikgriep ontstaat door een bacterie, virus of parasiet. Deze kun je oplopen door bijvoorbeeld iets aan te raken wat besmet is of door het van iemand over te nemen die het zelf heeft. De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts zijn de welbekende symptomen. Thuisarts zegt er min of meer hetzelfde over.
Tijdens Buikgriep
Buikgriep kun je het beste gewoon thuis uitzieken. Na 1 tot 4 dagen is het ergste voorbij en zul je – als alles goed gaat – weer zoetjes aan opknappen. Dit lijkt niet lang, maar als je er midden in zit dan zijn die 1 tot 4 dagen én nachten erg lang. Eten hoef je niet te doen, je lichaam zal zelf wel aangeven dat het daar geen behoefte aan heeft. Blijf wel drinken. Kleine beetjes per keer, kijk wat je kunt verdragen. Soms is water toch niet helemaal je van het. Gemberthee of venkelthee kunnen dan wel goed bevallen. Beiden geven een beetje verlichting bij misselijkheid.
Als de kids buikgriep hebben, zorg ik dat ze kleine slokjes lauw water met daarin een beetje Keltisch zeezout en wat honing opgelost. Vanwege de diarree raak je snel veel mineralen kwijt. Op deze manier hou je dat toch een beetje in de peiling. Zie het als een soort ‘sportdrank’, maar dan zonder rommel.
Eerste Herstelperiode
Je begint je alweer iets meer mens te voelen, maar je weet dat je evengoed nog lang niet beter bent. Op dit punt kun je al wel wat dingen (laten) doen om je herstel te ondersteunen en een beetje te bespoedigen. Drie dingen die je kunt proberen te eten om je lichaam aan te laten sterken zonder direct droog beschuit of toast te eten:
- Bouillon. Met stip op nummer 1. Kippenbouillon wordt ook wel Joodse penicilline genoemd. De krachtige bouillon bevat veel mineralen en aminozuren die je helpen om op te knappen. Klik hier voor mijn basisrecept kippenbouillon.
- Banaan. Banaan bevat veel kalium en makkelijk te verteren koolhydraten. Beiden zijn goed als eerste, voorzichtige hapjes bij buikgriep.
- Appelmoes. Zelfgemaakt liefst en zonder toegevoegde suiker. De pectine is een oplosbare vezel die helpt om de darmgezondheid te ondersteunen. Erg prettig dus als je flink diarree hebt gehad.
- Kokoswater. Boordevol elektrolyten (zouten) die erg goed zijn om je lichaam te hydrateren. Kies kokoswater zonder toevoegingen en het liefst niet van concentraat. Cocofina, te krijgen bij Holland&Barrett, is 100% kokoswater.
Suggesties voor vaste kost na Buikgriep
Zodra je merkt dat je maag en darmen verder tot rust zijn gekomen en je weer wat trek begint te krijgen, kun je voorzichtig aan vast voedsel proberen. Denk hierbij aan:
- Eenvoudige soep (op basis van kippenbouillon). Kook groenten als wortels, bleekselderij en champignons gaar in een beetje bouillon en eet dit rustig op. Kauw goed op de groenten.
- Avocado. Boordevol goeie vetten en met een beetje Keltisch zout of Dr. Vogel zout een erg smakelijk hapje.
- Licht verteerbare eiwitten. Denk hierbij aan een gekookt eitje of stukjes gekookte kip of witte vis.
- Een eenvoudige smoothie. Banaan, kokoswater, collageen en een beetje kaneel. Blauwe bessen zijn ook goed. Maak niet meteen te veel, kleine beetjes om mee te beginnen.
Verder Herstellen met Probiotica en zonlicht
Zodra je duidelijk weer een stuk fitter bent en je weer in de weer bent, doe dan niet meteen teveel, maar geef je lijf nog even een dag de tijd om echt op krachten te komen. Als je het klimmen van 1 trap bovenaan als een werkpaard staat te hijgen, ben je nog niet klaar om flink boodschappen te doen 🙂 Op dit moment is het een goed idee om wat extra probiotica te slikken om je darmflora weer een zetje in de goeie richting te geven. Diarree kan flink huishouden in je darmen, dus zorg voor een goeie basis zodat herstel verder zo voorspoedig mogelijk kan lopen!
En schijnt het zonnetje? Ga lekker buiten zitten! Zonlicht en vitamine D zijn goed voor de gezondheid, dus profiteer daarvan en geniet nog even van de rust en frisse lucht na een krappe week ziek te zijn geweest!
Wat is jouw top-tip bij buikgriep? Deel hem hieronder!